Fiskare Carina Adolfsson håller i ett fisknät i en båt på havet.
Foto: Martin Lindeborg

Fulltofta, 9 juni 2017 klockan 12.16

NYHET Publicerad

Carina är yrkesfiskare i sjätte generationen

BILDEN Det första Carina Adolfsson gör på morgonen är att blicka ut över Ringsjön. Hon är en av landets få kvinnliga yrkesfiskare. Fångsten serveras på hennes restaurang intill båtbryggan.

Från Carina Adolfssons bostad och intilliggande restaurang i Fulltofta ser man ut över det blanka vattnet i Ringsjön. Det är soligt, varmt och inte mycket vind. Carina har satt igång att fiska igen efter en månads uppehåll. Gösen leker under maj och då ligger fisket nere. Hennes pappa lärde henne att vara ödmjuk inför naturens gång.

– Detta är ett arv som ska fortsätta att leva. Man ska värna om fisken. Låta gösen leka i fred och inte ta upp småfisk. Ringsjön är rik på fisk, säger Carina, som fiskar året runt.

Hon drar främst upp gös i sina garn, men även abborre, gädda, braxen och öring. Fångsten tillagas och serveras på restaurangen som hör till hennes företag Adolfssons Fisk. Restaurangen ligger nära båtbryggan och har öppet på söndagar och för inbokade sällskap. Då brukar hon prata fiskeminnen med matgästerna.

Carina är yrkesfiskare i sjätte generationen. Som barn följde hon med sin pappa ut med båten varje dag det var möjligt och han tillät. Som vuxen drev hon kiosk i 18 år men hon trivdes inte med instängdheten. När hennes pappa gick bort återvände hon till fisket vid barndomshemmet i Fulltofta som ligger mitt i Skåne, mellan Höör och Hörby. Det kompletterar hon sedan några år med fiskrestaurang.

– Jag går ut med båten när jag vill. Det kan bli klockan 7 eller klockan 9.

Efter de bundna tiderna i kiosken älskar hon friheten som arbetet på sjön ger.

– Det är härligt att dra garnen och att filea fisken, säger Carina.

Annons

Sven Rosell

Mitt bästa ögonblick ...

”Det var när jag inte varit ute på sjön på fyra, fem år. Min son frågade om jag ville följa med ut i båten och meta. Då stod jag i fören och grät, tänkte på far och alla gånger vi fiskat tillsammans. Mycket nostalgiskt.”

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.