Kristoffer Triumf driver podcasten Värvet.
Foto: TT
NYHET Publicerad

Kristoffer Triumf: ”Kan knappt fatta att jag är entreprenör”

TIO FRÅGOR Kristoffer Triumf är programledare, komiker, redaktör och tidigare copywriter som under de senaste åren blivit ett namn på allas läppar. I sin podcast Värvet har han intervjuat nästan alla svenska kändisar och den har ständigt legat i topp över landets mest nedladdade podcasts.

1. Varför driver du företag?
–  ​Innan jag började med Värvet var jag frilansare, så det har liksom varit ett nödvändigt ont. Det skrämmer mig fortfarande att vara egen – jag, som verkligen har plånboken mitt i handen så att säga. Jag försöker att inte tänka på det så mycket. 

2. Varför valde du att satsa på just en podcast?
–  Jag har så klart tänkt en del på det där, och när man inte har helikopterperspektiv alls kan det ju se ut som om jag hade tur som satsade just då. Jag tyckte för övrigt att det kändes som om jag var sen på bollen, i mars 2012. Men när jag tittar på det större sammanhanget känns det som om jag hade letat efter min grej i nästan 20 år innan jag drog igång Värvet. Och när det då blev lite av en succé så var jag lika förvånad som vem som helst, och det var en väldigt organisk process – efter ett år eller två insåg jag att jag faktiskt inte gjorde något annat; att jag hade blivit professionell poddare.

3. Vilket är ditt största misstag som entreprenör?
– Jag kan inte komma på något svar på rak arm, men det är egentligen lite synd – jag borde kanske riskat mer, men jag har knappt fattat ens att jag är entreprenör...

4. Har du någonsin känt att nu lägger jag av och "tar ett vanligt jobb”?
–  Vadå, har du ett erbjudande? Äh, jag har lite för roligt på jobbet för att vara riktigt sugen på något annat. Men jag utvecklar idéer på sidan också som jag hoppas ska bära frukt.

5. När har du svårt att sova?
–  Ganska ofta – har väl för mycket stress i kroppen antar jag, och det finns nog inte en enda insomningsapp jag inte testat. Men nuförtiden researchläser jag mig till sömns, det brukar funka.

6. Vad inspirerar dig?
–  Mycket! Just nu försöker jag hänga med i spansk och fransk tv, de har så otroligt mycket talkshows vilket är inspirerande även om jag förstår i bästa fall 30 procent av det som sägs. Min tjej är en stor källa till inspiration, och så försöker jag förkovra mig så mycket det går. Insåg efter ett par år att jag måste växa som person för att kunna vara ett bra bollplank för mina gäster, sedan dess konsumerar jag mycket mer kultur, men det kan alltid bli mer. 

7. Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?
–  Styrkan är nog att jag känner min produkt så att säga, jag vet vad som är bra för Värvet. Och att jag är duktig på att omge mig med ännu duktigare människor. Svagheten är väl just att jag inte riktigt fattat att jag ens är entreprenör.

Annons

8. Hur viktigt är det att tjäna pengar?
–  Klyschigt kanske, men jag uppskattar mest om de ger frihet att testa andra grejer. Just nu håller jag på med ett dokumentärprojekt som vi får se om det blir av, samma med en grej jag skriver på. Det hade nog inte gått om jag jobbade på kontor 40 timmar i veckan.

9. Vilken händelse fick dig att satsa på ett liv som företagare?
–  Önskar verkligen att jag hade ett coolt svar på det här. Men jag läste inte Richard Bransons bok eller inspirerades av nåt politiskt tal, det bara hände och jag minns knappt hur.

10. På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?
– Jag är kluven och lite orolig inför det här entreprenörssamhället. Visst är det bra för oss att företag som Spotify och Dice är svenska, och jag tycker själv mycket om friheten i att vara egen. Men ska varenda kotte verkligen vara företagare, som det känns som om vi går mot? 

Den otippade entreprenören

Namn: Kristoffer Triumf
Familj: Son, fästmö och bonusson
Gör: Driver en av Sveriges mest framgångsrika podcasts. Har även släppt boken Värvet Vol. 1 : Den svåra första volymen, där några av podcastens intervjuer förekommer.
Aktuell: Podcasten börjar närma sig sitt 300:e avsnitt.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.