NYHET Publicerad

En modern Sherlock Holmes

ENTREPRENÖR Säkerhetsbranschen har hittills varit en omogen bransch. Men nu vädrar företagen morgonluft då polisen får allt svårare att hinna med alla brottsutredningar. Niclas Franklin hoppade av poliskarriären för elva år sedan. Idag driver han det egna säkerhetsföretaget ISE i Göteborg med inriktning på utredningar och personsäkerhet.

Niclas Franklin, säkerhetskonsult som driver företaget ISE i Göteborg.

Efter 10 år som polis hoppade Niclas Franklin av och startade eget säkerhetsföretag.

Efter att ha jobbat som polis i nio år kände Niclas Franklin, 42, att det var dags att göra något annat. Han trivdes bra med sitt yrke men ända sedan tonåren hade han drömt om att bli egenföretagare och nu var det dags att förverkliga planerna.

Av naturliga skäl valde han säkerhetsbranschen eftersom han även jobbat som försäkringsutredare i tre år.

– Jag hade ett hobbyförsök i bagaget med försäljning av egendesignade inredningsprodukter, men det var ingen hit, säger Niclas Franklin.

Första gången vi träffas är en regntung fredag i Göteborg, en dag vikt för övning på fältet. Det är bara Niclas som kan tala öppet om vem han är och visa sitt ansikte, hans medarbetare är beroende av anonymitet för att kunna spana och förfölja under uppdrag.

Alla har skiftande bakgrund, men en yttre egenskap är gemensam, de sticker inte ut. Kläder, kroppshållning och utstrålning signalerar ingenting speciellt utom möjligen: Glöm att du har sett mig, jag är en vanlig ofarlig Svensson …

– Militärer känner i och för sig igen varandra på rörelsemönstret. Men tanken är de flesta inte ska märka oss, säger Tord, en av medarbetarna.

Han har ljus skäggstubb och ser lite ovårdad ut. Samtidigt koncentrerad. En övervintrad student? I själva verket är han runt 30 år gammal och vd för ett high tech-företag som han var med om att starta. Dessutom har han en bakgrund som få känner till. Under flera år arbetade Tord med underrättelseinhämtning i krigets Afghanistan som medlem i ett svenskt militärt specialförband. När han kom hem ville han inte glömma bort sina mödosamt förvärvade kunskaper. Dessutom kändes den civila tillvaron tom och meningslös. Nu är han timanställd på ISE.

De övriga, bland annat en före detta rysk polis, säger inte så mycket. Undantaget är en 40-årig blond man. Han berättar gärna om sin bakgrund, förutsatt att han får förbli lite suddig i konturerna. Under 20 år var han polis i ett centraleuropeiskt land, de sista sju åren arbetade han för säkerhetspolisen i samma land.

– Det var intressant, vi jobbade mot vänsterterrorism och sysslade med kontraspionage. Men allt har sin tid, kärleken förde mig till Sverige, säger han på god svenska.

Längs avenyn strömmar folk hemåt efter en arbetsvecka. Bland dem rör sig ISE:s personal för att träna sina färdigheter. Tre spanare följer efter ”objektet”. Viker den förföljda av på en sidogata släpper den första efterföljaren kontakten, nummer två fortsätter att skugga och nummer tre förvandlas till nummer två. Den tidigare ettan ansluter diskret och lägger sig sist i ledet. Systemet är detsamma oavsett om skuggningen sker till fots på en gågata eller i bil på en motorväg. Det hela kan beskrivas som metod 1 A för poliser och säkerhetsfolk.

Ett tänkbart scenario är att säkerhetschefen på ett företag tar kontakt med Niclas Franklin och berättar att företagets vd är hotad. ISE analyserar situationen och inleder eventuellt ”kontraspaning” för att samla bevis som överlämnas till polisen. Förföljaren är nu själv förföljd utan att veta om det. Uppstår inga konkreta misstankar kanske det räcker med att hålla den hotades hem eller arbetsplats under uppsikt vid vissa tidpunkter.

