Okhan Vatansever lagar radioapparater
Foto: Martin Lindeborg

Malmö, 29 mars 2017 klockan 09.08

NYHET Publicerad

Radiofantast blåser liv i retroapparater

BILDEN Radioapparater från förr väcks till liv och förses med ny teknik. Okhan Vatansever ser till att soundet från åldrade skönheter lever vidare.

Radioapparater och skivspelare står tätt på hyllorna. De flesta är från 50- och 60-talen när en radio kunde kosta en månadslön. Grundig, Monark, AGA, Dux, Graetz, Luxor. En del är riktiga skönheter med många detaljer. Somliga har Okhan Vatansever restaurerat och putsat upp medan andra väntar på sin tur. Han bygger även nya ingångar för digitalt lyssnande och i vissa lägger han till bluetooth.

En Tandberg Huldra 3 från början av fyrtiotalet står på arbetsbänken. Det är en stor pjäs köpt i Norge och som varit beslagtagen av tyskarna under andra världskriget.

– Jag lagar den åt en kund. Helrenovering. Har fått tag på rör, de kostade en tusenlapp styck, säger Okhan Vatansever.

Intresset för radioapparater från gångna tider började med effektpedaler till en elgitarr. Okhan är gitarrist och ville modifiera pedalerna vilket fortsatte med att han även ändrade förstärkaren.

– Jag byggde om en gammal fin rörradio för att kunna koppla in mobilen, berättar han.

En kompis köpte den. Därefter restaurerade Okhan ytterligare ett antal gamla radioapparater som han sålde i vänkretsen. Gamla, ofta helt ingrodda, radioapparater hittar han på loppmarknader. Reservdelar köper han av pensionerade radiohandlare.

Okhan startade firman Vatansever Ljud och lägger ut sina nygamla radioapparater på Facebook. Idén är återanvända ett retroskal med dess innehåll och komplettera det med modern teknik.

Annons

– Detta är vintage. Ljudet är varmt. Ligger i ett mellanregister, säger Okhan Vatansever. Nytillverkade radioapparater kan ha retrodesign, men de saknar ett äkta vintage-sound.

Sven Rosell

Mitt bästa ögonblick:

”En kvinna kom hit med en radio hon ärvt av sin pappa. Radion funkade inte och hon letade efter någon som kunde reparera den. Hon hade fått tips om mig av en kollega. Hon blev överlycklig när den funkade igen. Radion hade stort affektionsvärde för henne.”

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.