Varning för zombier

Gunnar och Erik Haneskog
Foto: Klara Leo
STRÅSSA, 20 JANUARI 2017, KLOCKAN 11.30

Bilden De är tvillingbröder och entreprenörer ut i fingerspetsarna. Och så älskar de skräck – zombier i synnerhet. Bröderna Haneskogs affärsidé lockar och skrämmer människor från hela Sverige.

Tvillingbröderna Gunnar och Erik Haneskog, 44, har fascinerats av skräck ända sedan mellanstadiet då de anordnade nattorientering, grävde ned skelett och byggde monster hela somrarna i skogen utanför Kopparberg.

I vuxen ålder tog de vidare intresset för skräck och olika typer av actionspel genom att öppna butiken Batalj i Örebro där de sålde bland annat brädspel och lajvprylar. När de såg att stora delar av Stråssas gruva, som varit nedlagd sedan 80-talet, var till salu slog de till.

Sedan 2009 driver de sitt skräckföretag, Batalj, där de anordnar bland annat Zombie Escapes och airsoft-event.  De bygger samtliga specialeffekter själva.

– Det finns ju betydligt lättare sätt att göra pengar på än det vi pysslar med. Det gäller att gilla nudlar och ha en väldigt förstående familj, säger Erik.

Anläggningen har omkring 8 000 besökare årligen, varav omkring hälften är besökare till Zombie Escapes och Alone Survivor.

Att driva företag ihop med brorsan är mestadels positivt, tycker båda två.

– Blir jag arg på Erik så blir jag väldigt arg, men bara i typ en minut. Vi knyter aldrig näven i fickan, säger Gunnar.

Tina Harr

VÅRT BÄSTA ÖGONBLICK ...

”När vi fick förvandla centrala Örebro till en zombieapokalyps förra Halloween, där 2 000 vettskrämda löpare, 500 funktionärer och 380 zombier sprang omkring på gator och torg inne i stan.”