En het uppstickare från Skåne

Bilden Sakura Holmqvist lämnade ett välbetalt jobb som mjukvaruingenjör för att satsa på ekologiskt odlad chili. Odlingen är inne på fjärde året och hennes sju chilisåser finns nu i många butiker.

Sakura Holmqvist, som odlar chili i Skåne.
Asmundtorp, 14 september 2016 klockan 09.46

Plantorna står tätt i långa rader. På avstånd skulle man kunna ta dem för tomatplantor, men i bladverken lyser röda och gula chilifrukter. De mognar så här års. Växthusets 1 100 kvadratmeter rymmer 1 700 chiliplantor.

– Jag tycker att det är njutningsfullt att gå här och pyssla med plantorna. Resultatet av det jag gör syns direkt, säger Sakura Holmqvist, som driver företaget Skånsk Chili i Asmundtorp utanför Landskrona.

Att bli chiliodlare var inte på något sätt självklart för henne. Hon har en magisterexamen i datavetenskap och har arbetat med mobiltelefoner som mjukvaruingenjör för Ericsson och Sony Mobile i Lund. Innan dess arbetade hon med att utveckla skrivare och kopieringsmaskiner i Tokyo under fyra år. Eftersom mamma är japanska ville Sakura lära sig språket.

I Tokyo och på andra håll i Asien lärde Sakura sig att tycka om heta smaker från hela världen.

– När jag kom tillbaka hem till Sverige saknade jag det stora utbudet av heta såser. Jag älskar stark mat, säger hon.

Bredvid tomatplantorna hemmavid blev chiliplantorna allt fler. Hon testade att odla olika sorter och koka såser med någon sort som bas. Havtorn, äpple och mango är andra ingredienser.

Numera börjar Sakuras år med frösådd i groningskammaren och slutar med kokning av såser i en fabrikslokal i Landskrona. Däremellan kommer plantpyssel, receptutveckling och marknadsföring.

Sven Rosell

Mitt bästa ögonblick…

”Det var en tidig morgon när jag öppnade datorn och såg att min sås Scorpion Inferno vunnit medalj i The Hot Peppar Awards i USA. Den innehåller havtorn och är lite annorlunda.”