Navid Modiri
Foto: Robert Eldrim, Medljus
NYHET Publicerad

Navid Modiri: ”Jag tänker jätteofta att ’Nu skiter jag i det här’”

10 FRÅGOR Navid Modiris liv är en kombination av konst, entreprenörskap och samhällsförändring. Författare, föreläsaren och företagaren får inspiration av radikala kreatörer och har svårt att sova när han tänker på svarta hål i kosmos.

Vem bollar du idéer med?
– Jag har ett riktigt superteam som består bland annat av entreprenörer, filosofer, konstnärer och psykologer. Det tillsammans bildar ett starkt närverk där jag ständigt har människor att bolla med och de kan bolla med mig – varje dag.

Vem firar du dina framgångar med och hur?
– Jag är ganska dålig på att fira så antingen får jag påminna mig själv eller så blir jag påmind av mina nära. Det är viktigt att fira stora som små segrar och det gör jag genom att resa, gå på spa eller hitta på bus. Framförallt tillsammans med familjen, min sambo eller de närmsta vännerna.

Har du någonsin känt att nu lägger jag av och tar ett ”vanligt jobb”?
– Ja, jag tänker jätteofta att "Nu skiter jag i det här". Sen funderar jag en stund och så skrattar jag åt det. Det hade ju aldrig gått. Jag vill göra för mycket egna saker och har ganska radikala idéer. Men jag får ganska ofta frågor om anställningar men jag tror inte att jag är speciellt anställningsbar. Än så länge har jag inte hittat en organisation eller företag där jag skulle kunna arbeta.

Vad inspirerar dig?
– Människor som går sin egen väg. Jag hittar inspiration inom konst och radikala kreatörer. Sen läser jag mycket filosofi. Mitt liv är en kombination av konst, entreprenörskap och samhällsförändring.

När mår du som bäst?
– När jag har en balans mellan kropp och hjärna. Det bästa för mig är när jag får kötta 90 minuter på gymmet, sen gå och bara tänka. Jag tror på en kombination av sömn, träning, mat och kärlek. Som entreprenör mår jag bäst när jag är ute bland människor. När jag kan lyssna in och se efter behov hos andra eller mig själv.

När har du svårt att sova?
– När jag har haft en intensiv dag, varit ute och sprungit och tittar på en dokumentär om svarta hål i kosmos – samtidigt som jag fortfarande är full med adrenalin i kroppen. När jag sen går och lägger mig så pumpar adrenalinet fortfarande och tankarna snurrar för mycket i huvudet.

Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?
– Jag är idérik, nytänkande och bra på att skapa innehåll. Sen är jag verbal, social och flexibel. Jag är inte så bra på att kränga men jag är nog ganska bra på att sälja – även om det inte är helt aktivt. Tyvärr är jag väldigt rastlös, otålig och inte superlätt att samarbeta med. Jag ställer extremt höga krav både på mig själv och andra. Sen är jag också en skitdålig chef – det är något jag aldrig skulle göra.

Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner kronor av en investerare?
– Jag hade investerat i min och min flickväns gemensamma dröm: att bygga upp oaser. Det ska vara en plats där man lämnar in datorer, telefoner och klockor och går in i ett rum. I vår oas finns ingen elektronik utan du måste vara nedkopplad. I dagens samhälle blir människor mer och mer uppkopplade, vilket vi vet leder till psykisk ohälsa. Jag tror att de flesta människor hade mått bra av att koppla ned då och då.

Annons

Hur viktigt är det att tjäna pengar?
– Pengar är viktiga för att jag ska kunna göra det jag tycker är roligt men jag är inte intresserad av att bli rik. Jag tror inte att man blir lyckligare då. Så länge jag klarar mig, kan resa och göra det som jag tycker är roligt så är jag lycklig. Men att bygga upp ett företag med en mängd anställda och tjäna supermycket pengar, det är inget för mig.

På vilket sätt är entreprenörer värdefulla för samhället?
– Entreprenörer är tillsammans med konstnärer, samhällsaktivister och hårt arbetande människor en del av det stora ekosystemet. Entreprenörer gör saker och ting på ett annat sätt och jag uppskattar olikheter. Men jag skulle inte vilja ha ett samhälle där alla ska vara entreprenörer.

En kreativ entreprenör

Namn: Navid Modiri.
Ålder: 34.
Familj: Sambo och en dotter från ett tidigare förhållande.
Gör: Författare, föreläsare och företagare.
Om: Han har varit programledare i P3 och SVT samt gjort hundratals framträdanden med bandet Navid Modiri & Gudarna. 2009 fick han Stora bloggpriset för bloggen "365 saker du kan göra" och prisades som årets kommunikatör. Han har dessutom samlat in 50 000 med hjälp av sina Facebookkompisar för att spela golf med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Aktuell: Med boken ”Hej syster”, föreläser om integration och mångfald,
gör podcasten ”Björn & Navid” med Björn Natthiko Lindeblad samt jobbar som rådgivare och delägare i ett par bolag.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.