NYHET Publicerad

Böckerna blev räddningen

ENTREPRENÖR Det var när han upptäckte boken "Sikta mot stjärnorna" som livet vände. Då gick det att kanalisera viljan att ta sig ur den trassliga uppväxten i ett missbrukarhem till en kreativ kraft. Tidningen Entreprenör har mött Stefan Ekberg, maskrosbarnet som i företagandet hittat det hem han saknat. Idag driver han ett framgångsrikt bokförlag.

Stefan Ekberg driver bokförlaget Redaktionen.

Stefan Ekberg sökte sig ofta till Stockholms stadsbibliotek när han var ung. Nu driver han bokförlaget Redaktionen.

Stefan Ekberg, Redaktionen.

Företagaren Stefan Ekberg har kommit en lång väg från missbrukarhemmet i Hässelby gård.

Böcker utgivna av förlaget Redaktionen.

En del av Stefan Ekbergs digra utgivning.

Stefan Ekberg började livet, inte med två tomma händer, utan med två händer fulla med sopor. Så skriver han själv i boken ”Så blir du framgångsrik utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund.”

Det är en klassisk ledarskapsbok om hur man vänder svårigheter till framgång men framför allt är det en bok där författarens egen bakgrund lyser igenom mellan varje rad. Det skapar en svårslagen trovärdighet, långt från den vanliga ta-oss-i-kragen-litteraturen.

Stefan Ekberg hade bokstavligen inga pengar, inga kontakter och helt fel bakgrund för att uttrycka det diplomatiskt. Så här redogör han själv för den misär som uppväxten i ett alkoholisthem i Hässelby Gård, förort till Stockholm, innebar:

Middagen bestod ofta av en kokosboll eller möjligen en burk Ravioli, värmd direkt på plattan. Elen stängdes av titt som tätt, även mitt i kalla vintern. Som artonåring fick Stefan vårdnaden och ansvaret för sin yngre bror. Inte sällan hittade han sin mamma utslagen på trottoaren och tvingades snabbt hitta på en förklaring till kompisarna som var med. Han var i ständigt avsaknad av närhet, lojalitet och stöd.

Den obehagliga listan går att göra hur lång som helst, men den speglar också ett en förfluten tid.

– Det gjorde ont att skriva boken och jag har försökt att inte gotta mig i det. En beskrivning kan vara personlig men aldrig privat, då blir den bara snaskig. Idag har jag distanserat mig från de olika situationerna och minnena, jag har inget behov av att rota i mina föräldrars problem, jag är inte dem. Och framför allt vill jag inte ha något medlidande från omgivningen. Men naturligtvis går det aldrig att komma ifrån den uppväxt som jag och min bror genomlevde, säger Stefan Ekberg.

De brukar kallas maskrosbarn, de barn som trots svåra förhållanden klarar att skapa ett drägligt liv. Stefan Ekberg räknar sig själv som ett sådant och har just startat en sajt kring begreppet. Likt maskrosen förmår barnen ta sig upp genom asfalten. Ofta, men inte alltid, finns ett stöd utanför den dysfunktionella familjekretsen. För Stefan Ekberg var det i stadsbiblioteket i Stockholm som tryggheten fanns.

– Jag har alltid läst. Jag var tidigt intresserad av böcker och när jag hittade till biblioteket fanns jag en frid där som saknades hemma. Jag älskade miljön där inne.

I biblioteket hittade han också boken som blev vändpunkten. Det var ”Sikta mot stjärnorna” av den amerikanske psykologen Wayne Dyer, en self-made man med en barndom liknande Stefan Ekbergs egen. Nu ägnade sig Dyer åt att inspirera människor till personlig utveckling och att tro på sin egen förmåga.

– Boken talade direkt till mig. Varenda sida innehöll rent guld. Allt han sa stämde precis med det jag alltid längtat efter att få höra och det blev starten på min uppfostran, säger Stefan Ekberg.

