NYHET Publicerad

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.

Emma Green
Foto: Pressbild

Emma Green.

Varför driver du företag? 

– Jag har haft eget företag under hela min karriär. Det är ingen vad jag vet som är anställd friidrottare, och alternativet som elitidrottare på heltid är att starta företag för att kunna ta del av vinst- eller startpengar och sponsorkontrakt. Efter att den karriären tog slut ville jag göra något med min erfarenhet. Jag ville inte att det skulle vara bortkastat, och ville dela med mig med de lärdomarna som jag fått.

Vad finns det för likheter mellan att driva bolag och vara friidrottare?

– Det finns många likheter. Bara för att jag inte längre presterar rent fysiskt med min kropp jobbar jag fortfarande mot mål, jag utvecklar strategier och är mån om självdisciplin. Det handlar också om att man måste vara dedikerad och planera sin tid. Ingen kommer att säga till dig att du måste göra något – då får du vara din egen chef.

Vem bollar du idéer med?

– Framförallt med min affärspartner Camilla. Vi kompletterar varandra väldigt bra, vi har liknande värderingar men vi är väldigt olika. Camilla är äldre, hon har utöver sin roll som ledare i idrotten jobbat som chef i olika organisationer inom Göteborgs kommun. Hon är ledare och jag kommer från en individuell idrott. Det och mycket annat blir ett oerhört bra komplement och framförallt litar vi på varandra.

Vilket är ditt största misstag som entreprenör?

– Jag har många gånger bara kört på och glömt stanna upp och reflektera. Ibland måste man ge sig själv en klapp på axeln och vara tacksam. Ska man lyckas måste man ha kul på vägen. Hamnar man i tankarna om att hela tiden se efter vad man ska göra mer blir det bara fel. Till slut utstrålar man dålig energi vilket leder till att glädjen tar slut och då blir det svårt att få in affärer.

Annons

Har du någonsin känt att nu lägger jag av och tar ett ”vanligt jobb”?

– Ja, ibland. Men det känns så främmande. Jag har aldrig haft ett ”vanligt jobb” och om jag tänker på det får jag lite panik. Det är klart att det kan locka att ha en chef, en arbetsplats, en månadslön och schemalagd semester. Men sedan tycker jag ju att det är så himla roligt att driva företag – det väger alltid över.

Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?

– Mina styrkor är att jag är målmedveten, driven och ambitiös. Jag vill alltid framåt och jag är ganska prestigelös. Mina svagheter är att jag är lite väl jante ibland. Jag kan ha lite svårt att sälja mig själv. Men då måste man bara bestämma sig.

Hur viktigt är det att tjäna pengar?

– Det är klart att pengar är viktigt. För mig handlar det om att jag inte ska behöva oroa mig för att det ska gå runt. Det viktigaste är att jag trivs och tror på det jag gör. Jag har många olika projekt igång hela tiden och allt jag gör behöver inte inbringa pengar men jag behöver en trygghet.

Vilket är ditt bästa tips för att ro en affär i hamn?

– Att brinna för det man säljer. Gå på hjärta och vara ärligt övertygande. Om någon är en bra investerare känner de på sig om det är på riktigt eller bara tomma ord. Jag tror att man måste utstråla det man verkligen tror på.

Vem firar du dina framgångar med och hur?

– Det blir med familj och vänner. Det är viktigt att få fira och det är otroligt viktigt att ha bra människor runt sig. Om det nu händer bra grejer inom Green & Kallin är både jag och Camilla måna om att fira. Ett glas med bubbel är aldrig fel!

På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?

– Det beror på vad man gör. Om man bara skor sig på andra är det inte bra men om man har en tanke att man vill förmedla något som gör världen bättre är det fantastiskt. Det kan också handla om att tjäna pengar och sen satsa de pengarna på bra saker som gynnar andra. 

En sportande entreprenör

Namn: Emma Green.
Ålder: 32.
Familj: Sambo.
Gör: Tidigare höjdhoppare som nu har startat föreläsningskonceptet Green & Kallin med sin gamla lärare från friidrottsgymnasiet Camilla Kallin, som bland annat är organisations- och ledarskapskonsult.
Aktuell: Föreläser om att prestera med glädje på olika arbetsplatser. Poddar om ämnet och driver wellness coachning.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.