Aktiebolag nästa för guldhjältinnan på cykel

Mountainbikecyklisten Jenny Rissveds kör ut för en backe i Falun.
Foto: Jonas Lindqvist DN/TT
Falun, 10 oktober 2016 klockan 09.33

Bilden När mountainbikecyklisten Jenny Rissveds passerade mållinjen i Rio vågade hon äntligen jubla med tillsammans med hela svenska folket. OS-guld. Men som elitidrottare kan hon inte bara tänka på tävling och träning. Hon driver hon också eget företag och måste ha koll på allt från skattetryck till varumärkesstrategier.

OS-guldmedaljören Jenny Rissveds började cykla redan som sjuåring. Men först för två år fick hon ett proffskontrakt och startade därmed en enskild firma.

– Det senaste året har jag stått och vägt lite om det ska bli ett aktiebolag. Men nu har jag precis skickat in papperen till Skatteverket. Med ett aktiebolag kan jag återinvestera en del av vinsten och få bättre avkastning på pengarna, säger hon.  

Som proffscyklist har hon en fast lön från sitt cykelteam Scott Odlo MTB racing i Schweiz. Utöver det får hon bonus när hon gör bra tävlingsresultat och en del sponsorpengar.  

En vanlig vecka tränar Jenny mellan 15 och 20 timmar. Övrig tid går till mediekontakter, svara på mail och sponsoråtaganden. Redan innan OS hade hon en varumärkesstrategi som hon har haft nytta av när trycket ökat efter guldet i Rio.  

– Jag har bara representerat mig själv tidigare och plötsligt var det många som såg mig som en representant även för sporten. Det var skönt att jag hade tänkt igenom vem jag vill vara utåt. Samtidigt är jag bara 22 år så jag lär mig mer hela tiden.

Karin Janson

Mitt bästa ögonblick…

”Att ta OS-guld. Jag visste att jag kunde göra ett bra resultat, men ville inte ta ut någon seger förrän jag kommit över mållinjen. Att vinna kändes overkligt och känns fortfarande overkligt. Men nu har jag det här guldet och det kan ingen ta ifrån mig.”