"Jag håller på att bygga ett imperium"

44

10 frågor På tolv år har Paolo Roberto gått från knockad proffsboxare till prisbelönt föreläsare, kock, programledare och storsäljande författare. Nyligen öppnade han en stor italiensk restaurang i Stockholm och i senaste boken ”Paolos 100 budord” delar han med sig av sina livsvisdomar. Sina nio företag driver han tillsammans med exfrun Lena Roberto. ”Jag lyssnar på henne, men det är inte alltid jag lyder”.

Paolo Roberto ska precis stoppa in en pizza i en vedeldad pizzaugn.
Foto: Sören Andersson
"Killar som du hamnar alltid i fängelse”, sa Paolo Robertos rektor när han blev utkastad ur gymnasiet. "Han hade fel. Jag driver nio företag som omsätter 100 miljoner och har 90 anställda.", säger Paolo Roberto.
Paolo Roberto kastar upp en pizzadeg i luften.
Foto: Sören Andersson
Nyligen öppnade Paolo Roberto en stor italiensk restaurang i centrala Stockholm. Napolitansk pizza är en av specialiteterna.

1. Varför driver du företag?
– 2003 blev jag knockad och blev av med min världsmästartitel. Jag vaknade upp i ringen och var arbetslös, min exfru var gravid och jag behövde betala hyran. Jag hade haft lite idéer, planerna fanns, men jag hade tänkt fortsätta som proffsboxare något år till. Men man kan inte alltid vänta på det perfekta läget att starta. Det blev ett produktionsbolag och jag sålde in en dokumentärserie till TV 3 där jag gick upp 16 kilo på tre veckor.

2. Vad finns det för likheter mellan att driva bolag och vara proffsboxare?
– Det är exakt samma set of mind. Du behöver disciplin, motivation, smärttålighet och en vilja att aldrig, aldrig, aldrig ge upp.

3. Vem bollar du idéer med?
– Jag gör nog det med alla, provar alltid saker. Kommer det två damer som ska äta en sen lunch kan de få prova en friterad, napolitansk pizza. Jag har en känsla för vad folk vill ha, men ibland kan det vara för tidigt. Jag startade en träningsapp för sex år sedan som jag förlorade mycket pengar på; tekniken var inte mogen och appen innehöll för mycket. Men det är bra att bränna fingrarna ibland, då lär man sig. I Sverige får man helst aldrig göra fel, men jag tar gärna en chans.

4. Vem ringer du när det är motigt?

– Min exfru. Vi har byggt det här ihop. Jag är den enorma idésprutan och hon är superskarp i styrelser. Min exfru gillar konflikter, alltså inte att skapa dem men hon gillar att lösa dem. Man behöver någon som ifrågasätter, det är farligt att hamna med folk som är för lika dig själv. Lena och jag är olika, det är en bra grej i företaget men en mindre bra grej i äktenskapet.

5. Vem firar du dina framgångar med och hur?
– Jag firar inte, jag är för fan inte i mål. Jag har inte tid att fira, jag håller på att bygga ett imperium.

6. Vilket är ditt största misstag som entreprenör?

– Jag kan bli lite för entusiastisk och glömma att kolla andra personers track record. Det finns en del lata jävlar, det har jag lärt mig. Innan man börjar samarbeta med någon ska man alltid kolla upp vad de gjort innan och vem de gjort affärer med.

7. Har du någonsin känt att nu lägger jag av och tar ett ”vanligt jobb”?
– Så tänker jag ganska ofta. Lyssna, det finns ingen entreprenör som inte tänkt den tanken, de ljuger om de säger annat. Samtidigt undrar jag om jag skulle fixa ett vanligt jobb, haha! Jag har varit dörrvakt på Café Opera i fyra år, men det är kanske inte ett vanligt jobb…

8. Vad längtar du efter?
– Efter mina barn. Jag har kommit på att jag nog inte ska ha en tjej, det kräver mycket engagemang och jag har redan fullt upp. Klart att jag har en målbild, men I´m a doer not a dreamer. Det gäller att göra det som är framför fötterna, och göra det bra. Då kommer det du drömmer om att hända. Men verkligheten har alltid överträffat mina drömmar. Jag brukade hänga där nere på plattan (Sergels torg i Stockholm, reds anm.) och blev knivhuggen tre gånger. När jag blev utkastad ur gymnasiet sade rektorn: ”killar som du hamnar alltid i fängelse”. Han hade fel. Jag driver nio företag som omsätter 100 miljoner och har 90 anställda.

9. Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner kronor av en investerare?
– Jag skulle inte ta pengar från någon som bara vill gå in med pengar, då har jag ju sålt mig. Jag finansierar gärna själv. Gör jag affärer med någon ska det vara ett partnerskap. Men det gäller att ha papper på vad som gäller och ha en bra förhandlare. Det tar min exfru Lena hand om, hon älskar sånt där.

10. Vilket är ditt bästa tips för att ro en affär i hamn?

– Du måste ha något bra att sälja. De säger att med mördande marknadsföring kan du sälja allt, men det stämmer inte. Folk skulle kanske köpa min pasta en gång, men sen aldrig mer.

PAOLO ROBERTO

Ålder: 46
Familj: Enzo, 11 år, och Elisa, 8 år. Exfrun Lena Roberto.
Bor: Nacka, utanför Stockholm
Gör: driver restaurangen Pane Fresco och hotellet Körunda Konferens Hotell, producerar och säljer pasta, olivolja och köksredskap.
Antal anställda: 90
Omsättning: 100 miljoner
Böcker i urval: Paolos budord, Paolos pizza & pasta, Paolos träningsdagbok, Paolos stora italienska kokbok, Träna en kvart om dagen med Paolo Roberto.

Maja Cronstedt