– Det var sommarlovet mellan sjuan och åttan. Farsan var spårlöst försvunnen sedan tre månader och var morsan befann sig hade jag ingen aning om, men den där boken och äppelmer och kokosbollar till middag varje dag, var allt jag behövde för att få ett sommarlov som var en riktig höjdare.

De följande åren slukade Stefan Ekberg böcker, till största delen de som handlade om personlig utveckling, hur man blir företagare och även ren managementlitteratur.

– Jag hade ju inga egna förebilder, alltså tog jag till mig allt som kunde lära mig hur man tog steget från att vara en alkisunge upp till de människor som hade fria jobb, pengar och som fattade hur man skulle göra för att få det liv som jag ville ha. Jag sökte efter normer och det var böckerna som uppfostrade mig.

Den typen av böcker, bygger inte de på den typiska och rätt tröttsamma amerikanska framgångsmyten att alla kan bli vad de vill?

– Absolut! Och det var just det som slog an i mig och som jag fortfarande använder. Varje dag. Jag pushar mig ständigt mot nya mål, säger Stefan Ekberg.

Då, i slutet av högstadiet och med outsinliga mängder ny livskunskap, hade han dessutom turen att flyttas över till en klass med studiemotiverade klasskamrater, bort från de värstingar som regerade i den gamla klassen.

– Där såg jag för första gången att den egna insatsen gjorde skillnad, att det gick att själv ta sig an sitt eget öde. Det fanns något annat, på riktigt, inte bara i böckerna.

Två somrar senare kom det som Stefan Ekberg menar är det viktigaste besked han fått i livet.

– Jag kom in på gymnasiet. Dessutom på en skola i andra änden av stan, där ingen visste vem jag var eller var jag kom ifrån.

Där fick han åter bekräftat att ansträngning lönar sig. Han pluggade extra en timme varje dag och betygen blev bättre.

– Det var rena aha-upplevelsen, att det verkligen fungerade! Jag slutade drömma och hoppas på att något skulle hända och jobbade på det själv istället. Handling är nyckeln till allt i livet, att snacka hjälper inte.

En snabbspolning av Stefans fortsatta liv visar på flera år med just ett sådant där vanligt och rekorderligt liv som varit ambitionen sedan slutet av högstadiet: lärare på dåvarande Televerket. Kostym, slips och anseende. Men samtidigt en längtan efter något annat.

– Jag skrev en roman på fritiden. Fick nobben från fem olika förlag och skrev om den lika många gånger, på skrivmaskin. Sedan blev den antagen.

Det blev två romaner till och snart insåg han att han kunde leva på att skriva: krönikor i de stora dagstidningarna, frågespalt i damtidningar och hundratals avsnitt i olika tv-såpor, bland annat Vänner och Fiender.

Där, i författarkollektivet som skrev nya avsnitt till tv-serierna, inställde sig nästa stora och betydelsefulla insikt.

– Jag insåg att de andra författarna var företagare och jag identifierade mig direkt med dem. Företagarna blev min stam och jag hade hittat hem.

Enligt Stefan är företagare personer som brinner för något, som vill saker och som inte är rädda för att rulla upp skjortärmarna och jobba hårt för vad de vill ha.

– I den stunden var mitt utanförskap brutet. Jag hade nämligen trott att jag inte hörde hemma någonstans; inte bland alkisbarnen, inte i medelklassen och inte i överklassen. Jag kom från den första gruppen, rörde mig i den andra och hade många gånger ekonomin och ambitionen i den tredje. Man jag hör de inte hemma någonstans. Inte förrän jag var företagare.

Steget vidare blev att starta ett eget företag, bokförlaget Redaktionen, och därmed få möjligheten att själv styra. I alla lägen.

– I grund och botten är jag nog inte anställningsbar. Jag vill bestämma, säger Stefan Ekberg.

