NYHET Publicerad

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.

Emma Green
Foto: Pressbild

Emma Green.

Varför driver du företag? 

– Jag har haft eget företag under hela min karriär. Det är ingen vad jag vet som är anställd friidrottare, och alternativet som elitidrottare på heltid är att starta företag för att kunna ta del av vinst- eller startpengar och sponsorkontrakt. Efter att den karriären tog slut ville jag göra något med min erfarenhet. Jag ville inte att det skulle vara bortkastat, och ville dela med mig med de lärdomarna som jag fått.

Vad finns det för likheter mellan att driva bolag och vara friidrottare?

– Det finns många likheter. Bara för att jag inte längre presterar rent fysiskt med min kropp jobbar jag fortfarande mot mål, jag utvecklar strategier och är mån om självdisciplin. Det handlar också om att man måste vara dedikerad och planera sin tid. Ingen kommer att säga till dig att du måste göra något – då får du vara din egen chef.

Vem bollar du idéer med?

– Framförallt med min affärspartner Camilla. Vi kompletterar varandra väldigt bra, vi har liknande värderingar men vi är väldigt olika. Camilla är äldre, hon har utöver sin roll som ledare i idrotten jobbat som chef i olika organisationer inom Göteborgs kommun. Hon är ledare och jag kommer från en individuell idrott. Det och mycket annat blir ett oerhört bra komplement och framförallt litar vi på varandra.

Vilket är ditt största misstag som entreprenör?

– Jag har många gånger bara kört på och glömt stanna upp och reflektera. Ibland måste man ge sig själv en klapp på axeln och vara tacksam. Ska man lyckas måste man ha kul på vägen. Hamnar man i tankarna om att hela tiden se efter vad man ska göra mer blir det bara fel. Till slut utstrålar man dålig energi vilket leder till att glädjen tar slut och då blir det svårt att få in affärer.

Annons

Har du någonsin känt att nu lägger jag av och tar ett ”vanligt jobb”?

– Ja, ibland. Men det känns så främmande. Jag har aldrig haft ett ”vanligt jobb” och om jag tänker på det får jag lite panik. Det är klart att det kan locka att ha en chef, en arbetsplats, en månadslön och schemalagd semester. Men sedan tycker jag ju att det är så himla roligt att driva företag – det väger alltid över.

Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?

– Mina styrkor är att jag är målmedveten, driven och ambitiös. Jag vill alltid framåt och jag är ganska prestigelös. Mina svagheter är att jag är lite väl jante ibland. Jag kan ha lite svårt att sälja mig själv. Men då måste man bara bestämma sig.

Hur viktigt är det att tjäna pengar?

– Det är klart att pengar är viktigt. För mig handlar det om att jag inte ska behöva oroa mig för att det ska gå runt. Det viktigaste är att jag trivs och tror på det jag gör. Jag har många olika projekt igång hela tiden och allt jag gör behöver inte inbringa pengar men jag behöver en trygghet.

Vilket är ditt bästa tips för att ro en affär i hamn?

– Att brinna för det man säljer. Gå på hjärta och vara ärligt övertygande. Om någon är en bra investerare känner de på sig om det är på riktigt eller bara tomma ord. Jag tror att man måste utstråla det man verkligen tror på.

Vem firar du dina framgångar med och hur?

– Det blir med familj och vänner. Det är viktigt att få fira och det är otroligt viktigt att ha bra människor runt sig. Om det nu händer bra grejer inom Green & Kallin är både jag och Camilla måna om att fira. Ett glas med bubbel är aldrig fel!

På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?

– Det beror på vad man gör. Om man bara skor sig på andra är det inte bra men om man har en tanke att man vill förmedla något som gör världen bättre är det fantastiskt. Det kan också handla om att tjäna pengar och sen satsa de pengarna på bra saker som gynnar andra. 

En sportande entreprenör

Namn: Emma Green.
Ålder: 32.
Familj: Sambo.
Gör: Tidigare höjdhoppare som nu har startat föreläsningskonceptet Green & Kallin med sin gamla lärare från friidrottsgymnasiet Camilla Kallin, som bland annat är organisations- och ledarskapskonsult.
Aktuell: Föreläser om att prestera med glädje på olika arbetsplatser. Poddar om ämnet och driver wellness coachning.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Johannes Tovatt driver en arkitektbyrå och riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

KONKURRENS Landskrona kommun har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete med så kallade extratjänster som betalas av staten. Det sätter konkurrensen ur spel, menar Sveriges Tvätteriförbund.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.