Navid Modiri
Foto: Robert Eldrim, Medljus
NYHET Publicerad

Navid Modiri: ”Jag tänker jätteofta att ’Nu skiter jag i det här’”

10 FRÅGOR Navid Modiris liv är en kombination av konst, entreprenörskap och samhällsförändring. Författare, föreläsaren och företagaren får inspiration av radikala kreatörer och har svårt att sova när han tänker på svarta hål i kosmos.

Vem bollar du idéer med?
– Jag har ett riktigt superteam som består bland annat av entreprenörer, filosofer, konstnärer och psykologer. Det tillsammans bildar ett starkt närverk där jag ständigt har människor att bolla med och de kan bolla med mig – varje dag.

Vem firar du dina framgångar med och hur?
– Jag är ganska dålig på att fira så antingen får jag påminna mig själv eller så blir jag påmind av mina nära. Det är viktigt att fira stora som små segrar och det gör jag genom att resa, gå på spa eller hitta på bus. Framförallt tillsammans med familjen, min sambo eller de närmsta vännerna.

Har du någonsin känt att nu lägger jag av och tar ett ”vanligt jobb”?
– Ja, jag tänker jätteofta att "Nu skiter jag i det här". Sen funderar jag en stund och så skrattar jag åt det. Det hade ju aldrig gått. Jag vill göra för mycket egna saker och har ganska radikala idéer. Men jag får ganska ofta frågor om anställningar men jag tror inte att jag är speciellt anställningsbar. Än så länge har jag inte hittat en organisation eller företag där jag skulle kunna arbeta.

Vad inspirerar dig?
– Människor som går sin egen väg. Jag hittar inspiration inom konst och radikala kreatörer. Sen läser jag mycket filosofi. Mitt liv är en kombination av konst, entreprenörskap och samhällsförändring.

När mår du som bäst?
– När jag har en balans mellan kropp och hjärna. Det bästa för mig är när jag får kötta 90 minuter på gymmet, sen gå och bara tänka. Jag tror på en kombination av sömn, träning, mat och kärlek. Som entreprenör mår jag bäst när jag är ute bland människor. När jag kan lyssna in och se efter behov hos andra eller mig själv.

När har du svårt att sova?
– När jag har haft en intensiv dag, varit ute och sprungit och tittar på en dokumentär om svarta hål i kosmos – samtidigt som jag fortfarande är full med adrenalin i kroppen. När jag sen går och lägger mig så pumpar adrenalinet fortfarande och tankarna snurrar för mycket i huvudet.

Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?
– Jag är idérik, nytänkande och bra på att skapa innehåll. Sen är jag verbal, social och flexibel. Jag är inte så bra på att kränga men jag är nog ganska bra på att sälja – även om det inte är helt aktivt. Tyvärr är jag väldigt rastlös, otålig och inte superlätt att samarbeta med. Jag ställer extremt höga krav både på mig själv och andra. Sen är jag också en skitdålig chef – det är något jag aldrig skulle göra.

Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner kronor av en investerare?
– Jag hade investerat i min och min flickväns gemensamma dröm: att bygga upp oaser. Det ska vara en plats där man lämnar in datorer, telefoner och klockor och går in i ett rum. I vår oas finns ingen elektronik utan du måste vara nedkopplad. I dagens samhälle blir människor mer och mer uppkopplade, vilket vi vet leder till psykisk ohälsa. Jag tror att de flesta människor hade mått bra av att koppla ned då och då.

Annons

Hur viktigt är det att tjäna pengar?
– Pengar är viktiga för att jag ska kunna göra det jag tycker är roligt men jag är inte intresserad av att bli rik. Jag tror inte att man blir lyckligare då. Så länge jag klarar mig, kan resa och göra det som jag tycker är roligt så är jag lycklig. Men att bygga upp ett företag med en mängd anställda och tjäna supermycket pengar, det är inget för mig.

På vilket sätt är entreprenörer värdefulla för samhället?
– Entreprenörer är tillsammans med konstnärer, samhällsaktivister och hårt arbetande människor en del av det stora ekosystemet. Entreprenörer gör saker och ting på ett annat sätt och jag uppskattar olikheter. Men jag skulle inte vilja ha ett samhälle där alla ska vara entreprenörer.

En kreativ entreprenör

Namn: Navid Modiri.
Ålder: 34.
Familj: Sambo och en dotter från ett tidigare förhållande.
Gör: Författare, föreläsare och företagare.
Om: Han har varit programledare i P3 och SVT samt gjort hundratals framträdanden med bandet Navid Modiri & Gudarna. 2009 fick han Stora bloggpriset för bloggen "365 saker du kan göra" och prisades som årets kommunikatör. Han har dessutom samlat in 50 000 med hjälp av sina Facebookkompisar för att spela golf med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Aktuell: Med boken ”Hej syster”, föreläser om integration och mångfald,
gör podcasten ”Björn & Navid” med Björn Natthiko Lindeblad samt jobbar som rådgivare och delägare i ett par bolag.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.