Han valde att gräva där han stod. Förlaget Redaktionens inriktning är att publicera böcker som är till hjälp landets företagare. Det innebär en aldrig sinande ström av böcker med titlar som ”1 000 tips om att sälja mer i butik”, ”Jobba smartare, inte hårdare” och ”Spöa konkurrenterna”. Den allra första boken ”Gerillaföretagaren” kom ut för tolv år sedan och säljer fortfarande, i en ny upplaga, reviderad för åttonde gången.

– Jag vill hjälpa småföretagare att komma framåt så att de kan leva sina drömmar precis som jag.

Du är knappast ensam om att ge ut affärs- och företagarlitteratur. Vad är skillnaden mot annan utgivning på samma tema?

– Jag såg att det fanns en nisch för enkla, raka böcker om hur man driver företag eller hur man bär sig åt för att komma dit. Det ska vara hanterbara tips, som går att omsätta i vardagen. Enkelt men inte oseriöst.

– När jag får brev från läsare som säger att de sover med mina böcker under huvudkudden så vet jag att jag lyckats.

Och det är betydande skaror som tar sig an de handfasta tips som Stefan Ekberg delar med sig av. Parallellt med bokutgivningen, som nu är uppe i närmare 100 titlar, publiceras elva olika digitala nyhetsbrev med råd om allt från sälj och marknadsföring till hur man hanterar besvärliga människor. De når idag 232 000 mottagare och är en självklar marknadsföringskanal för bokutgivningen men också ett allt mer personligt media för att hålla kontakten med kunderna.

– Självklart, de är ju de som betalar mitt liv. Därför vill jag skapa en personlig relation till dem och jag blir modigare för varje nyhetsbrev. Det har gått från att vara ren business till att bli mer och mer personliga. Alla de problem som jag själv stött på som företagare, de har mina läsare också.

Idag har Redaktionen kommit upp på ”en platå”, som Stefan Ekberg uttrycker det. Med 232 000 adresser i registret, 60 000 kunder och en försäljning som till 95 procent sker över nätet krävs bara en personalstab på två personer. Det skulle gå att luta sig tillbaka och förnöjt se tiden an.

Om man inte heter Stefan Ekberg. Två gånger varje år svarar kunderna på frågan vilken typ av böcker de behöver och vill läsa framöver. Svaren ställs samman till en lista och en utgivningsplan som sträcker sig två år framåt i tiden. Dessutom har de första stegen tagits till en expansion utanför landets gränser enligt den enkla levnadsregeln att det som fungerar bland svenska företagare måste även fungerar i andra länder. Ett norskt förlag har köpt rättigheterna till tio titlar och förhandlingar pågår med Amazon i USA om att sälja på den amerikanska marknaden.

– Att flytta till USA och bygga upp en amerikansk plattform för Redaktionen vore naturligtvis det ultimata. Det skulle vara en fantastisk fortsättning på det som jag lärde mig i en fösta boken av Wayne Dyer. Jag lever ju USA i huvudet och jag om någon vet ju att allt hänger på oss själva.

Enligt forskningen är det 25 procent av maskrosbarnen som har turen att skapa ett fullvärdigt liv, fjärran från de umbäranden som präglat uppväxten. Men tur är inte ett begrepp som Stefan Ekberg gillar.

– Tur är mitt hatord numer ett, antagligen för att så många påstår att jag har det. Som jag ser det finns det inget som heter tur. Däremot kan vi skapa förutsättningar för tur och det görs genom medvetna val och hårt arbete, hur trist det än låter, säger han.

– Jag kan bli bekymrad över företagandets möjligheter i Sverige, bristen på entreprenörskap. Utgångspunkten måste ju vara att vi ska starta företag. Det är inte så märkvärdigt egentligen men det kräver handlingskraft och att man är sugen på att nå framgång.

Men det är ju lätt för dig att säga, som trots din bakgrund, kan predika framgångens evangelium?

