NYHET Publicerad

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.

Emma Green
Foto: Pressbild

Emma Green.

Varför driver du företag? 

– Jag har haft eget företag under hela min karriär. Det är ingen vad jag vet som är anställd friidrottare, och alternativet som elitidrottare på heltid är att starta företag för att kunna ta del av vinst- eller startpengar och sponsorkontrakt. Efter att den karriären tog slut ville jag göra något med min erfarenhet. Jag ville inte att det skulle vara bortkastat, och ville dela med mig med de lärdomarna som jag fått.

Vad finns det för likheter mellan att driva bolag och vara friidrottare?

– Det finns många likheter. Bara för att jag inte längre presterar rent fysiskt med min kropp jobbar jag fortfarande mot mål, jag utvecklar strategier och är mån om självdisciplin. Det handlar också om att man måste vara dedikerad och planera sin tid. Ingen kommer att säga till dig att du måste göra något – då får du vara din egen chef.

Vem bollar du idéer med?

– Framförallt med min affärspartner Camilla. Vi kompletterar varandra väldigt bra, vi har liknande värderingar men vi är väldigt olika. Camilla är äldre, hon har utöver sin roll som ledare i idrotten jobbat som chef i olika organisationer inom Göteborgs kommun. Hon är ledare och jag kommer från en individuell idrott. Det och mycket annat blir ett oerhört bra komplement och framförallt litar vi på varandra.

Vilket är ditt största misstag som entreprenör?

– Jag har många gånger bara kört på och glömt stanna upp och reflektera. Ibland måste man ge sig själv en klapp på axeln och vara tacksam. Ska man lyckas måste man ha kul på vägen. Hamnar man i tankarna om att hela tiden se efter vad man ska göra mer blir det bara fel. Till slut utstrålar man dålig energi vilket leder till att glädjen tar slut och då blir det svårt att få in affärer.

Annons

Har du någonsin känt att nu lägger jag av och tar ett ”vanligt jobb”?

– Ja, ibland. Men det känns så främmande. Jag har aldrig haft ett ”vanligt jobb” och om jag tänker på det får jag lite panik. Det är klart att det kan locka att ha en chef, en arbetsplats, en månadslön och schemalagd semester. Men sedan tycker jag ju att det är så himla roligt att driva företag – det väger alltid över.

Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?

– Mina styrkor är att jag är målmedveten, driven och ambitiös. Jag vill alltid framåt och jag är ganska prestigelös. Mina svagheter är att jag är lite väl jante ibland. Jag kan ha lite svårt att sälja mig själv. Men då måste man bara bestämma sig.

Hur viktigt är det att tjäna pengar?

– Det är klart att pengar är viktigt. För mig handlar det om att jag inte ska behöva oroa mig för att det ska gå runt. Det viktigaste är att jag trivs och tror på det jag gör. Jag har många olika projekt igång hela tiden och allt jag gör behöver inte inbringa pengar men jag behöver en trygghet.

Vilket är ditt bästa tips för att ro en affär i hamn?

– Att brinna för det man säljer. Gå på hjärta och vara ärligt övertygande. Om någon är en bra investerare känner de på sig om det är på riktigt eller bara tomma ord. Jag tror att man måste utstråla det man verkligen tror på.

Vem firar du dina framgångar med och hur?

– Det blir med familj och vänner. Det är viktigt att få fira och det är otroligt viktigt att ha bra människor runt sig. Om det nu händer bra grejer inom Green & Kallin är både jag och Camilla måna om att fira. Ett glas med bubbel är aldrig fel!

På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?

– Det beror på vad man gör. Om man bara skor sig på andra är det inte bra men om man har en tanke att man vill förmedla något som gör världen bättre är det fantastiskt. Det kan också handla om att tjäna pengar och sen satsa de pengarna på bra saker som gynnar andra. 

En sportande entreprenör

Namn: Emma Green.
Ålder: 32.
Familj: Sambo.
Gör: Tidigare höjdhoppare som nu har startat föreläsningskonceptet Green & Kallin med sin gamla lärare från friidrottsgymnasiet Camilla Kallin, som bland annat är organisations- och ledarskapskonsult.
Aktuell: Föreläser om att prestera med glädje på olika arbetsplatser. Poddar om ämnet och driver wellness coachning.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Fler äldre sätter högre tryck på välfärden

VÄLFÄRD Antalet stockholmare som är över åttio år kommer att öka dramatiskt de närmsta åren, vilket ställer större krav på utvecklingen. Men Reepalu-utredningen sätter käppar i hjulen för utvecklingen. "Jag hoppas att politikerna kommer att sansa sig", säger Catharina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.