”Entreprenörer är jätteviktiga för samhället”

78

10 frågor Underhållaren, programledaren och föreläsaren Henrik Fexeus balanserar ständigt mellan sina olika roller. ”Jag tar absolut med jobbet hem, men jag låter det vara tills de andra i familjen har somnat.”

Henrik Fexeus
Foto: Maja Suslin/TT
"Ska man driva företag för att tjäna pengar ska man inte göra shower, men det är ju så kul".

Varför driver du företag?
– För att det är en garanti på att jag får göra det jag vill göra, så enkelt är det.

Varför valde du att satsa på just det du gör?

– Faktum är att jag gör det jag gör eftersom folk frågade mig frågor som jag kunde ge svar på, och frågorna fortsatte att komma. Jag började med att vara underhållare, sedan blev jag föreläsare och sedan författare och sedan har det rullat på. Jag hade ingen ’grand plan’, det bara hände egentligen. 

Vilken är den största utmaningen med att sälja en produkt som är så nära förknippat med ditt personliga varumärke?

– Att hålla intresset kring varumärket uppe, att det ska vara begripligt och sammanhängande. Min utmaning är att jag står på två ben, jag fyller en expertroll ibland och en underhållarroll ibland. Då är det viktigt att jonglera värdena och balansera varumärket så att ingen del tippar över. Allt jag gör ska förtydliga mitt varumärke, inte förtunna det. 

Vem ringer du när det är motigt?

– Jag är lite dålig på det. Eftersom jag har ett enormt kontrollbehov så kan jag det mesta om allt jag gör, så det kör sällan ihop sig. Men om det gör det, så är det ofta min sambo och mina barn som dra det stora lasset.  

Vilket är ditt största misstag som entreprenör?

– Jag tror inte på att tänka i misstag- jag tänker hellre i svagheter. Och min största svaghet är att jag är omöjligt dålig på att lägga upp ekonomiskt hållbara strategier som kan maximera vinst och investeringar. Ska man driva företag för att tjäna pengar ska man inte göra shower, men det är ju så kul.

Hur viktigt är det att tjäna pengar?

– Det är det inte. Eller jo, för att kunna leva och försörja mig, jag är ju inte dum i huvudet. Det är såklart kul att tjäna pengar, men jag skapar inget för det syftet. Det hade lyst igenom och jag hade inte gjort ett bra jobb.

Hur kopplar du av?

– Genom att läsa obscent mycket serier, och titta på 80-tals filmer mitt i nätterna i min soffa. Då kan ingen säga att jag ser töntig ut.

Är det lätt eller svårt att kombinera företagande med familj? 

– Det är jättesvårt. Under en period var jag ensamstående, då var det svårt att föreläsa i Umeå på dagen och Göteborg på kvällen, och hinna med en dagishämtning i Stockholm däremellan. Nu har jag en extremt tolerant sambo, hon står ut med allt och axlar ett stort ansvar genom att hantera logistiken hemma när jag går in i en kreativ process. Jag tar absolut med jobbet hem, men jag låter det vara tills de andra i familjen har somnat.

På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?

– I ordet entreprenör ryms det så mycket. En entreprenör blir ofta synonym med en företagare, men en entreprenör skapar inte något som redan finns. En entreprenör har en drivkraft framåt, man är inte nöjd, man vill utveckla något och skapa något nytt. Det är någon som vågar ta steget att skapa det som alla andra säger borde skapas. Så naturligtvis är de jätteviktiga för samhället.

Vem tycker du är världens främsta entreprenör?
 
– Elon Musk, grundaren av Tesla Motors, SpaceX och PayPal. Han är en världsförbättrare av rang.

Henrik Fexeus

Yrke: Expert i ordlös kommunikation

Böcker (i urval): Alla får ligga: Strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan, Bli Kreativ - På 1 Timme, Öka Din Sociala Kompetens.

Utmärkelser: Vann 2009 Dunninger Memorial Award med motiveringen ”For Distinguished Professionalism in the Performance of Mentalism”

Aktuell med: Uppsättningen BOX på Maximteatern i Stockholm. ”En afton med förbryllande manipulationer och rent rackarspel”.

LW