– Ja, jag har uppnått allt de yttre tecknen på framgång och uppfyllt de flesta av mina professionella och ekonomiska drömmar. Men den allra viktigaste framgången, den som jag är riktigt, riktigt stolt över, det är familjen, min fru och mina två barn. Det har jag lyckats med trots att jag inte har någon som helst förebild på det området.

– Jag tror att jag, trots allt, haft en predestination att klara mig i livet, trots att de inledande åren var fyllda av sopor. På så sätt jag kanske säga att min uppväxt har gett mig ett försprång och att det för mig varit fantastiskt bra att ha två missbrukande föräldrar. Men jag tänker inte tacka dem för den sakens skull.

Self-made man

Namn: Stefan Ekberg
Ålder: 47 år
Familj: Fru och två barn
Bor: Stockholm
Bakgrund: Trasslig, svår, eländig.
Utbildning: ”Spridda skurar på universitetet, tills jag tröttnade.”
Vändpunkt i livet: Upptäckten av boken ”Sikta mot stjärnorna” av Wayne Dyer
Har bland annat: Varit huvudförfattare till 350 avsnitt av tv-serien ”Vänner och Fiender”, gett ut tre romaner och mängder av böcker för företagare, varit krönikör i Dagens Nyheter och Metro, haft en frågespalt i Damernas värld och driver landets största nyhetsbrev om marknadsföring.
Det visste du inte: Stefan patent på en egen uppfinning; en fiskedragsuppdragare.

Förlaget som vill hjälpa andra företag

Namn: Redaktionen
Startat: 2001
Bransch: Förlagsverksamhet
Anställda: Två och en stor skara frilansande författare
Omsättning: 5,5 miljoner kronor
Framtidsplaner: Ett kontrakt med Amazon.com ger möjlighet att bygga en amerikansk verksamhet

Med styrka att genomborra asfalten

Maskrosbarn är barn som har det svårt hemma men som klarar sig ändå, ungefär som maskrosor som kan växa upp genom asfalten.

Maskrosbarn kan som vuxen utveckla en fungerande social tillvaro trots en extremt svår uppväxt. Den klassiska bilden av föräldraskapet är en ensamstående psykiskt sjuk förälder med någon form av missbruk. Inom familjen begås ofta övergrepp och barn utsätts för svår psykisk och ibland även fysisk misshandel. Att benämna de barn som klarar sig som osårbara är missvisande. Även om de överlever misären och även i många fall tar hand om och sköter om sina föräldrar blir de också känslomässigt skadade. Familjens hemlighet innebär en social tortyr och där pågår något som omgivningen har liten eller ingen kännedom om.

Ett maskrosbarn har ofta någon eller något i sin omgivning som ger denne mening. Det kan vara en busschaufför, tanten i trappuppgången, läraren eller något annat dylikt.

Av de barn som växer upp under onormalt dåliga förhållanden beräknas 25 procent bli maskrosbarn och det innebär att de har ett liv som vuxna fritt från psykisk ohälsa. 50 procent av de barn som växer upp under onormalt dåliga förhållanden får "halvt lyckade" liv där de har ett ganska bra liv men det kan kantas av exempelvis psykisk ohälsa. De sista 25 procenten går det riktigt illa för. Faktorer som spelar in vid chanserna för att ett barn kan bli ett maskrosbarn är att barnet måste ha god förmåga till empati och medkänsla, god intelligens, någon betydelsefull person i sin närhet som de har kontakt med och intresse av flera hobbies.

