Navid Modiri
Foto: Robert Eldrim, Medljus
NYHET Publicerad

Navid Modiri: ”Jag tänker jätteofta att ’Nu skiter jag i det här’”

10 FRÅGOR Navid Modiris liv är en kombination av konst, entreprenörskap och samhällsförändring. Författare, föreläsaren och företagaren får inspiration av radikala kreatörer och har svårt att sova när han tänker på svarta hål i kosmos.

Vem bollar du idéer med?
– Jag har ett riktigt superteam som består bland annat av entreprenörer, filosofer, konstnärer och psykologer. Det tillsammans bildar ett starkt närverk där jag ständigt har människor att bolla med och de kan bolla med mig – varje dag.

Vem firar du dina framgångar med och hur?
– Jag är ganska dålig på att fira så antingen får jag påminna mig själv eller så blir jag påmind av mina nära. Det är viktigt att fira stora som små segrar och det gör jag genom att resa, gå på spa eller hitta på bus. Framförallt tillsammans med familjen, min sambo eller de närmsta vännerna.

Har du någonsin känt att nu lägger jag av och tar ett ”vanligt jobb”?
– Ja, jag tänker jätteofta att "Nu skiter jag i det här". Sen funderar jag en stund och så skrattar jag åt det. Det hade ju aldrig gått. Jag vill göra för mycket egna saker och har ganska radikala idéer. Men jag får ganska ofta frågor om anställningar men jag tror inte att jag är speciellt anställningsbar. Än så länge har jag inte hittat en organisation eller företag där jag skulle kunna arbeta.

Vad inspirerar dig?
– Människor som går sin egen väg. Jag hittar inspiration inom konst och radikala kreatörer. Sen läser jag mycket filosofi. Mitt liv är en kombination av konst, entreprenörskap och samhällsförändring.

När mår du som bäst?
– När jag har en balans mellan kropp och hjärna. Det bästa för mig är när jag får kötta 90 minuter på gymmet, sen gå och bara tänka. Jag tror på en kombination av sömn, träning, mat och kärlek. Som entreprenör mår jag bäst när jag är ute bland människor. När jag kan lyssna in och se efter behov hos andra eller mig själv.

När har du svårt att sova?
– När jag har haft en intensiv dag, varit ute och sprungit och tittar på en dokumentär om svarta hål i kosmos – samtidigt som jag fortfarande är full med adrenalin i kroppen. När jag sen går och lägger mig så pumpar adrenalinet fortfarande och tankarna snurrar för mycket i huvudet.

Vilka är dina styrkor och svagheter som entreprenör?
– Jag är idérik, nytänkande och bra på att skapa innehåll. Sen är jag verbal, social och flexibel. Jag är inte så bra på att kränga men jag är nog ganska bra på att sälja – även om det inte är helt aktivt. Tyvärr är jag väldigt rastlös, otålig och inte superlätt att samarbeta med. Jag ställer extremt höga krav både på mig själv och andra. Sen är jag också en skitdålig chef – det är något jag aldrig skulle göra.

Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner kronor av en investerare?
– Jag hade investerat i min och min flickväns gemensamma dröm: att bygga upp oaser. Det ska vara en plats där man lämnar in datorer, telefoner och klockor och går in i ett rum. I vår oas finns ingen elektronik utan du måste vara nedkopplad. I dagens samhälle blir människor mer och mer uppkopplade, vilket vi vet leder till psykisk ohälsa. Jag tror att de flesta människor hade mått bra av att koppla ned då och då.

Annons

Hur viktigt är det att tjäna pengar?
– Pengar är viktiga för att jag ska kunna göra det jag tycker är roligt men jag är inte intresserad av att bli rik. Jag tror inte att man blir lyckligare då. Så länge jag klarar mig, kan resa och göra det som jag tycker är roligt så är jag lycklig. Men att bygga upp ett företag med en mängd anställda och tjäna supermycket pengar, det är inget för mig.

På vilket sätt är entreprenörer värdefulla för samhället?
– Entreprenörer är tillsammans med konstnärer, samhällsaktivister och hårt arbetande människor en del av det stora ekosystemet. Entreprenörer gör saker och ting på ett annat sätt och jag uppskattar olikheter. Men jag skulle inte vilja ha ett samhälle där alla ska vara entreprenörer.

En kreativ entreprenör

Namn: Navid Modiri.
Ålder: 34.
Familj: Sambo och en dotter från ett tidigare förhållande.
Gör: Författare, föreläsare och företagare.
Om: Han har varit programledare i P3 och SVT samt gjort hundratals framträdanden med bandet Navid Modiri & Gudarna. 2009 fick han Stora bloggpriset för bloggen "365 saker du kan göra" och prisades som årets kommunikatör. Han har dessutom samlat in 50 000 med hjälp av sina Facebookkompisar för att spela golf med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Aktuell: Med boken ”Hej syster”, föreläser om integration och mångfald,
gör podcasten ”Björn & Navid” med Björn Natthiko Lindeblad samt jobbar som rådgivare och delägare i ett par bolag.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.