Bilden

Visar 1 - 20 av 46

Tång till middag? Linnea bjuder på havets supermat

Linnea Sjögren är bibliotekarien som upptäckte havets supermat och startade eget tångdykningsföretag. Nu står stjärnkockarna på kö för att köpa hennes alger.

Holländska fick blomstrande liv i Norrland

Holländska Carolina Visser arbetade dygnet runt sedan hon förlorat sin man i cancer. Men en dag fick hon nog och tog bilen till Sverige och startade ett nytt liv – som tulpanodlare i Norrland.

Urskogens brädor lockar skatare

Bilderna från kompisarnas resa till Brasilien fick Christoffer Stivén till att göra en longboard av träskivan som egentligen skulle bli en bänkskiva i köket. Han gjorde fler och sju år senare säljer företaget Urskog 2 000 longboards per år.

Smarriga småkryp med skådespelartalang

Det började med en ödla som ville ha insekter till middag. Nu föder Hans och Elisabet Visser upp småkryp som är eftertraktade av såväl djurägare och forskare som filmindustrin.

Vilken jävla smäll!

Andra entreprenörer backade ur. Projektet var för riskabelt. Men Sprängarpojkarna antog utmaningen och med 65 ton dynamit ska de nu spränga bort ett berg vid Gekås varuhus i Ullared.

Skördar ett ton ostronskivling i veckan

Henrik jobbade på naturbruksgymnasium och Ulrika var förskollärare. En gyllene chans dök upp och nu skördar makarna Eriksson ett ton ostronskivling varje måndag, året om.

Här lagar gästerna sin egen mat

Kockarna och kompisarna Petter Kosjanov och Micke Otterström har jobbat ihop i olika konstellationer genom åren. Nu har de öppnat Kokkonsten Matstudio i Falun, ett hemtrevligt kök där gästerna får laga sin egen mat.

Han brinner för rostade bönor

Kaféjobben under skoltiden lade grunden för Aadel Kersh kaffeintresse. Idag rostar han bönor efter eget recept i en specialbeställd portugisisk kafferostare.

Räddad frukt blir must och marmelad

Vart tredje kilo importerad frukt slängs. Helt i onödan, anser Cecilia Larsson. Hon gör must och marmelad av frukt som importörerna kasserar.

Från arbetslös till falafelkung

21-årige Fredi Younes var arbetslös när han hittade en husbil på Blocket och byggde om den till en foodtruck. Nu gör hans falafel succé i Falun.

Crowdfunding räddade knäckebrödet

När knäckebrödstillverkningen i Stora Skedvi flyttade blev 31 bagare utan jobb och hela bygden sörjde sitt handgräddade knäcke. Men nu gräddas det för fullt i brödfabriken igen, tack vare Malin Floridan, Anders Åkerberg och deras 733 crowdfundare. 

Ponnypassion blev stuteri för minihästar

En bit utanför Nyköping möts man av en riktig ”söt-chock”. 90 små shetlandsponnyer i olika färger och former går utspridda i stora hagar. Mia och Tobias Zetterblom har satsat stenhårt på att utveckla sin passion till ett företag och en livsstil.

Lysande utsikter på lina

Under en semesterresa svischade Jonas Grahn fram i en zipline genom den asiatiska djungeln. En genialisk affärsidé, tyckte han, och bestämde sig för att ta med den hem till Sverige.

Fågelskrämman som tar snyltarna med storm

Stararna kom i flock och länsade Tobias Rydbergs odling på blåbär. Han testade att skrämma bort fåglarna med blanka cd-skivor och plastugglor, men inget hjälpte. Det var först när han hittade draken, som ser ut som en rovfågel, som han fick ha sina bär i fred.

Mångkulturellt familjeföretag med stor pipa

Catarina Grönlund är fjärde generationens orgelbyggare i Gammelstad utanför Luleå. Kunderna finns över hela Norden men just nu bygger det anrika familjeföretaget en orgel i ett kapell bara ett stenkast bort i kyrkbyn.

Hon är en pärla på kolakokning

Allt doftar 1930-tal i den lilla butiken Pärlans konfektyr på söder i Stockholm. Men inspirationen kommer faktisk från Japan och grundaren Lisa Ericsons resa dit.

Lyckat experiment blev skäggsuccé

I dag har var och varannan karl skägg. Det glädjer Björn Landén, vars affärsidé bygger på manlig fåfänga.

Lekfull affärsidé bakom legogran

Gabriel Bremler byggde lego tillsammans med sin lillebror innan han bestämde sig för starta en karriär som professionell legobyggare. Nu har han levt på sin hobby i nästan tre år. Det senaste projektet är en tre meter hög julgran i Skärholmens centrum.

Kändisarnas egen gitarrbyggare

När Michael Sandéns gitarr gick sönder kunde han inte laga den. Då han åkte till USA för att lära sig bygga en ny. Idag säljer han klassiska gitarrer till kändisar som Per Gessle, Marie Bergman och Ulf Lundell.

Zombies sätter fart på löpningen

Allt fler lockas av militärträning, hinderbanor och utegym. Det tog Anderas Ekfrost fasta på när han startade sitt eventföretag med just hinderbana som bärande idé. Men som en extra twist på träningen händer det att deltagarna blir jagade av både spöken och zombies.