Nu kan ullen tvättas på Gotland

Jenny Andersson och Hans Bulthuis, som driver ulltvätteri i Gotländska Endre.
Endre, 26 oktober 2016 klockan 14.00

Bilden I höstas startade Skandinaviens första ulltvätteri i Endre på Gotland. Det är entreprenörsparet Jenny Andersson och Hans Bulthuis som ligger bakom satsningen och tanken är att ullen ska kunna tas tillvara på ön i stället för att skickas utomlands. I dag tvättas bara fyra procent av den gotländska ullen på ön.

Jenny Andersson och Hans Bulthuis flyttade till Gotland av en slump. Under ett besök på ön lade de ett bud på en gård med flera ekonomibyggnader och plötsligt var den deras. Det var bara att flytta in och börja fylla husen med funktioner.

De började med att starta ett bed and breakfast. Men Jenny, som är arkitekt, och Hans, som är byggmästare, fick snabbt upp ögonen för den gotländska ullen. De såg många användningsområden utöver det traditionella hantverket.  

– Att 90 procent av den svenska ullen bara slängs eller bränns, det visste vi, men att det var lika illa på Gotland förvånade oss. Den ull som hittills tvättats på ön täcker bara upp behovet för hantverkssidan, säger Hans.

Det finns intresse för ull även i byggsektorn, men då krävs det mycket större volymer. Hittills har de svenska ullproducenterna fått transportera ullen till England eller Belgien för tvätt, men det tänker alltså Jenny och Hans ändra på.

– Att ullen inte tas om hand i Sverige och på Gotland fick oss att satsa helhjärtat. Någon måste ju våga dra igång och investera i den här delen i förädlingsledet, så att fler produkter kan utvecklas inom fler branscher. Utomlands finns det köpare, men vi räknar med att även svenska entreprenörer kommer att visa intresse. För ull är ju en fantastisk råvara på många sätt, säger Jenny.

Annika Marusarz
 

Vårt bästa ögonblick…

”När vi provkörde hela tvättlinjen i slutet av sommaren. Då hade vi jobbat under tre år med att få allt på plats. Det var som ett vackert konstverk, som en dans att se allt igång. Vi rördes till tårar och skålade i champagne.”