Foto: Ola Torkelsson

Fredrik Westman, grundare av Optifreeze.

NYHET Publicerad

Optifreeze håller cellerna vid liv

HÅLLBAR MATPRODUKTION Skåneföretaget Optifreeze patenterade frysteknik har öppnat nya affärsmöjligheter runt om i världen för odlare och distributörer och för företag inom kylteknik och livsmedelsproduktion.

Fryst spenat.

– Som individ måste man börja tänka i ett större perspektiv. Vad behöver jag egentligen? Vad kan jag avstå? Det säljs enormt mycket skräp som vi egentligen inte behöver, till exempel läsk, snacks, godis och onödig mat. Detta är produkter som inte betyder ett smack, de kvaddar hälsan och påverkar miljön negativt, säger Fredrik Westman, vars företag Optifreeze börsintroducerades i somras.

Optifreeze har utvecklat en patenterad teknik som säkerställer att grönsaker, frukt och bär behåller sin struktur och smak genom hela frysprocessen. Tekniken minskar behovet av snabba flygtransporter, vilket är både miljövänligt och kostnadseffektivt. Kunderna är odlare, distributörer och samt företag inom kylteknik och livsmedelsproduktion från hela världen.  

– Frysning i kombination med grönsaker, frukter och bär är positivt. Vi är såklart inte lösningen på mänsklighetens problem, men kan åtminstone bidra lite. Frysta produkter kan transporteras med mindre koldioxidutsläpp och hållbarheten förlängs på en rad produkter, säger Fredrik Westman.

Optifreeze är resultatet av en längre tids forskning vid institutionen för livsmedelsteknik i Lund. Forskargruppens arbete har uppmärksammats på flera håll I världen och fått stöd av EU.

– Drivkraften bakom bolaget är enkel: forskare har uppfunnit en metod och sett att livsmedelsföretag får möjlighet att frysa ner grönsaker, frukter och bär vars celler normalt inte tål kyla. Det faktum att livsmedelsproducenter visat ett stort intresse för teknologin antyder att det finns stora vinster om vi får allt på plats enligt plan, säger Fredrik Westman.

Hur ser du på framtiden för livsmedel och hållbarhet?

– Konkurrens mellan olika metoder kan bidra till att livsmedelsproduktionen utvecklas i en mer ”hållbar” riktning. Ekologisk produktion löser inte alla problem och inte heller det traditionella jordbruket och djurhållningen. Däremot kombinationer av dem. Jag är också öppen för och nyfiken på exempelvis GMO, genmodifierade grödor. Samtidigt måste vi jobba med matsvinnsfrågan, säger Fredrik Westman.

Mats Ögren Wanger

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Världseliten samlas i Vindeln

KLUSTER I textilier, som bränsle i bilar och flygplan, i fjärrvärmeverk och som bas i kemiindustrin. Den ökande efterfrågan på skogsråvara är en vinstlott för Sverige och för den lilla orten Vindeln i Västerbotten. Här verkar elva företag, som alla tillhör världseliten, när det handlar om att tillverka den nya generationens skogsmaskiner. Entreprenör har besökt det skogstekniska klustret.
NYHET Publicerad:

"Våga tacka nej till uppdrag"

GÄSTKRÖNIKA Som nyföretagare får man ofta förfrågningar från uppdragsgivare som inte tillhör den kundkrets man tänkt sig. Det är svårt att veta hur man ska agera när man behöver få in pengar, men samtidigt måste bygga sitt varumärke. Men det är viktigt att våga tacka nej, skriver affärsrådgivaren och bloggaren Klara-Maria Mach.
NYHET Publicerad:

Unga sociala medier-proffs vann stort i EM

UNG FÖRETAGSAMHET EM i ung Företagsamhet avgjordes nyligen i Luzern, Schweiz. Där tog fem elever från Leksands gymnasium, med sitt företag Update UF, hem det prestigefulla priset Client focus award. Tävlingen har gett blodad tand. ”Jag vill absolut fortsätta med företagande, det är jättekul”, säger Stephanie Schwabe, produktutvecklare.
NYHET Publicerad:

En låda kommer lastad

DIGITAL HANDEL Tvål, hundleksaker, japanskt godis, parfym eller nyttigheter för ungkarlar. Idag kan du köpa nästan allt du kan tänka dig via prenumerationstjänster på nätet. Och trenden ökar. Nu köper även företag prenumerationstjänster på internet för att öka trivseln på arbetsplatsen.
NYHET Publicerad:

Hon skräddarsydde en ny karriär efter 65

I PRAKTIKEN Allt fler äldre väljer att starta eget och fördelarna är många. Förutom fördelaktiga skatter och en extra slant i plånboken, ökar känslan av att fortfarande vara behövd i och av samhället. Den före detta kommunchefen Lisbeth Sager bestämde sig för att starta eget efter pensionen. ”Jag har jättekul i min lilla ateljé där jag kan jobba precis så mycket som jag har lust med”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Säljare utan hjärnspöken får fart på husaffärerna

