NYHET Publicerad

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.

Emma Green
Foto: Pressbild

Emma Green.

Varför driver du företag? 

– Jag har haft eget företag under hela min karriär. Det är ingen vad jag vet som är anställd friidrottare, och alternativet som elitidrottare på heltid är att starta företag för att kunna ta del av vinst- eller startpengar och sponsorkontrakt. Efter att den karriären tog slut ville jag göra något med min erfarenhet. Jag ville inte att det skulle vara bortkastat, och ville dela med mig med de lärdomarna som jag fått.

Vad finns det för likheter mellan att driva bolag och vara friidrottare?

– Det finns många likheter. Bara för att jag inte längre presterar rent fysiskt med min kropp jobbar jag fortfarande mot mål, jag utvecklar strategier och är mån om självdisciplin. Det handlar också om att man måste vara dedikerad och planera sin tid. Ingen kommer att säga till dig att du måste göra något – då får du vara din egen chef.

Vem bollar du idéer med?

– Framförallt med min affärspartner Camilla. Vi kompletterar varandra väldigt bra, vi har liknande värderingar men vi är väldigt olika. Camilla är äldre, hon har utöver sin roll som ledare i idrotten jobbat som chef i olika organisationer inom Göteborgs kommun. Hon är ledare och jag kommer från en individuell idrott. Det och mycket annat blir ett oerhört bra komplement och framförallt litar vi på varandra.

Vilket är ditt största misstag som entreprenör?

– Jag har många gånger bara kört på och glömt stanna upp och reflektera. Ibland måste man ge sig själv en klapp på axeln och vara tacksam. Ska man lyckas måste man ha kul på vägen. Hamnar man i tankarna om att hela tiden se efter vad man ska göra mer blir det bara fel. Till slut utstrålar man dålig energi vilket leder till att glädjen tar slut och då blir det svårt att få in affärer.

Annons

Har du någonsin känt att nu lägger jag av och tar ett ”vanligt jobb”?

– Ja, ibland. Men det känns så främmande. Jag har aldrig haft ett ”vanligt jobb” och om jag tänker på det får jag lite panik. Det är klart att det kan locka att ha en chef, en arbetsplats, en månadslön och schemalagd semester. Men sedan tycker jag ju att det är så himla roligt att driva företag – det väger alltid över.

Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?

– Mina styrkor är att jag är målmedveten, driven och ambitiös. Jag vill alltid framåt och jag är ganska prestigelös. Mina svagheter är att jag är lite väl jante ibland. Jag kan ha lite svårt att sälja mig själv. Men då måste man bara bestämma sig.

Hur viktigt är det att tjäna pengar?

– Det är klart att pengar är viktigt. För mig handlar det om att jag inte ska behöva oroa mig för att det ska gå runt. Det viktigaste är att jag trivs och tror på det jag gör. Jag har många olika projekt igång hela tiden och allt jag gör behöver inte inbringa pengar men jag behöver en trygghet.

Vilket är ditt bästa tips för att ro en affär i hamn?

– Att brinna för det man säljer. Gå på hjärta och vara ärligt övertygande. Om någon är en bra investerare känner de på sig om det är på riktigt eller bara tomma ord. Jag tror att man måste utstråla det man verkligen tror på.

Vem firar du dina framgångar med och hur?

– Det blir med familj och vänner. Det är viktigt att få fira och det är otroligt viktigt att ha bra människor runt sig. Om det nu händer bra grejer inom Green & Kallin är både jag och Camilla måna om att fira. Ett glas med bubbel är aldrig fel!

På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?

– Det beror på vad man gör. Om man bara skor sig på andra är det inte bra men om man har en tanke att man vill förmedla något som gör världen bättre är det fantastiskt. Det kan också handla om att tjäna pengar och sen satsa de pengarna på bra saker som gynnar andra. 

En sportande entreprenör

Namn: Emma Green.
Ålder: 32.
Familj: Sambo.
Gör: Tidigare höjdhoppare som nu har startat föreläsningskonceptet Green & Kallin med sin gamla lärare från friidrottsgymnasiet Camilla Kallin, som bland annat är organisations- och ledarskapskonsult.
Aktuell: Föreläser om att prestera med glädje på olika arbetsplatser. Poddar om ämnet och driver wellness coachning.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.