David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

David Batra
Foto: Robert Eldrim
132

10 frågor David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.

1. Varför driver du företag?

Ett tråkigt svar kanske men min hobby blev mitt jobb och då är det mest praktiska och kanske enda formen att driva det som ett företag.

2. Vilket är ditt största misstag som entreprenör?

Som komiker gör man många misstag hela tiden när man skriver nya skämt. Genom att rätta till dom och hela tiden förbättra sig blir det till slut bra. Det hela är en enda lång trial and error-process.

3. Har du någonsin känt att ”nu lägger jag av och tar ett vanligt jobb”?

Nästan varje gång när jag går och vankar illamående av nervositet timmarna innan en premiär för en ny show så kommer tankar av den typen.

4. Vad inspirerar dig?

Jag gräver där jag står. När jag för 20 år sen flyttade till Stockholm handlade mycket jag skrev om det. När jag fick barn så gav det en massa inspiration. Min nya show ”Elefanten i rummet” har fått massor av inspiration från min frus tid i toppolitiken.

5. Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?

Jag är disciplinerad och jobbar hårt och anledningen till det är att jag hittat något jag verkligen brinner för. En svaghet är att jag grubblar för mycket över små saker.

6. Hur viktigt är det att tjäna pengar?

När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det. Nuförtiden är det mindre viktigt.

7. Vilket är ditt bästa tips för att ro en affär i hamn?

Att alltid försöka göra det där lilla extra. Att helt enkelt leverera över förväntan, då kommer affärerna på köpet tror jag.

8. På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?

Livsnödvändiga. Utan entreprenörer som skapar och driver företag funkar inget samhälle.

9. Vem tycker du är världens främsta entreprenör?

Steve Jobs, Bill Gates och min producent Cecilia Stenborg i Göteborg.

10. Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner kronor av en investerare?

Min egen verksamhet är inte så kapitalkrävande så jag skulle investera dom vidare i någon kul och innovativ ide. Känns som det kokar av nya och smarta små entreprenörsföretag i Sverige just nu.

En skämtande entreprenör

Namn: David Batra

Ålder: 44

Familj: Gift med Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra. Tillsammans har de en dotter.

Gör: Ståuppkomiker och skådespelare

Om: Han gjorde debut som ståuppkomiker 1994 och har sedan dess medverkat i en rad standupshower. Han har under åren synts frekvent i tv ibland annat Kvarteret Skatan, Morgonsoffan och Parlamentet. Han har även släppt böckerna Vän av ordning, Den som inte tar bort luddet ska dö och Det här var ju tråkigt.

Aktuell: Åker på turné med sin nya standupshow Elefanten i rummet – "Han som är gift med henne" som handlar om David Batras fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra.

Frida Nygren