Fiskare Carina Adolfsson håller i ett fisknät i en båt på havet.
Foto: Martin Lindeborg

Fulltofta, 9 juni 2017 klockan 12.16

NYHET Publicerad

Carina är yrkesfiskare i sjätte generationen

BILDEN Det första Carina Adolfsson gör på morgonen är att blicka ut över Ringsjön. Hon är en av landets få kvinnliga yrkesfiskare. Fångsten serveras på hennes restaurang intill båtbryggan.

Från Carina Adolfssons bostad och intilliggande restaurang i Fulltofta ser man ut över det blanka vattnet i Ringsjön. Det är soligt, varmt och inte mycket vind. Carina har satt igång att fiska igen efter en månads uppehåll. Gösen leker under maj och då ligger fisket nere. Hennes pappa lärde henne att vara ödmjuk inför naturens gång.

– Detta är ett arv som ska fortsätta att leva. Man ska värna om fisken. Låta gösen leka i fred och inte ta upp småfisk. Ringsjön är rik på fisk, säger Carina, som fiskar året runt.

Hon drar främst upp gös i sina garn, men även abborre, gädda, braxen och öring. Fångsten tillagas och serveras på restaurangen som hör till hennes företag Adolfssons Fisk. Restaurangen ligger nära båtbryggan och har öppet på söndagar och för inbokade sällskap. Då brukar hon prata fiskeminnen med matgästerna.

Carina är yrkesfiskare i sjätte generationen. Som barn följde hon med sin pappa ut med båten varje dag det var möjligt och han tillät. Som vuxen drev hon kiosk i 18 år men hon trivdes inte med instängdheten. När hennes pappa gick bort återvände hon till fisket vid barndomshemmet i Fulltofta som ligger mitt i Skåne, mellan Höör och Hörby. Det kompletterar hon sedan några år med fiskrestaurang.

– Jag går ut med båten när jag vill. Det kan bli klockan 7 eller klockan 9.

Efter de bundna tiderna i kiosken älskar hon friheten som arbetet på sjön ger.

– Det är härligt att dra garnen och att filea fisken, säger Carina.

Annons

Sven Rosell

Mitt bästa ögonblick ...

”Det var när jag inte varit ute på sjön på fyra, fem år. Min son frågade om jag ville följa med ut i båten och meta. Då stod jag i fören och grät, tänkte på far och alla gånger vi fiskat tillsammans. Mycket nostalgiskt.”

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Sana Labs är här för att höja utbildningsnivån

NYKLÄCKT Joel Hellermark och hans techtoppade åttamannalag på Sana Labs säger sig erbjuda något som utbildningsindustrin inte kommer kunna motstå: Personligt anpassat lärande driven av artificiell intelligens, (AI).
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.