Bilden

Gunnar och Erik Haneskog
Foto: Klara Leo
Bilden

Varning för zombier

De är tvillingbröder och entreprenörer ut i fingerspetsarna. Och så älskar de skräck – zombier i synnerhet. Bröderna Haneskogs affärsidé lockar och skrämmer människor från hela Sverige.

Ulltvätteri
Bilden

Nu kan ullen tvättas på Gotland

I höstas startade Skandinaviens första ulltvätteri i Endre på Gotland. Det är entreprenörsparet Jenny Andersson och Hans Bulthuis som ligger bakom satsningen och tanken är att ullen ska kunna tas tillvara på ön i stället för att skickas utomlands. I dag tvättas bara fyra procent av den gotländska ullen på ön.

Åsa Götander
Foto: Anna Hållams/ TT
Bilden

Åsa är hela världens tomtemor

Mössan är hög och toppig och under den syns ett stort skägg. Åsa Götander är entreprenören bakom de handgjorda tomtar och vättar som gjort braksuccé, inte bara i Sverige, utan i hela världen. Varje år tillverkar och säljer Åsa och hennes medarbetare 50 000 tomtar i hennes lilla stuga utanför småländska Gislaved.

Louise Wachtmeister
Jenny Rissveds
Foto: Jonas Lindqvist DN/TT
Bilden

Aktiebolag nästa för guldhjältinnan på cykel

När mountainbikecyklisten Jenny Rissveds passerade mållinjen i Rio vågade hon äntligen jubla med tillsammans med hela svenska folket. OS-guld. Men som elitidrottare kan hon inte bara tänka på tävling och träning. Hon driver hon också eget företag och måste ha koll på allt från skattetryck till varumärkesstrategier.

Sakura Holmqvist
Bilden

En het uppstickare från Skåne

Sakura Holmqvist lämnade ett välbetalt jobb som mjukvaruingenjör för att satsa på ekologiskt odlad chili. Odlingen är inne på fjärde året och hennes sju chilisåser finns nu i många butiker.

Tulpaner
Bilden

Holländska fick blomstrande liv i Norrland

Holländska Carolina Visser arbetade dygnet runt sedan hon förlorat sin man i cancer. Men en dag fick hon nog och tog bilen till Sverige och startade ett nytt liv – som tulpanodlare i Norrland.

Urskog
Bilden

Urskogens brädor lockar skatare

Bilderna från kompisarnas resa till Brasilien fick Christoffer Stivén till att göra en longboard av träskivan som egentligen skulle bli en bänkskiva i köket. Han gjorde fler och sju år senare säljer företaget Urskog 2 000 longboards per år.

Louise Wachtmeister