Källa: Maskrosbarn.nu, Wikipedia

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Inget handelsavtal med Obama

FRIHANDEL EU:s handelsministrar ger klartecken till frihandelsavtal med Kanada men motståndet mot TTIP växer. Och nu ger man officiellt upp hoppet om ett avtal under Obamas tid som president.
NYHET Publicerad:

Succéinnovation för hundar ledde till patenttvist

SNILLEBLIXTARNA, DEL 2 Nina Ottossons innovationer för hundar blev en global succé, men ledde också till att många kopierade hennes produkter. Som innovativ småföretagare är noggrannhet i patentprocesserna och en rejäl dos tålamod avgörande. ”Det märkliga är att det är upp till mig att bevisa att andra har kopierat mig, inte tvärtom”, säger hon. I den andra delen av Entreprenörs artikelserie ”Snilleblixtarna” handlar om hur man skyddar sin idé.
NYHET Publicerad:

Liten klättring uppåt för Eda

FÖRETAGSKLIMAT Tidningen Entreprenör har följt värmländska Edas arbete med att ta sig från botten av Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Resultatet blev en liten uppryckning.
NYHET Publicerad:

Rekordlyft för Vännäs

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs är den kommun som klättrar snabbast i Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunföreträdare och företagare ser en ökad dialog som främsta framgångsfaktorn. "Viljan att lyssna och att försöka vara en bra kommun har verkligen ökat", säger åkeriägaren Stefan Johansson.
NYHET Publicerad:

Kärleken till kakao driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Den lilla chokladfabriken i Umeå drivs med hjälp av äkta råvaror och en aldrig sinande kärlek till kakao. Trots ökande efterfrågan håller Jenny Berg igen på produktionstakten. Tillverkningen av chokladkakor är bara en del i ambitionen på att göra världen lite bättre.
NYHET Publicerad:

Avskalat koncept banade väg ut på digital världsmarknad

I PRAKTIKEN När SmartSign bildades 1998 tillverkade de skärmar för digital skyltning. Men den stora framgången kom efter att de vågat renodla sitt koncept och endast sälja programvaran. ”Vi har ökat omsättningen rejält och kommer att fortsätta öka framöver”, spår försäljningschefen Dan Arrias.
NYHET Publicerad:

Fria tyglar ger extra skjuts till egen startup

I PRAKTIKEN När Lundalogik inte fick säljverktyget LIME Go att fungera som de ville drog de igång en start-up. ”Eftersom tjänsten skilde sig så mycket från våra andra produkter och arbetssätt satte vi ihop en självständig enhet med siktet på att göra business på nya sätt, säger Lars Andersson ansvarig för LIME Go.
NYHET Publicerad:

Douglas Roos: "Jag kommer aldrig sluta jobba. Det gör man inte som entreprenör."

TIO FRÅGOR Efter att ha sålt av sin del av Ladbrokes Norden, hade Douglas Roos kunnat leva ett tillbakalutat liv i bekvämlighet. Men det lockas han inte av överhuvudtaget. För honom är företagandet ett livselixir.
NYHET Publicerad:

Andreas Vurals färgglada lurar lockar världsartister

ENTREPRENÖR Justin Bieber har flashat sina på Instagram, Kendall Jenner har inspirerat 55 miljoner följare att bära dem och Zara Larsson har bloggat om sina exemplar. Happy Plugs färgglada lurar säljs idag både hos Colette i Paris och Harrods i London. Men företagets resa började så långt från glamouren det går att komma, i härjedalska Sveg.
NYHET Publicerad:

”Granska din idé med andras ögon”

SNILLEBLIXTARNA, DEL 1 En idé, hur mycket du än brinner för den, kan bara utvecklas till en innovation om någon faktiskt är villig att betala för den eller använda den. Det säger Eva Swede, expert på affärs- och innovationsprocesser. Hon uppmanar därför alla idésprutor att noggrant analysera sin egen idé.
NYHET Publicerad:

Petra Wadströms strålande idé

SNILLEBLIXTARNA, DEL 1 ”Jag kan inte se ett problem utan att försöka lösa det. Jag vill skapa lösningar som är till nytta för människor”. Det säger Petra Wadström, uppfinnare av Solvatten och en av Sveriges mest prisade innovatörer. Hon är först ut i Entreprenörs nya artikelserie ”Snilleblixtarna”, där vi genom olika uppfinnares historier får följa innovationsprocessen från idé till färdig produkt. I del ett fokuserar vi på idén.
NYHET Publicerad:

