Ekologiskt mjöl får kvarnstenen att snurra

Andreas Nielsen driver han Limabacka kvarn, som nu hårdsatsar för att möta den ökande efterfrågan på ekologiskt mjöl.
Foto: Jonatan Jacobson
Väröbacka, 7 oktober 2016 klockan 11.05

Bilden Bengt Nybergh är mjölnare i femte generationen. Tillsammans med sin son Andreas Nielsen driver han Limabacka kvarn, som nu hårdsatsar för att möta den ökande efterfrågan på ekologiskt mjöl.

På lastbryggan utanför Limabacka kvarn ligger stora säckar med nymalt mjöl. På säckarna går bland annat att läsa: dinkel, halländskt lantvete och svedjeråg.

I kvarnen producerar Bengt Nybergh och sonen Andreas Nielsen ett 30-tal olika mjölsorter på ekologiskt spannmål. Merparten, 75 procent, är odlad i Varbergs kommun.

– Intresset för ekologiskt och närproducerat har ökat explosionsartat de senaste åren. Vi ligger helt rätt i tiden, säger Bengt Nybergh.

2016 malde de vitklädda herrarna 400 ton mjöl som levererades till små hantverksbagerier från Skåne i söder till Jämtland i norr. I år ska produktionen i Väröbacka fördubblas, vilket är möjligt tack vare en rejäl uppgradering av maskinparken. 2015 installerades en effektivare kvarn och därefter kom även en ny förpackningsanläggning i drift.

– Tidigare krävdes det två personer för att packa 60 påsar på en timme. Nu kan en person packa 900 påsar på lika lång tid. Och vi kan mala sex gånger mer mjöl i timmen, säger Andreas Nielsen glatt.

I november 2016 tog mjölnarna även över driften av Gissleberga kvarn i skånska Teckomatorp. Därmed har företaget ökat sin lagringskapacitet och får även en möjlighet att öka produktionen av stenmalet mjöl.

Johan Joelsson

Vårt bästa ögonblick…

"En av de bästa stunderna i företagets historia var när vårt nya valsverk sattes igång i december 2015. Det var precis innan de stora beställningarna inför julbaket och vi hade haft ett oerhört tufft år med långa och hårda arbetsdagar. Det var en skön känsla att ro i land ett projekt som vi arbetat med i drygt två år och en obeskrivlig känsla att se de första kilona spannmål bli mjöl."