I PRAKTIKEN Genom att kartlägga mentala hinder hos sina säljare har Småhustillverkaren A-hus snabbat på sin tillväxt. ”Vi säljer idag fler hus, vilket gagnar både företaget och enskilda medarbetare, då arbetet är provisionsbaserat, säger Johan Axelsson, försäljningschef på A-hus.
NYHET Publicerad:

Lalle Johnson: ”Jag vill inte vara som alla andra”

TIO FRÅGOR Efter 32 år som stylist bestämde Lalle Johnson sig för att skapa en kollektion med handsydda kläder han själv ville bära. ”Jag har använt mina kunskaper för att skapa något unikt”.
NYHET Publicerad:

Obemannad matbutik landsbygdens räddning

NYKLÄCKT När Robert Ilijason tappade den sista burken barnmat sent på kvällen kom han på sin affärsidé: en mataffär som är öppen dygnet runt, och som dessutom är obemannad. Nu ser han sitt koncept som en räddning på landsbygdens avfolkning och serviceproblem.
NYHET Publicerad:

Hej, jag heter Furhat. Vad heter du?

ENTREPRENÖR 33-åringe Samer Al Moubayed tackade nej till ett välbetalt jobb på Disney för att bygga sociala robotar. Tillsammans med kollegor från Kungliga tekniska högskolan, KTH, har han startat företaget Furhat Robotics, som bygger på revolutionerande tal- och animationsteknik. Redan från start har intresset från marknaden varit stort.
NYHET Publicerad:

Icahandlarens kamp mot utanförskapet

ENTREPRENÖR På Ica Maxi i Södertälje driver Jonas Berg ett storskaligt integrationsprojekt. Hundratals lärlingar och praktikanter har kommit till hans butik, många med utländsk bakgrund, för att senare få anställning eller slussas vidare i samhället.
NYHET Publicerad:

Trotjänare stoppas av handläggningstider

ARBETSKRAFTSINVANDRING Migrationsverket rekommenderade lantbrukaren Leif Zetterberg att ansöka om säsongstillstånd för trotjänaren Oleg Bondarenko. Han skulle få besked efter ett par månader. Ett halvår senare har myndigheten fortfarande inte hört av sig. "Oleg gör en stor insats för oss på sommaren", säger han.
NYHET Publicerad:

Uppåt för svenskt entreprenörskap - tack vare kvinnorna

RAPPORT Förra året minskade entreprenörskapet i Sverige dramatiskt. Men nu vänder den negativa utvecklingen. Entreprenörskapet ökar och det är kvinnors företagande som står för hela ökningen. Det visar undersökningen Global Entrepreneurship Monitor, GEM.
NYHET Publicerad:

Nu avgörs VM i entreprenörskap

TÄVLING Vd:n för Netonnet Group, Fabian Bengtsson, korades i vintras till Sveriges bästa entreprenör. Nu är han på plats i Monte Carlo för att slåss om världsmästartiteln. ”Det finns 50 lika värdiga vinnare, men det är klart att jag har tävlingsinstinkt i mig, det vore roligt att vinna”, säger han. 
NYHET Publicerad:

Tävlingen Entrepreneur of the year vill locka fler kvinnor

TÄVLING I veckan koras årets främsta entreprenör i Monte Carlo, men det är redan nu dags att nominera kandidater inför nästa år. Revisions- och rådgivningsföretaget EY, som arrangerar mästerskapet, söker med ljus och lykta efter fler kvinnliga företagare. ”Vi är inte nöjda med antalet kvinnliga entreprenörer som deltar i vår utmärkelse och vårt mål för 2016 är att minst 30 procent är kvinnor”, säger Carlos Esterling, partner på EY.
NYHET Publicerad:

Granskning: Landstingets agerande drev henne i konkurs

ENTREPRENÖR GRANSKAR När ett patienthotell till en strålningsbehandlingsklinik i Uppsala slog upp portarna hade företagaren Charlotte Säfström stora planer. Men från dag ett blev hon motarbetad av landstingen som står bakom projektet. Till slut drevs hon i konkurs. Än idag är det inte klart vad som ska hända med hotellet, som kostar skattebetalarna miljontals kronor. Läs hela historien om Landstingsskandalen i Uppsala.
NYHET Publicerad:

Stilsäker vd redo för affärer

I PRAKTIKEN Rätt klädd för jobbet är viktigt för Maud Spencer. Det gör henne till en tydlig chef och visar att hon leder ett internationell framgångsrikt företag. ”Jag är så pass gammal att jag klär mig som jag vill”, säger hon.