Det är återsamling i företagslokalerna. Niclas går igenom grunderna för bilskuggning och varnar för ”fulingar”. Det vill säga att objektet misstänker att det finns förföljare och gör plötsliga filbyten eller, värst av allt, kör varv efter varv i en rondell. Under åtskilliga mil på vägar i Göteborgstrakten koncentrerar han sig sedan på flera saker samtidigt, dels leder Niclas Franklin övningen, dels jobbar han oavbrutet med ett pågående skarpt ärende. En företagsledare har fått hotbrev av en okänd person och ISE sköter skyddet medan polisen utreder brottsmisstankar. Nu har nya hot tillkommit och telefonen ringer flera gånger.

Senare konstaterar Niclas Franklin att mycket har hänt i den bransch han har valt till sin. Personsäkerhetsdelen ökar hela tiden och han har valt att fokusera på den. Hälften av sin tid ägnar han åt produktion, åt att utreda interna oegentligheter hos företag, organisera personsäkerhetsåtgärder och spana. Andra halvan av arbetstiden satsar han på marknadsföring och utveckling.

Förra året tilldelades han Svenskt Näringslivs säkerhetsstipendium. Priset på 25 000 kronor använde han till att under sommaren gå en utbildning i San Diego, USA. Utredning av interna brott och personsäkerhet stod på schemat.

– Jag var den enda européen bland 50 deltagare, säger Niclas Franklin.

Han är tyst några sekunder innan han tillägger:

– Egentligen lärde jag mig inte så mycket nytt, jag kan det där. Men ändå hade jag enorm nytta av kursen. Jag förstod att säkerhet är big business i USA. Det slutade med att jag koncentrerade mig på hur de amerikanska företagen jobbar, kollade in det affärsmässiga.

I Sverige är branschen omogen. Utvecklingspotentialen är stor men också de inbyggda svårigheterna.

Niclas Franklin jämför återigen med USA när han säger:

– Där borta kör säkerhetsföretagen tevereklam. I Europa och speciellt Sverige funkar det inte så. Istället satsar jag på föreläsningar för sociala nätverk och företag. Vi måste synas men får inte synas för mycket, en paradox.

Okunskap och mytbildningar är vanligt. De stora företagen har säkerhetschefer som vet vad personsäkerhet, utredning och bakgrundskontroll innebär.

– Men på ett medelstort verkstadsföretag tänker man Securitas eller privatdeckare. De vet inte att det finns andra lösningar, säger Niclas Franklin.

Han nämner att det inte per automatik innebär bättre affärer för att det skjuts i Malmö, brinner i Göteborg eller rånas i Jönköping. I och för sig agerar ISE i så kallade utsatta områden, men sådant tillhör inte kärnverksamheten. Personalen måste vara extremt försiktig i samband med spaning i till exempel Malmöstadsdelen Rosengård. En risk är att kriminella personer eller organisationer tror att det rör sig om poliser – eller andra kriminella.

– Istället satsar vi på större utredningar. Här har vi vår nisch. De stora auktoriserade säkerhetsföretagen får nämligen inte syssla med sådant.

Det är inte heller det spektakulära som är typiskt. Då organiserade kriminella pressar välbärgade företagsledare på pengar uppmärksammas det ofta stort i massmedia. Men situationen är inte typisk utan ovanlig i Niclas värld. Verkligheten är ofta trivial, ytligt sätt nästan tråkig men samtidigt en katastrof för de drabbade. En hyresvärd förföljs av en uppsagd hyresgäst, personalchefen hotas efter neddragningar och uppsägningar eller så är familjetragiken ett faktum då en lämnad man (eller kvinna) börjar förfölja sin före detta partner.

I Göteborgstrakten finns dessutom en ”Josefssoneffekt”. Niclas Franklin berättar om tiden efter tv-journalisten Janne Josefssons avslöjanden om korruption i Västsverige.

