Gladys del Pilar
Foto: TT
NYHET Publicerad

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.

Varför driver du företag?

– När jag började arbeta som artist blev jag rådd att starta eget. Då startade jag en enskild firma som sedan kunde utvecklas till ett aktiebolag. Att driva företag gör att du kan bestämma mycket över ditt eget arbete. Dessutom kan du bygga en buffert i företaget så du kan skapa egna produktioner och jobba vidare med ditt varumärke.

Vilket är ditt största misstag som entreprenör?

– När jag startade mitt företag så blev jag helt överrumplad över hur mycket pengar jag hade. Jag gjorde misstaget att tro att de pengar som var i företaget var mina egna. Det blev en dyr läxa som bara gjordes en gång.

Har du någonsin känt att nu lägger jag av och tar ett ”vanligt jobb”?

– Aldrig. För 25 år sedan jobbade jag i restaurang och i butik. Men det var bara för att kunna betala hyran och räkningarna. Och varje ledig stund tillbringade jag i studion eller på scen.

Vad inspirerar dig?

– Jag inspireras av de som kan bygga upp sitt företag kring sig själva och kan paketera det till en produkt som inbringar inkomster. Det är häftigt.

Vilka är dina styrkor/svagheter som entreprenör?

– Jag tror att min största styrka är att jag kan ha flera olika bollar i luften vilket gör att jag alltid har något att erbjuda. Svagheten är att jag inte är så intresserad av det administrativa. Därför är det väldigt bra att jag är gift med en civilekonom som kan hjälpa mig med allt det där!

Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner kronor av en investerare?

– Jag skulle uppfylla min dröm om att göra en riktigt bra Tina Turner-show och dra ut på turné. Jag har alla kontakter, jag vet hur showen skulle läggas upp och jag vet att det hade blivit en hit. Därför är jag ganska säker på att investeraren hade fått tillbaka alla sina pengar.

Hur viktigt är det att tjäna pengar?

– Jag skulle säga att det är ungefär 90 procent viktigt att tjäna pengar. Det betyder mycket men det är inte allt. Det skapar möjligheter och det ger trygghet.

Annons

Vilket är ditt bästa tips för att ro en affär i hamn?

– För det mesta går bokningar via min bokare och min agent. Men när jag själv sköter kontakten försöker jag alltid möta kundens behov. Vad vill de ha? När jag vet det så kan jag samla ihop material som passar till det som är tänkt. Det är väldigt viktigt att tro på det man säljer och ha en bra dialog.

På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?

– Det är otroligt häftigt att entreprenörskapet kan gynna många när man inte trodde att det skulle vara möjligt. Jag älskar hur entreprenörer kan vara med och leda utvecklingen i olika branscher framåt och skapa arbetstillfällen.

Vem tycker du är världens främsta entreprenör?

– Jag tycker att Dan Olofsson som skapade Sigma är otrolig. Hur han har kunnat jobba upp ett företag som lett till jobbskapande. Och det Ingvar Kamprad gjort är väldigt imponerande. Jag gillar när entreprenörskap kan leda till att många får jobb.

En showande entreprenör

Namn: Gladys del Pilar
Ålder: 49 år
Familj: Gift och har två barn från ett tidigare förhållande.
Gör: Sångerska som ständigt turnerar med nya krogshower. Hon är även körledare och lagar mat tillsammans med privatpersoner i lokal eller hemma hos dem. Driver företaget PLR Music Aktiebolag.
Aktuell: Kommer i höst turnera med Afro-Dite i en Motown-inspirerad krowshow.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.