"Våga tacka nej till uppdrag"

GÄSTKRÖNIKA Som nyföretagare får man ofta förfrågningar från uppdragsgivare som inte tillhör den kundkrets man tänkt sig. Det är svårt att veta hur man ska agera när man behöver få in pengar, men samtidigt måste bygga sitt varumärke. Men det är viktigt att våga tacka nej, skriver affärsrådgivaren och bloggaren Klara-Maria Mach.
NYHET Publicerad:

Unga sociala medier-proffs vann stort i EM

UNG FÖRETAGSAMHET EM i ung Företagsamhet avgjordes nyligen i Luzern, Schweiz. Där tog fem elever från Leksands gymnasium, med sitt företag Update UF, hem det prestigefulla priset Client focus award. Tävlingen har gett blodad tand. ”Jag vill absolut fortsätta med företagande, det är jättekul”, säger Stephanie Schwabe, produktutvecklare.
NYHET Publicerad:

En låda kommer lastad

DIGITAL HANDEL Tvål, hundleksaker, japanskt godis, parfym eller nyttigheter för ungkarlar. Idag kan du köpa nästan allt du kan tänka dig via prenumerationstjänster på nätet. Och trenden ökar. Nu köper även företag prenumerationstjänster på internet för att öka trivseln på arbetsplatsen.
NYHET Publicerad:

Lalle Johnson: ”Jag vill inte vara som alla andra”

TIO FRÅGOR Efter 32 år som stylist bestämde Lalle Johnson sig för att skapa en kollektion med handsydda kläder han själv ville bära. ”Jag har använt mina kunskaper för att skapa något unikt”.
NYHET Publicerad:

Obemannad matbutik landsbygdens räddning

NYKLÄCKT När Robert Ilijason tappade den sista burken barnmat sent på kvällen kom han på sin affärsidé: en mataffär som är öppen dygnet runt, och som dessutom är obemannad. Nu ser han sitt koncept som en räddning på landsbygdens avfolkning och serviceproblem.
NYHET Publicerad:

Hej, jag heter Furhat. Vad heter du?

ENTREPRENÖR 33-åringe Samer Al Moubayed tackade nej till ett välbetalt jobb på Disney för att bygga sociala robotar. Tillsammans med kollegor från Kungliga tekniska högskolan, KTH, har han startat företaget Furhat Robotics, som bygger på revolutionerande tal- och animationsteknik. Redan från start har intresset från marknaden varit stort.
NYHET Publicerad:

Icahandlarens kamp mot utanförskapet

ENTREPRENÖR På Ica Maxi i Södertälje driver Jonas Berg ett storskaligt integrationsprojekt. Hundratals lärlingar och praktikanter har kommit till hans butik, många med utländsk bakgrund, för att senare få anställning eller slussas vidare i samhället.
NYHET Publicerad:

Trotjänare stoppas av handläggningstider

ARBETSKRAFTSINVANDRING Migrationsverket rekommenderade lantbrukaren Leif Zetterberg att ansöka om säsongstillstånd för trotjänaren Oleg Bondarenko. Han skulle få besked efter ett par månader. Ett halvår senare har myndigheten fortfarande inte hört av sig. "Oleg gör en stor insats för oss på sommaren", säger han.
NYHET Publicerad:

Uppåt för svenskt entreprenörskap - tack vare kvinnorna

RAPPORT Förra året minskade entreprenörskapet i Sverige dramatiskt. Men nu vänder den negativa utvecklingen. Entreprenörskapet ökar och det är kvinnors företagande som står för hela ökningen. Det visar undersökningen Global Entrepreneurship Monitor, GEM.