– Många kommuntjänstemän hamnade i skottlinjen. I de lägena kan, utan att gå in på detaljer, ett företag som mitt agera.

Förutom dilemmat att balansera diskretion mot behovet av uppmärksamhet tampas Niclas Franklin, liksom alla företagare i expansiva branscher som efterfrågar specialistkunskaper, med rekryteringen. Han får in många spontana intresseanmälningar från poliser och unga män som tjänstgjort i militära specialförband. Åtminstone poliserna är inte alltid lämpade.

– De är vana vid att få ärendet serverat och gå hem halv fem. Den som vill jobba hos oss måste förstå näringslivets spelregler och kunna lägga i en högre växel, säger Niclas Franklin.

Ossian Grahn

Hemlig egenföretagare

Namn: Niclas Franklin
Yrke: utbildad polis, driver säkerhetsföretaget ISE.
Ålder: 42
Familj: Ja
Intressen: Har man tid till det som egenföretagare?

Första affär:
”Jag sålde egendesignade heminredningsprodukter som tavelhyllor och krokar. Affärerna gick plus minus noll”.

Bästa affär:
”Det kan jag inte besvara då kunderna måste vara anonyma. Men som nystartade fick vi in ett stort konsultuppdrag som gjorde att vi kunde komma igång”.

Sämsta affär:
”Inga kommentarer”.Diskret säkerhetsföretag

Namn: ISE
Verksamhet: Säkerhetsföretag med inriktning på personsäkerhet och utredningar.
Vd: Niclas Franklin
Ort: Göteborg
Kunder: If, Länsförsäkringar, Trygg Hansa, Södertälje kommun, Bostads AB Poseidon, Vägverket.
Omsättning: Fem miljoner kronor
Antal anställda: 5

Få företag erbjuder personskyddsväktare
  • Säpos livvakter skyddar de omkring 350 personer som ingår i den centrala statberedningen som kungahuset, riksdagen och regeringen. ÖB och andra höga militärer har tillgång till militära livvakter. Det är till exempel känt att ÖB har skyddats av elitförbandet SSG, Särskilda skyddsgruppen.
  • Hotade privatpersoner är hänvisade till personskyddsväktare. Omkring fem, antalet varierar, svenska företag har den auktorisation som krävs för att erbjuda denna tjänst.
  • Det kostar 800 – 1 000 kr per timme att anlita en personskyddsväktare. För den som vill ha skydd dygnet runt i en vecka blir kostnaden närmare 170 000 kronor.
  • ”Den nordiska modellen” innebär att personskydd inte ska provocera eller märkas i onödan. I länder som USA, Israel och Frankrike praktiseras en offensiv metod. Skyddet ska synas så mycket som möjligt och därmed ha en maximalt avskräckande effekt.
  • I USA har forskare visat att ett företags börskurs stiger om ledningen förses med livvakter. Liknande undersökningar i Sverige visar att här är förhållandet det omvända.

Källor: Säpo, branschorganisationen Sweguard, Cubsec bevakning ab, ISE.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Rekordlyft för Vännäs

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs är den kommun som klättrar snabbast i Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunföreträdare och företagare ser en ökad dialog som främsta framgångsfaktorn. "Viljan att lyssna och att försöka vara en bra kommun har verkligen ökat", säger åkeriägaren Stefan Johansson.
NYHET Publicerad:

Kärleken till kakao driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Den lilla chokladfabriken i Umeå drivs med hjälp av äkta råvaror och en aldrig sinande kärlek till kakao. Trots ökande efterfrågan håller Jenny Berg igen på produktionstakten. Tillverkningen av chokladkakor är bara en del i ambitionen på att göra världen lite bättre.
NYHET Publicerad:

