Gladys del Pilar: En showande entreprenör

Gladys del Pilar
Foto: TT
2

10 frågor Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.

Varför driver du företag?

– När jag började arbeta som artist blev jag rådd att starta eget. Då startade jag en enskild firma som sedan kunde utvecklas till ett aktiebolag. Att driva företag gör att du kan bestämma mycket över ditt eget arbete. Dessutom kan du bygga en buffert i företaget så du kan skapa egna produktioner och jobba vidare med ditt varumärke.

Vilket är ditt största misstag som entreprenör?

– När jag startade mitt företag så blev jag helt överrumplad över hur mycket pengar jag hade. Jag gjorde misstaget att tro att de pengar som var i företaget var mina egna. Det blev en dyr läxa som bara gjordes en gång.

Har du någonsin känt att nu lägger jag av och tar ett ”vanligt jobb”?

– Aldrig. För 25 år sedan jobbade jag i restaurang och i butik. Men det var bara för att kunna betala hyran och räkningarna. Och varje ledig stund tillbringade jag i studion eller på scen.

Vad inspirerar dig?

– Jag inspireras av de som kan bygga upp sitt företag kring sig själva och kan paketera det till en produkt som inbringar inkomster. Det är häftigt.

Vilka är dina styrkor/svagheter som entreprenör?

– Jag tror att min största styrka är att jag kan ha flera olika bollar i luften vilket gör att jag alltid har något att erbjuda. Svagheten är att jag inte är så intresserad av det administrativa. Därför är det väldigt bra att jag är gift med en civilekonom som kan hjälpa mig med allt det där!

Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner kronor av en investerare?

– Jag skulle uppfylla min dröm om att göra en riktigt bra Tina Turner-show och dra ut på turné. Jag har alla kontakter, jag vet hur showen skulle läggas upp och jag vet att det hade blivit en hit. Därför är jag ganska säker på att investeraren hade fått tillbaka alla sina pengar.

Hur viktigt är det att tjäna pengar?

– Jag skulle säga att det är ungefär 90 procent viktigt att tjäna pengar. Det betyder mycket men det är inte allt. Det skapar möjligheter och det ger trygghet.

Vilket är ditt bästa tips för att ro en affär i hamn?

– För det mesta går bokningar via min bokare och min agent. Men när jag själv sköter kontakten försöker jag alltid möta kundens behov. Vad vill de ha? När jag vet det så kan jag samla ihop material som passar till det som är tänkt. Det är väldigt viktigt att tro på det man säljer och ha en bra dialog.

På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?

– Det är otroligt häftigt att entreprenörskapet kan gynna många när man inte trodde att det skulle vara möjligt. Jag älskar hur entreprenörer kan vara med och leda utvecklingen i olika branscher framåt och skapa arbetstillfällen.

Vem tycker du är världens främsta entreprenör?

– Jag tycker att Dan Olofsson som skapade Sigma är otrolig. Hur han har kunnat jobba upp ett företag som lett till jobbskapande. Och det Ingvar Kamprad gjort är väldigt imponerande. Jag gillar när entreprenörskap kan leda till att många får jobb.

En showande entreprenör

Namn: Gladys del Pilar
Ålder: 49 år
Familj: Gift och har två barn från ett tidigare förhållande.
Gör: Sångerska som ständigt turnerar med nya krogshower. Hon är även körledare och lagar mat tillsammans med privatpersoner i lokal eller hemma hos dem. Driver företaget PLR Music Aktiebolag.
Aktuell: Kommer i höst turnera med Afro-Dite i en Motown-inspirerad krowshow.

Frida Nygren