Carina är yrkesfiskare i sjätte generationen

Fiskare Carina Adolfsson håller i ett fisknät i en båt på havet.
Foto: Martin Lindeborg
Fulltofta, 9 juni 2017 klockan 12.16

Bilden Det första Carina Adolfsson gör på morgonen är att blicka ut över Ringsjön. Hon är en av landets få kvinnliga yrkesfiskare. Fångsten serveras på hennes restaurang intill båtbryggan.

Från Carina Adolfssons bostad och intilliggande restaurang i Fulltofta ser man ut över det blanka vattnet i Ringsjön. Det är soligt, varmt och inte mycket vind. Carina har satt igång att fiska igen efter en månads uppehåll. Gösen leker under maj och då ligger fisket nere. Hennes pappa lärde henne att vara ödmjuk inför naturens gång.

– Detta är ett arv som ska fortsätta att leva. Man ska värna om fisken. Låta gösen leka i fred och inte ta upp småfisk. Ringsjön är rik på fisk, säger Carina, som fiskar året runt.

Hon drar främst upp gös i sina garn, men även abborre, gädda, braxen och öring. Fångsten tillagas och serveras på restaurangen som hör till hennes företag Adolfssons Fisk. Restaurangen ligger nära båtbryggan och har öppet på söndagar och för inbokade sällskap. Då brukar hon prata fiskeminnen med matgästerna.

Carina är yrkesfiskare i sjätte generationen. Som barn följde hon med sin pappa ut med båten varje dag det var möjligt och han tillät. Som vuxen drev hon kiosk i 18 år men hon trivdes inte med instängdheten. När hennes pappa gick bort återvände hon till fisket vid barndomshemmet i Fulltofta som ligger mitt i Skåne, mellan Höör och Hörby. Det kompletterar hon sedan några år med fiskrestaurang.

– Jag går ut med båten när jag vill. Det kan bli klockan 7 eller klockan 9.

Efter de bundna tiderna i kiosken älskar hon friheten som arbetet på sjön ger.

– Det är härligt att dra garnen och att filea fisken, säger Carina.

Sven Rosell

Mitt bästa ögonblick ...

”Det var när jag inte varit ute på sjön på fyra, fem år. Min son frågade om jag ville följa med ut i båten och meta. Då stod jag i fören och grät, tänkte på far och alla gånger vi fiskat tillsammans. Mycket nostalgiskt.”