Avskalat koncept banade väg ut på digital världsmarknad

I PRAKTIKEN När SmartSign bildades 1998 tillverkade de skärmar för digital skyltning. Men den stora framgången kom efter att de vågat renodla sitt koncept och endast sälja programvaran. ”Vi har ökat omsättningen rejält och kommer att fortsätta öka framöver”, spår försäljningschefen Dan Arrias.
NYHET Publicerad:

Fria tyglar ger extra skjuts till egen startup

I PRAKTIKEN När Lundalogik inte fick säljverktyget LIME Go att fungera som de ville drog de igång en start-up. ”Eftersom tjänsten skilde sig så mycket från våra andra produkter och arbetssätt satte vi ihop en självständig enhet med siktet på att göra business på nya sätt, säger Lars Andersson ansvarig för LIME Go.
NYHET Publicerad:

Douglas Roos: "Jag kommer aldrig sluta jobba. Det gör man inte som entreprenör."

TIO FRÅGOR Efter att ha sålt av sin del av Ladbrokes Norden, hade Douglas Roos kunnat leva ett tillbakalutat liv i bekvämlighet. Men det lockas han inte av överhuvudtaget. För honom är företagandet ett livselixir.
NYHET Publicerad:

Andreas Vurals färgglada lurar lockar världsartister

ENTREPRENÖR Justin Bieber har flashat sina på Instagram, Kendall Jenner har inspirerat 55 miljoner följare att bära dem och Zara Larsson har bloggat om sina exemplar. Happy Plugs färgglada lurar säljs idag både hos Colette i Paris och Harrods i London. Men företagets resa började så långt från glamouren det går att komma, i härjedalska Sveg.
NYHET Publicerad:

”Granska din idé med andras ögon”

SNILLEBLIXTARNA, DEL 1 En idé, hur mycket du än brinner för den, kan bara utvecklas till en innovation om någon faktiskt är villig att betala för den eller använda den. Det säger Eva Swede, expert på affärs- och innovationsprocesser. Hon uppmanar därför alla idésprutor att noggrant analysera sin egen idé.
NYHET Publicerad:

Petra Wadströms strålande idé

SNILLEBLIXTARNA, DEL 1 ”Jag kan inte se ett problem utan att försöka lösa det. Jag vill skapa lösningar som är till nytta för människor”. Det säger Petra Wadström, uppfinnare av Solvatten och en av Sveriges mest prisade innovatörer. Hon är först ut i Entreprenörs nya artikelserie ”Snilleblixtarna”, där vi genom olika uppfinnares historier får följa innovationsprocessen från idé till färdig produkt. I del ett fokuserar vi på idén.
NYHET Publicerad:

"Våga tacka nej till uppdrag"

GÄSTKRÖNIKA Som nyföretagare får man ofta förfrågningar från uppdragsgivare som inte tillhör den kundkrets man tänkt sig. Det är svårt att veta hur man ska agera när man behöver få in pengar, men samtidigt måste bygga sitt varumärke. Men det är viktigt att våga tacka nej, skriver affärsrådgivaren och bloggaren Klara-Maria Mach.
NYHET Publicerad:

Unga sociala medier-proffs vann stort i EM

UNG FÖRETAGSAMHET EM i ung Företagsamhet avgjordes nyligen i Luzern, Schweiz. Där tog fem elever från Leksands gymnasium, med sitt företag Update UF, hem det prestigefulla priset Client focus award. Tävlingen har gett blodad tand. ”Jag vill absolut fortsätta med företagande, det är jättekul”, säger Stephanie Schwabe, produktutvecklare.
NYHET Publicerad:

En låda kommer lastad

DIGITAL HANDEL Tvål, hundleksaker, japanskt godis, parfym eller nyttigheter för ungkarlar. Idag kan du köpa nästan allt du kan tänka dig via prenumerationstjänster på nätet. Och trenden ökar. Nu köper även företag prenumerationstjänster på internet för att öka trivseln på arbetsplatsen.
NYHET Publicerad:

Lalle Johnson: ”Jag vill inte vara som alla andra”

TIO FRÅGOR Efter 32 år som stylist bestämde Lalle Johnson sig för att skapa en kollektion med handsydda kläder han själv ville bära. ”Jag har använt mina kunskaper för att skapa något unikt”.
NYHET Publicerad:

Obemannad matbutik landsbygdens räddning

NYKLÄCKT När Robert Ilijason tappade den sista burken barnmat sent på kvällen kom han på sin affärsidé: en mataffär som är öppen dygnet runt, och som dessutom är obemannad. Nu ser han sitt koncept som en räddning på landsbygdens avfolkning och serviceproblem.
NYHET Publicerad:

Hej, jag heter Furhat. Vad heter du?

ENTREPRENÖR 33-åringe Samer Al Moubayed tackade nej till ett välbetalt jobb på Disney för att bygga sociala robotar. Tillsammans med kollegor från Kungliga tekniska högskolan, KTH, har han startat företaget Furhat Robotics, som bygger på revolutionerande tal- och animationsteknik. Redan från start har intresset från marknaden varit stort.
NYHET Publicerad:

Icahandlarens kamp mot utanförskapet

ENTREPRENÖR På Ica Maxi i Södertälje driver Jonas Berg ett storskaligt integrationsprojekt. Hundratals lärlingar och praktikanter har kommit till hans butik, många med utländsk bakgrund, för att senare få anställning eller slussas vidare i samhället.
NYHET Publicerad:

Trotjänare stoppas av handläggningstider

ARBETSKRAFTSINVANDRING Migrationsverket rekommenderade lantbrukaren Leif Zetterberg att ansöka om säsongstillstånd för trotjänaren Oleg Bondarenko. Han skulle få besked efter ett par månader. Ett halvår senare har myndigheten fortfarande inte hört av sig. "Oleg gör en stor insats för oss på sommaren", säger han.
NYHET Publicerad:

Uppåt för svenskt entreprenörskap - tack vare kvinnorna

RAPPORT Förra året minskade entreprenörskapet i Sverige dramatiskt. Men nu vänder den negativa utvecklingen. Entreprenörskapet ökar och det är kvinnors företagande som står för hela ökningen. Det visar undersökningen Global Entrepreneurship Monitor, GEM.
NYHET Publicerad:

Nu avgörs VM i entreprenörskap

TÄVLING Vd:n för Netonnet Group, Fabian Bengtsson, korades i vintras till Sveriges bästa entreprenör. Nu är han på plats i Monte Carlo för att slåss om världsmästartiteln. ”Det finns 50 lika värdiga vinnare, men det är klart att jag har tävlingsinstinkt i mig, det vore roligt att vinna”, säger han. 
NYHET Publicerad:

Tävlingen Entrepreneur of the year vill locka fler kvinnor

TÄVLING I veckan koras årets främsta entreprenör i Monte Carlo, men det är redan nu dags att nominera kandidater inför nästa år. Revisions- och rådgivningsföretaget EY, som arrangerar mästerskapet, söker med ljus och lykta efter fler kvinnliga företagare. ”Vi är inte nöjda med antalet kvinnliga entreprenörer som deltar i vår utmärkelse och vårt mål för 2016 är att minst 30 procent är kvinnor”, säger Carlos Esterling, partner på EY.
NYHET Publicerad:

Granskning: Landstingets agerande drev henne i konkurs

ENTREPRENÖR GRANSKAR När ett patienthotell till en strålningsbehandlingsklinik i Uppsala slog upp portarna hade företagaren Charlotte Säfström stora planer. Men från dag ett blev hon motarbetad av landstingen som står bakom projektet. Till slut drevs hon i konkurs. Än idag är det inte klart vad som ska hända med hotellet, som kostar skattebetalarna miljontals kronor. Läs hela historien om Landstingsskandalen i Uppsala.