Kycklinguppfödare med kvalitetsstämpel

Kycklinguppfödare med höna i famnen.
Foto: Jonatan Jacobson
JONSTORP, 16 FEBRUARI 2017 KLOCKAN 14.30
2

Bilden 22 år gammal startade Alexandra Cronqvist eget som kycklinguppfödare. Genom att utveckla verksamheten stegvis hoppas hon kunna behålla djurlivet på sin föräldragård.

Alexandra Cronqvist växte upp på en gård i Jonstorp någon mil öster om Halmstad där hennes föräldrar Magnus och Maria Cronqvist bedrev spannmålsodling och uppfödning av grisar. Med tiden valde de att avveckla djuruppfödningen och då såg Alexandra möjligheten att starta en egen verksamhet på gården. Efter att ha undersökt marknaden föll valet på uppfödning av slaktkycklingar.

– Jag upptäckte att det inte fanns så många småskaliga producenter av större kycklingar så jag bestämde mig för att satsa på ungtuppar, säger Alexandra Cronqvist.

Vid 22 års ålder startade hon 2014 företaget Ekbackens fågel och började bygga om en 140 kvadratmeter stor del av det gamla grisstallet. Hennes affärsidé har hela tiden varit att satsa på kvalité och djurens välbefinnande framför kvantitet. Därför föder Alexandra maximalt upp 500 kycklingar åt gången trots att regelverket tillåter ett mycket större antal. 200 av de slaktade kycklingar levererar hon till en grossist i Göteborg. Resterande del säljs lokalt i fem olika varianter av köttlådor som hämtas direkt på gården eller vid upphämtningsplatser i trakten. Nu är Alexandras plan är att utveckla verksamheten successivt.

– Kanske kan det bli aktuellt att bygga kyl och chark i framtiden. Det känns bra att bygga upp verksamheten i små steg. Förhoppningsvis kan det bli ett sätt för mig att kunna ta över gården en dag, säger Alexandra Cronqvist.

Jonatan Jacobson

Mitt bästa ögonblick...

"Det var nog den första utlämningen av kycklingar. Det kändes så bra att leverera något som jag hade producerat helt själv från början till slut. Jag var stolt som en tupp helt enkelt."