Kristoffer Triumf driver podcasten Värvet.
Foto: TT
NYHET Publicerad

Kristoffer Triumf: ”Kan knappt fatta att jag är entreprenör”

TIO FRÅGOR Kristoffer Triumf är programledare, komiker, redaktör och tidigare copywriter som under de senaste åren blivit ett namn på allas läppar. I sin podcast Värvet har han intervjuat nästan alla svenska kändisar och den har ständigt legat i topp över landets mest nedladdade podcasts.

1. Varför driver du företag?
–  ​Innan jag började med Värvet var jag frilansare, så det har liksom varit ett nödvändigt ont. Det skrämmer mig fortfarande att vara egen – jag, som verkligen har plånboken mitt i handen så att säga. Jag försöker att inte tänka på det så mycket. 

2. Varför valde du att satsa på just en podcast?
–  Jag har så klart tänkt en del på det där, och när man inte har helikopterperspektiv alls kan det ju se ut som om jag hade tur som satsade just då. Jag tyckte för övrigt att det kändes som om jag var sen på bollen, i mars 2012. Men när jag tittar på det större sammanhanget känns det som om jag hade letat efter min grej i nästan 20 år innan jag drog igång Värvet. Och när det då blev lite av en succé så var jag lika förvånad som vem som helst, och det var en väldigt organisk process – efter ett år eller två insåg jag att jag faktiskt inte gjorde något annat; att jag hade blivit professionell poddare.

3. Vilket är ditt största misstag som entreprenör?
– Jag kan inte komma på något svar på rak arm, men det är egentligen lite synd – jag borde kanske riskat mer, men jag har knappt fattat ens att jag är entreprenör...

4. Har du någonsin känt att nu lägger jag av och "tar ett vanligt jobb”?
–  Vadå, har du ett erbjudande? Äh, jag har lite för roligt på jobbet för att vara riktigt sugen på något annat. Men jag utvecklar idéer på sidan också som jag hoppas ska bära frukt.

5. När har du svårt att sova?
–  Ganska ofta – har väl för mycket stress i kroppen antar jag, och det finns nog inte en enda insomningsapp jag inte testat. Men nuförtiden researchläser jag mig till sömns, det brukar funka.

6. Vad inspirerar dig?
–  Mycket! Just nu försöker jag hänga med i spansk och fransk tv, de har så otroligt mycket talkshows vilket är inspirerande även om jag förstår i bästa fall 30 procent av det som sägs. Min tjej är en stor källa till inspiration, och så försöker jag förkovra mig så mycket det går. Insåg efter ett par år att jag måste växa som person för att kunna vara ett bra bollplank för mina gäster, sedan dess konsumerar jag mycket mer kultur, men det kan alltid bli mer. 

7. Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?
–  Styrkan är nog att jag känner min produkt så att säga, jag vet vad som är bra för Värvet. Och att jag är duktig på att omge mig med ännu duktigare människor. Svagheten är väl just att jag inte riktigt fattat att jag ens är entreprenör.

Annons

8. Hur viktigt är det att tjäna pengar?
–  Klyschigt kanske, men jag uppskattar mest om de ger frihet att testa andra grejer. Just nu håller jag på med ett dokumentärprojekt som vi får se om det blir av, samma med en grej jag skriver på. Det hade nog inte gått om jag jobbade på kontor 40 timmar i veckan.

9. Vilken händelse fick dig att satsa på ett liv som företagare?
–  Önskar verkligen att jag hade ett coolt svar på det här. Men jag läste inte Richard Bransons bok eller inspirerades av nåt politiskt tal, det bara hände och jag minns knappt hur.

10. På vilket sätt är entreprenörer viktiga för samhället?
– Jag är kluven och lite orolig inför det här entreprenörssamhället. Visst är det bra för oss att företag som Spotify och Dice är svenska, och jag tycker själv mycket om friheten i att vara egen. Men ska varenda kotte verkligen vara företagare, som det känns som om vi går mot? 

Den otippade entreprenören

Namn: Kristoffer Triumf
Familj: Son, fästmö och bonusson
Gör: Driver en av Sveriges mest framgångsrika podcasts. Har även släppt boken Värvet Vol. 1 : Den svåra första volymen, där några av podcastens intervjuer förekommer.
Aktuell: Podcasten börjar närma sig sitt 300:e avsnitt.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kvalitet viktigare än ägandeform

DEBATT "Huvudmännen bakom välfärdsföretag är ofta eldsjälar med brinnande engagemang men utan stora ekonomiska tillgångar", skriver ordförande för LUF i Södermanland, Hannes Rudsäter, som är kritisk till ett vinsttak för välfärdsföretag.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT Styrelseledamöter tvingas minska på sina uppdrag efter en dom i Högsta förvaltningsrätten. Nu hotas tillväxten i företagen.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Den svenska exportkartan ritas om

EXPORT Efterfrågan i Europa är på väg upp och det ser ljust ut för svensk export. Men Brexit och Donald Trump är orosmoln som kan slå hårt mot världshandeln. Samtidigt kan det förändrade världsläget skapa nya möjligheter för länder och företag som spelar sina kort rätt, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.
NYHET Publicerad:

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.
NYHET Publicerad:

Hatten av för Babblarnas mamma

ENTREPRENÖR Babblarna är färgglada figurer som trollbinder små barn framför skärmen. Men de är också språkpedagogiska hjälpmedel på hög nivå. Idag har skaparen Anneli Tisells idéer blivit ett succéföretag som omfattar böcker, spel, appar, musik, film och musikvideor, som har 140 miljoner visningar på Youtube. Nu har Babblarnas mamma siktet inställt på världen.
NYHET Publicerad:

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Edward Blom: Den motvillige entreprenören

TIO FRÅGOR Böcker, sommarvärd på radio, tv-personlighet, kulturhistoriker, gastronom och så en jullåt på det. Edward Bloms portfolio går inte av för hackor, men själv hävdar han att han är en ganska motvillig entreprenör. ”Många entreprenörer gillar vägen till målet. För mig kommer den riktiga lusten när något är färdigt.”