Jonas Melin och Olof Norrman har startat en syateljé där de lagar gamla jeans.
Foto: Linn Bergbrant

Göteborg, 3 augusti 2017 klockan 10:35

NYHET Publicerad

De förlänger livslängden på dina favoritjeans

BILDEN Jonas Melin och Olof Norrman har hittat en egen nisch i modebranschen – de reparerar göteborgarnas favoritjeans. Med hjälp av sex olika specialsymaskiner och nördkunskaper i trådnyanser, stygnslängder och fållar är de experter på uppläggningar och lagningar.

De flesta symaskiner som syns i den kombinerade verkstaden och butiken Göteborg Manufaktur har Jonas Melin och Olof Norrman fått. De har tidigare använts till att sy segel, säckar eller hästsadlar på. Vissa har skänkts från ”någon farmors vind”.

Jonas tar sig igenom en hög med jeans som han ska lägga upp och är mäkta stolt över maskinen han sitter böjd över.

– Det finns bara en till sådan i Sverige. Den är det dyraste vi har, men med den kan vi göra en riktigt proffsig kedjesöm längst ner på jeanskanten istället för en vanlig raksöm, berättar han.

Rätt utrustning är viktigt, men enligt Olof är den stora hemligheten att välja rätt trådfärg.

De har båda en utbildning i textil produktutveckling och entreprenörskap och har i många år jobbat i olika klädbutiker. Men de tyckte att branschen kändes ganska problematisk och smutsig och ville komma närmare det som de var mest intresserade av: material och hållbar utveckling. Olof och Jonas tyckte att det hamnat i skymundan att laga och ta hand om sina kläder och kände att de ville ändra på den saken. Affärsidén blev därför en jeansreparationsfirma och att på olika sätt förlänga livslängden på de plagg vi använder mest.

Killarna tar även fram egna småskaliga kollektioner som tillverkas i Sverige.

– Vi tycker att det är viktigt att ha koll på var bomullen kommer ifrån, var plaggen är vävda och sydda och att alla fått bra betalt för arbetet. Vi samarbetar gärna med andra och har just lanserat en chinosbyxa ihop med en lokal skräddare. Den sys bara några kvarter härifrån, säger Jonas.

Annons

Linn Bergbrant

Vårt bästa ögonblick...

”Det måste vara öppningskvällen förra året. Vi hade inte i våra vildaste fantasier kunnat hoppas på den uppslutningen. Det var kö långt ut på gatan och säkert hundra personer som väntade. Det var en riktig payoff för allt jobb vi lagt ner. Vi upplevde att det fanns ett stort intresse för det vi gör och vi har aldrig sålt så bra som då!”

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.