Radiofantast blåser liv i retroapparater

Okhan Vatansever lagar radioapparater
Foto: Martin Lindeborg
Malmö, 29 mars 2017 klockan 09.08

Bilden Radioapparater från förr väcks till liv och förses med ny teknik. Okhan Vatansever ser till att soundet från åldrade skönheter lever vidare.

Radioapparater och skivspelare står tätt på hyllorna. De flesta är från 50- och 60-talen när en radio kunde kosta en månadslön. Grundig, Monark, AGA, Dux, Graetz, Luxor. En del är riktiga skönheter med många detaljer. Somliga har Okhan Vatansever restaurerat och putsat upp medan andra väntar på sin tur. Han bygger även nya ingångar för digitalt lyssnande och i vissa lägger han till bluetooth.

En Tandberg Huldra 3 från början av fyrtiotalet står på arbetsbänken. Det är en stor pjäs köpt i Norge och som varit beslagtagen av tyskarna under andra världskriget.

– Jag lagar den åt en kund. Helrenovering. Har fått tag på rör, de kostade en tusenlapp styck, säger Okhan Vatansever.

Intresset för radioapparater från gångna tider började med effektpedaler till en elgitarr. Okhan är gitarrist och ville modifiera pedalerna vilket fortsatte med att han även ändrade förstärkaren.

– Jag byggde om en gammal fin rörradio för att kunna koppla in mobilen, berättar han.

En kompis köpte den. Därefter restaurerade Okhan ytterligare ett antal gamla radioapparater som han sålde i vänkretsen. Gamla, ofta helt ingrodda, radioapparater hittar han på loppmarknader. Reservdelar köper han av pensionerade radiohandlare.

Okhan startade firman Vatansever Ljud och lägger ut sina nygamla radioapparater på Facebook. Idén är återanvända ett retroskal med dess innehåll och komplettera det med modern teknik.

– Detta är vintage. Ljudet är varmt. Ligger i ett mellanregister, säger Okhan Vatansever. Nytillverkade radioapparater kan ha retrodesign, men de saknar ett äkta vintage-sound.

Sven Rosell

Mitt bästa ögonblick:

”En kvinna kom hit med en radio hon ärvt av sin pappa. Radion funkade inte och hon letade efter någon som kunde reparera den. Hon hade fått tips om mig av en kollega. Hon blev överlycklig när den funkade igen. Radion hade stort affektionsvärde för henne.”