Kristoffer Triumf driver podcasten Värvet.
Foto: TT
NYHET Publicerad

Kristoffer Triumf: ”Kan knappt fatta att jag är entreprenör”

TIO FRÅGOR Kristoffer Triumf är programledare, komiker, redaktör och tidigare copywriter som under de senaste åren blivit ett namn på allas läppar. I sin podcast Värvet har han intervjuat nästan alla svenska kändisar och den har ständigt legat i topp över landets mest nedladdade podcasts.

1. Varför driver du företag?
–  ​Innan jag började med Värvet var jag frilansare, så det har liksom varit ett nödvändigt ont. Det skrämmer mig fortfarande att vara egen – jag, som verkligen har plånboken mitt i handen så att säga. Jag försöker att inte tänka på det så mycket. 

2. Varför valde du att satsa på just en podcast?
–  Jag har så klart tänkt en del på det där, och när man inte har helikopterperspektiv alls kan det ju se ut som om jag hade tur som satsade just då. Jag tyckte för övrigt att det kändes som om jag var sen på bollen, i mars 2012. Men när jag tittar på det större sammanhanget känns det som om jag hade letat efter min grej i nästan 20 år innan jag drog igång Värvet. Och när det då blev lite av en succé så var jag lika förvånad som vem som helst, och det var en väldigt organisk process – efter ett år eller två insåg jag att jag faktiskt inte gjorde något annat; att jag hade blivit professionell poddare.

3. Vilket är ditt största misstag som entreprenör?
– Jag kan inte komma på något svar på rak arm, men det är egentligen lite synd – jag borde kanske riskat mer, men jag har knappt fattat ens att jag är entreprenör...

4. Har du någonsin känt att nu lägger jag av och "tar ett vanligt jobb”?
–  Vadå, har du ett erbjudande? Äh, jag har lite för roligt på jobbet för att vara riktigt sugen på något annat. Men jag utvecklar idéer på sidan också som jag hoppas ska bära frukt.

5. När har du svårt att sova?
–  Ganska ofta – har väl för mycket stress i kroppen antar jag, och det finns nog inte en enda insomningsapp jag inte testat. Men nuförtiden researchläser jag mig till sömns, det brukar funka.

6. Vad inspirerar dig?
–  Mycket! Just nu försöker jag hänga med i spansk och fransk tv, de har så otroligt mycket talkshows vilket är inspirerande även om jag förstår i bästa fall 30 procent av det som sägs. Min tjej är en stor källa till inspiration, och så försöker jag förkovra mig så mycket det går. Insåg efter ett par år att jag måste växa som person för att kunna vara ett bra bollplank för mina gäster, sedan dess konsumerar jag mycket mer kultur, men det kan alltid bli mer. 

7. Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?
–  Styrkan är nog att jag känner min produkt så att säga, jag vet vad som är bra för Värvet. Och att jag är duktig på att omge mig med ännu duktigare människor. Svagheten är väl just att jag inte riktigt fattat att jag ens är entreprenör.

Annons

8. Hur viktigt är det att tjäna pengar?
–  Klyschigt kanske, men jag uppskattar mest om de ger frihet att testa andra grejer. Just nu håller jag på med ett dokumentärprojekt som vi får se om det blir av, samma med en grej jag skriver på. Det hade nog inte gått om jag jobbade på kontor 40 timmar i veckan.

9. Vilken händelse fick dig att satsa på ett liv som företagare?
–  Önskar verkligen att jag hade ett coolt svar på det här. Men jag läste inte Richard Bransons bok eller inspirerades av nåt politiskt tal, det bara hände och jag minns knappt hur.

10. På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?
– Jag är kluven och lite orolig inför det här entreprenörssamhället. Visst är det bra för oss att företag som Spotify och Dice är svenska, och jag tycker själv mycket om friheten i att vara egen. Men ska varenda kotte verkligen vara företagare, som det känns som om vi går mot? 

Den otippade entreprenören

Namn: Kristoffer Triumf
Familj: Son, fästmö och bonusson
Gör: Driver en av Sveriges mest framgångsrika podcasts. Har även släppt boken Värvet Vol. 1 : Den svåra första volymen, där några av podcastens intervjuer förekommer.
Aktuell: Podcasten börjar närma sig sitt 300:e avsnitt.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.