Gladys del Pilar
Foto: TT
NYHET Publicerad

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.

Varför driver du företag?

– När jag började arbeta som artist blev jag rådd att starta eget. Då startade jag en enskild firma som sedan kunde utvecklas till ett aktiebolag. Att driva företag gör att du kan bestämma mycket över ditt eget arbete. Dessutom kan du bygga en buffert i företaget så du kan skapa egna produktioner och jobba vidare med ditt varumärke.

Vilket är ditt största misstag som entreprenör?

– När jag startade mitt företag så blev jag helt överrumplad över hur mycket pengar jag hade. Jag gjorde misstaget att tro att de pengar som var i företaget var mina egna. Det blev en dyr läxa som bara gjordes en gång.

Har du någonsin känt att nu lägger jag av och tar ett ”vanligt jobb”?

– Aldrig. För 25 år sedan jobbade jag i restaurang och i butik. Men det var bara för att kunna betala hyran och räkningarna. Och varje ledig stund tillbringade jag i studion eller på scen.

Vad inspirerar dig?

– Jag inspireras av de som kan bygga upp sitt företag kring sig själva och kan paketera det till en produkt som inbringar inkomster. Det är häftigt.

Vilka är dina styrkor/svagheter som entreprenör?

– Jag tror att min största styrka är att jag kan ha flera olika bollar i luften vilket gör att jag alltid har något att erbjuda. Svagheten är att jag inte är så intresserad av det administrativa. Därför är det väldigt bra att jag är gift med en civilekonom som kan hjälpa mig med allt det där!

Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner kronor av en investerare?

– Jag skulle uppfylla min dröm om att göra en riktigt bra Tina Turner-show och dra ut på turné. Jag har alla kontakter, jag vet hur showen skulle läggas upp och jag vet att det hade blivit en hit. Därför är jag ganska säker på att investeraren hade fått tillbaka alla sina pengar.

Hur viktigt är det att tjäna pengar?

– Jag skulle säga att det är ungefär 90 procent viktigt att tjäna pengar. Det betyder mycket men det är inte allt. Det skapar möjligheter och det ger trygghet.

Annons

Vilket är ditt bästa tips för att ro en affär i hamn?

– För det mesta går bokningar via min bokare och min agent. Men när jag själv sköter kontakten försöker jag alltid möta kundens behov. Vad vill de ha? När jag vet det så kan jag samla ihop material som passar till det som är tänkt. Det är väldigt viktigt att tro på det man säljer och ha en bra dialog.

På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?

– Det är otroligt häftigt att entreprenörskapet kan gynna många när man inte trodde att det skulle vara möjligt. Jag älskar hur entreprenörer kan vara med och leda utvecklingen i olika branscher framåt och skapa arbetstillfällen.

Vem tycker du är världens främsta entreprenör?

– Jag tycker att Dan Olofsson som skapade Sigma är otrolig. Hur han har kunnat jobba upp ett företag som lett till jobbskapande. Och det Ingvar Kamprad gjort är väldigt imponerande. Jag gillar när entreprenörskap kan leda till att många får jobb.

En showande entreprenör

Namn: Gladys del Pilar
Ålder: 49 år
Familj: Gift och har två barn från ett tidigare förhållande.
Gör: Sångerska som ständigt turnerar med nya krogshower. Hon är även körledare och lagar mat tillsammans med privatpersoner i lokal eller hemma hos dem. Driver företaget PLR Music Aktiebolag.
Aktuell: Kommer i höst turnera med Afro-Dite i en Motown-inspirerad krowshow.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.