Navid Modiri: ”Jag tänker jätteofta att ’Nu skiter jag i det här’”

Navid Modiri
Foto: Robert Eldrim, Medljus
107

10 frågor Navid Modiris liv är en kombination av konst, entreprenörskap och samhällsförändring. Författare, föreläsaren och företagaren får inspiration av radikala kreatörer och har svårt att sova när han tänker på svarta hål i kosmos.

Vem bollar du idéer med?
– Jag har ett riktigt superteam som består bland annat av entreprenörer, filosofer, konstnärer och psykologer. Det tillsammans bildar ett starkt närverk där jag ständigt har människor att bolla med och de kan bolla med mig – varje dag.

Vem firar du dina framgångar med och hur?
– Jag är ganska dålig på att fira så antingen får jag påminna mig själv eller så blir jag påmind av mina nära. Det är viktigt att fira stora som små segrar och det gör jag genom att resa, gå på spa eller hitta på bus. Framförallt tillsammans med familjen, min sambo eller de närmsta vännerna.

Har du någonsin känt att nu lägger jag av och tar ett ”vanligt jobb”?
– Ja, jag tänker jätteofta att "Nu skiter jag i det här". Sen funderar jag en stund och så skrattar jag åt det. Det hade ju aldrig gått. Jag vill göra för mycket egna saker och har ganska radikala idéer. Men jag får ganska ofta frågor om anställningar men jag tror inte att jag är speciellt anställningsbar. Än så länge har jag inte hittat en organisation eller företag där jag skulle kunna arbeta.

Vad inspirerar dig?
– Människor som går sin egen väg. Jag hittar inspiration inom konst och radikala kreatörer. Sen läser jag mycket filosofi. Mitt liv är en kombination av konst, entreprenörskap och samhällsförändring.

När mår du som bäst?
– När jag har en balans mellan kropp och hjärna. Det bästa för mig är när jag får kötta 90 minuter på gymmet, sen gå och bara tänka. Jag tror på en kombination av sömn, träning, mat och kärlek. Som entreprenör mår jag bäst när jag är ute bland människor. När jag kan lyssna in och se efter behov hos andra eller mig själv.

När har du svårt att sova?
– När jag har haft en intensiv dag, varit ute och sprungit och tittar på en dokumentär om svarta hål i kosmos – samtidigt som jag fortfarande är full med adrenalin i kroppen. När jag sen går och lägger mig så pumpar adrenalinet fortfarande och tankarna snurrar för mycket i huvudet.

Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?
– Jag är idérik, nytänkande och bra på att skapa innehåll. Sen är jag verbal, social och flexibel. Jag är inte så bra på att kränga men jag är nog ganska bra på att sälja – även om det inte är helt aktivt. Tyvärr är jag väldigt rastlös, otålig och inte superlätt att samarbeta med. Jag ställer extremt höga krav både på mig själv och andra. Sen är jag också en skitdålig chef – det är något jag aldrig skulle göra.

Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner kronor av en investerare?
– Jag hade investerat i min och min flickväns gemensamma dröm: att bygga upp oaser. Det ska vara en plats där man lämnar in datorer, telefoner och klockor och går in i ett rum. I vår oas finns ingen elektronik utan du måste vara nedkopplad. I dagens samhälle blir människor mer och mer uppkopplade, vilket vi vet leder till psykisk ohälsa. Jag tror att de flesta människor hade mått bra av att koppla ned då och då.

Hur viktigt är det att tjäna pengar?
– Pengar är viktiga för att jag ska kunna göra det jag tycker är roligt men jag är inte intresserad av att bli rik. Jag tror inte att man blir lyckligare då. Så länge jag klarar mig, kan resa och göra det som jag tycker är roligt så är jag lycklig. Men att bygga upp ett företag med en mängd anställda och tjäna supermycket pengar, det är inget för mig.

På vilket sätt är entreprenörer värdefulla för samhället?
– Entreprenörer är tillsammans med konstnärer, samhällsaktivister och hårt arbetande människor en del av det stora ekosystemet. Entreprenörer gör saker och ting på ett annat sätt och jag uppskattar olikheter. Men jag skulle inte vilja ha ett samhälle där alla ska vara entreprenörer.

En kreativ entreprenör

Namn: Navid Modiri.
Ålder: 34.
Familj: Sambo och en dotter från ett tidigare förhållande.
Gör: Författare, föreläsare och företagare.
Om: Han har varit programledare i P3 och SVT samt gjort hundratals framträdanden med bandet Navid Modiri & Gudarna. 2009 fick han Stora bloggpriset för bloggen "365 saker du kan göra" och prisades som årets kommunikatör. Han har dessutom samlat in 50 000 med hjälp av sina Facebookkompisar för att spela golf med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Aktuell: Med boken ”Hej syster”, föreläser om integration och mångfald,
gör podcasten ”Björn & Navid” med Björn Natthiko Lindeblad samt jobbar som rådgivare och delägare i ett par bolag.

Frida Nygren