De förlänger livslängden på dina favoritjeans

Jonas Melin och Olof Norrman har startat en syateljé där de lagar gamla jeans.
Foto: Linn Bergbrant
Göteborg, 3 augusti 2017 klockan 10:35
38

Bilden Jonas Melin och Olof Norrman har hittat en egen nisch i modebranschen – de reparerar göteborgarnas favoritjeans. Med hjälp av sex olika specialsymaskiner och nördkunskaper i trådnyanser, stygnslängder och fållar är de experter på uppläggningar och lagningar.

De flesta symaskiner som syns i den kombinerade verkstaden och butiken Göteborg Manufaktur har Jonas Melin och Olof Norrman fått. De har tidigare använts till att sy segel, säckar eller hästsadlar på. Vissa har skänkts från ”någon farmors vind”.

Jonas tar sig igenom en hög med jeans som han ska lägga upp och är mäkta stolt över maskinen han sitter böjd över.

– Det finns bara en till sådan i Sverige. Den är det dyraste vi har, men med den kan vi göra en riktigt proffsig kedjesöm längst ner på jeanskanten istället för en vanlig raksöm, berättar han.

Rätt utrustning är viktigt, men enligt Olof är den stora hemligheten att välja rätt trådfärg.

De har båda en utbildning i textil produktutveckling och entreprenörskap och har i många år jobbat i olika klädbutiker. Men de tyckte att branschen kändes ganska problematisk och smutsig och ville komma närmare det som de var mest intresserade av: material och hållbar utveckling. Olof och Jonas tyckte att det hamnat i skymundan att laga och ta hand om sina kläder och kände att de ville ändra på den saken. Affärsidén blev därför en jeansreparationsfirma och att på olika sätt förlänga livslängden på de plagg vi använder mest.

Killarna tar även fram egna småskaliga kollektioner som tillverkas i Sverige.

– Vi tycker att det är viktigt att ha koll på var bomullen kommer ifrån, var plaggen är vävda och sydda och att alla fått bra betalt för arbetet. Vi samarbetar gärna med andra och har just lanserat en chinosbyxa ihop med en lokal skräddare. Den sys bara några kvarter härifrån, säger Jonas.

Linn Bergbrant

Vårt bästa ögonblick...

”Det måste vara öppningskvällen förra året. Vi hade inte i våra vildaste fantasier kunnat hoppas på den uppslutningen. Det var kö långt ut på gatan och säkert hundra personer som väntade. Det var en riktig payoff för allt jobb vi lagt ner. Vi upplevde att det fanns ett stort intresse för det vi gör och vi har aldrig sålt så bra som då!”