David Batra
Foto: Robert Eldrim
NYHET Publicerad

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.

1. Varför driver du företag?

Ett tråkigt svar kanske men min hobby blev mitt jobb och då är det mest praktiska och kanske enda formen att driva det som ett företag.

2. Vilket är ditt största misstag som entreprenör?

Som komiker gör man många misstag hela tiden när man skriver nya skämt. Genom att rätta till dom och hela tiden förbättra sig blir det till slut bra. Det hela är en enda lång trial and error-process.

3. Har du någonsin känt att ”nu lägger jag av och tar ett vanligt jobb”?

Nästan varje gång när jag går och vankar illamående av nervositet timmarna innan en premiär för en ny show så kommer tankar av den typen.

4. Vad inspirerar dig?

Annons

Jag gräver där jag står. När jag för 20 år sen flyttade till Stockholm handlade mycket jag skrev om det. När jag fick barn så gav det en massa inspiration. Min nya show ”Elefanten i rummet” har fått massor av inspiration från min frus tid i toppolitiken.

5. Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?

Jag är disciplinerad och jobbar hårt och anledningen till det är att jag hittat något jag verkligen brinner för. En svaghet är att jag grubblar för mycket över små saker.

6. Hur viktigt är det att tjäna pengar?

När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det. Nuförtiden är det mindre viktigt.

7. Vilket är ditt bästa tips för att ro en affär i hamn?

Att alltid försöka göra det där lilla extra. Att helt enkelt leverera över förväntan, då kommer affärerna på köpet tror jag.

8. På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?

Livsnödvändiga. Utan entreprenörer som skapar och driver företag funkar inget samhälle.

9. Vem tycker du är världens främsta entreprenör?

Steve Jobs, Bill Gates och min producent Cecilia Stenborg i Göteborg.

10. Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner kronor av en investerare?

Min egen verksamhet är inte så kapitalkrävande så jag skulle investera dom vidare i någon kul och innovativ ide. Känns som det kokar av nya och smarta små entreprenörsföretag i Sverige just nu.

En skämtande entreprenör

Namn: David Batra

Ålder: 44

Familj: Gift med Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra. Tillsammans har de en dotter.

Gör: Ståuppkomiker och skådespelare

Om: Han gjorde debut som ståuppkomiker 1994 och har sedan dess medverkat i en rad standupshower. Han har under åren synts frekvent i tv ibland annat Kvarteret Skatan, Morgonsoffan och Parlamentet. Han har även släppt böckerna Vän av ordning, Den som inte tar bort luddet ska dö och Det här var ju tråkigt.

Aktuell: Åker på turné med sin nya standupshow Elefanten i rummet – "Han som är gift med henne" som handlar om David Batras fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.