Kristoffer Triumf: ”Kan knappt fatta att jag är entreprenör”

Kristoffer Triumf driver podcasten Värvet.
Foto: TT
4

Tio frågor Kristoffer Triumf är programledare, komiker, redaktör och tidigare copywriter som under de senaste åren blivit ett namn på allas läppar. I sin podcast Värvet har han intervjuat nästan alla svenska kändisar och den har ständigt legat i topp över landets mest nedladdade podcasts.

1. Varför driver du företag?
–  ​Innan jag började med Värvet var jag frilansare, så det har liksom varit ett nödvändigt ont. Det skrämmer mig fortfarande att vara egen – jag, som verkligen har plånboken mitt i handen så att säga. Jag försöker att inte tänka på det så mycket. 

2. Varför valde du att satsa på just en podcast?
–  Jag har så klart tänkt en del på det där, och när man inte har helikopterperspektiv alls kan det ju se ut som om jag hade tur som satsade just då. Jag tyckte för övrigt att det kändes som om jag var sen på bollen, i mars 2012. Men när jag tittar på det större sammanhanget känns det som om jag hade letat efter min grej i nästan 20 år innan jag drog igång Värvet. Och när det då blev lite av en succé så var jag lika förvånad som vem som helst, och det var en väldigt organisk process – efter ett år eller två insåg jag att jag faktiskt inte gjorde något annat; att jag hade blivit professionell poddare.

3. Vilket är ditt största misstag som entreprenör?
– Jag kan inte komma på något svar på rak arm, men det är egentligen lite synd – jag borde kanske riskat mer, men jag har knappt fattat ens att jag är entreprenör...

4. Har du någonsin känt att nu lägger jag av och "tar ett vanligt jobb”?
–  Vadå, har du ett erbjudande? Äh, jag har lite för roligt på jobbet för att vara riktigt sugen på något annat. Men jag utvecklar idéer på sidan också som jag hoppas ska bära frukt.

5. När har du svårt att sova?
–  Ganska ofta – har väl för mycket stress i kroppen antar jag, och det finns nog inte en enda insomningsapp jag inte testat. Men nuförtiden researchläser jag mig till sömns, det brukar funka.

6. Vad inspirerar dig?
–  Mycket! Just nu försöker jag hänga med i spansk och fransk tv, de har så otroligt mycket talkshows vilket är inspirerande även om jag förstår i bästa fall 30 procent av det som sägs. Min tjej är en stor källa till inspiration, och så försöker jag förkovra mig så mycket det går. Insåg efter ett par år att jag måste växa som person för att kunna vara ett bra bollplank för mina gäster, sedan dess konsumerar jag mycket mer kultur, men det kan alltid bli mer. 

7. Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?
–  Styrkan är nog att jag känner min produkt så att säga, jag vet vad som är bra för Värvet. Och att jag är duktig på att omge mig med ännu duktigare människor. Svagheten är väl just att jag inte riktigt fattat att jag ens är entreprenör.

8. Hur viktigt är det att tjäna pengar?
–  Klyschigt kanske, men jag uppskattar mest om de ger frihet att testa andra grejer. Just nu håller jag på med ett dokumentärprojekt som vi får se om det blir av, samma med en grej jag skriver på. Det hade nog inte gått om jag jobbade på kontor 40 timmar i veckan.

9. Vilken händelse fick dig att satsa på ett liv som företagare?
–  Önskar verkligen att jag hade ett coolt svar på det här. Men jag läste inte Richard Bransons bok eller inspirerades av nåt politiskt tal, det bara hände och jag minns knappt hur.

10. På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?
– Jag är kluven och lite orolig inför det här entreprenörssamhället. Visst är det bra för oss att företag som Spotify och Dice är svenska, och jag tycker själv mycket om friheten i att vara egen. Men ska varenda kotte verkligen vara företagare, som det känns som om vi går mot? 

Den otippade entreprenören

Namn: Kristoffer Triumf
Familj: Son, fästmö och bonusson
Gör: Driver en av Sveriges mest framgångsrika podcasts. Har även släppt boken Värvet Vol. 1 : Den svåra första volymen, där några av podcastens intervjuer förekommer.
Aktuell: Podcasten börjar närma sig sitt 300:e avsnitt.

Frida Nygren