NYHET Publicerad

Dags för strid mot tredjemansrevisionen

TREDJEMANSREVISION Smaka på det ordet! I sig är det inget som får uppretade företagare att stå på barrikaderna. Men det kanske det borde?

Oscar Swartz

Tredjemansrevisionen avskaffades av regeringen Bildt, återinfördes av regeringen Persson och sedan dess har den hängt kvar.

Politikern Camilla Lindberg driver en kamp mot tredjemansrevisionen och har skrivit motion i frågan. Ni vet, hon folkpartisten som vågade rösta nej till FRA-lagen.

Tredjemansrevisionen handlar om att Skatteverket kan klampa in hos vilket företag som helst och kräva ut uppgifter, som inte har med företaget självt att göra, utan som handlar om "tredje man", det vill säga kunder, leverantörer och andra.

Ingen ifrågasätter statens rätt att tvinga fram uppgifter när man utreder ett konkret skattebrott. Men att Skatteverket kan begära in hela kundregister tillsammans med en massa annan information utan några som helst misstankar har liknats vid massavlyssning av bland andra Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

För ett par år sedan gick Skatteverket på ett antal internetleverantörer och krävde att få ut detaljerade uppgifter om alla företagskunder. Bara internetleverantören Bahnhof stod upp för kunderna och överklagade beslutet. Surprise, Skatteverket vann!

Så nu fiskar Skatteverket på nytt hos operatörerna. Verket kräver – utan ersättning för arbetet förstås – att följande uppgifter plockas fram för flera år tillbaka; namn, adress, organisations- och personnummer, fakturerade belopp, betalningar (belopp och datum), avtal med kund, affärsförbindelsens start och eventuellt avslut, tjänster som omfattas, alla domännamn, samtliga servrars IP-nummer hos webbhotellet och servertyp samt konfigurationsfil för varje server.

Kravet gäller samtliga kunder, både privatpersoner och företag. Hela befolkningen alltså!

Det finns skäl till att internetoperatörerna enligt lag har tystnadsplikt. Låt säga att någon driver en anonym kritisk blogg. Så länge bloggaren inte begår något brott ses det som en demokratisk rättighet. Polis och åklagare kan inte för skojs skull avslöja vem bloggaren är. De måste utreda brott.

Skatteverket däremot, kan med domar i ryggen, systematiskt kartlägga alla Sveriges bloggare, webbplatser och internetabonnemang, utan några som helst misstankar om brott. Skatteverket kan också gå på företag och tråla i deras arkiv utan restriktioner. Även hos det företag som lyder under tystnadsplikt. Banker och advokatbyråer har bland annat råkat ut för detta. Vems tur är det nästa gång?

Företagsamt av Oscar Swartz

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Medarbetarna stal företagshemligheter – nu har de fällts i tre domstolar

STÖLD Tre medarbetare sa upp sig och startade eget i samma bransch och efter att ha stulit hela kundregistret. Det bestraffades med rekordhöga böter i Hovrätten. Nu har även AD fastställt skuld och höga böter.
NYHET Publicerad:

Starkt uppåt för nyföretagandet

BAROMETER Nästan 69 000 nya företag registrerades i Sverige förra året. Det är knappt 4200 företag fler än år 2015, vilket innebär att nyföretagandet ökade med 6,4 procent. Göteborg, Trosa och Ekerö tog sig in på listan över de tio kommuner där det startas flest nya företag per invånare.
NYHET Publicerad:

Träffsäker värvning - tack vare video

I PRAKTIKEN Ica-handlaren Pernilla Eskils har halverat sin anställningsprocess med hjälp av videorekrytering. Social kompetens står högst upp på önskelistan. "Jag provade och är fast. I dag kan jag inte klara mig utan det här verktyget för att hitta rätt personer till butiken”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Striden om personaloptionerna

SKATTEREGLER Personaloptioner är ofta en nyckelfaktor för små tillväxtföretag som vill rekrytera topptalanger. I slutet av förra året lade regeringen fram ett förslag på nya skattelättnader för den här typen av incitamentsprogram. Men förslaget väckte ett ramaskri i startupvärlden. Företag som Spotify och Klarna sågar förslaget eftersom så få bolag omfattas av de nya reglerna.
NYHET Publicerad:

Inspiration för alla blivande exportörer

EXPORT Inspiration är nyckeln för framför allt de medelstora svenska företagen som har modet att satsa på export. Det framgår av boken ”Miljardvallen”.
NYHET Publicerad:

Orimliga kontroller vid upphandling

UPPHANDLING Färre anbud, mer pappersarbete och integritetskränkande. Krav på utdrag ur belastningsregistret vid offentlig upphandling får flera negativa konsekvenser. ”En vansinnig administration väntar”, säger Marcus Westdahl, vd för möbelföretaget European Furniture Group.
NYHET Publicerad:

En våg av ökat regelkrångel

REGELKRÅNGEL Regelkrånglet fortsätter att öka trots regeringens löften om att det ska minska. Det gör att företagen tvingas lägga ännu mer resurser på administration i stället för tillväxt och stärkt konkurrenskraft. ”Självklart ska vi hålla oss till lagar och regler men det handlar ofta om sådana petitesser”, säger Björn Rudström, vd på Pacwire.
NYHET Publicerad:

Andreas Carlsson: "Jag är ett vanligt popsnöre som halkade in på investeringar och entreprenörskap”

TIO FRÅGOR Han började sitt yrkesliv som låtskrivare och har flera listettor med världsartister på sin cv. Sedan dess har Andreas Carlsson startat skolor, suttit i juryn för ”Idol” och ”X Factor” och blivit en investerare av rang. Bäst mår han när han är på språng.
NYHET Publicerad:

Gamla bilbälten guld värda för Johanna

NYKLÄCKT För Johanna Boman är bilvrak en skattgömma. Hon använder begagnade bilbälten som material till Rebelts designade väska.
NYHET Publicerad:

Amerikansk dröm i svensk succéförpackning

ENTREPRENÖR De flesta skulle nog gissa att design- och inredningsföretaget Lexington är amerikanskt. Men bakom varumärket står den svenska designentreprenören Kristina Lindhe. Under 20 år har hon byggt upp ett företag som säljer amerikansk livsstil mer framgångsrikt än amerikanarna själva.
NYHET Publicerad:

Äventyret fortsätter trots svängningar i konjunkturen

VAD HÄNDE SEN Traditionell arrangör av konferenser och event å ena sidan. Specialist på äventyr och upplevelser å den andra. Adventura har trotsat konjunkturerna och hittat nya områden där den ursprungliga affärsidén kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

Räddaren i skattenöden

RÄTTSHJÄLP Den entreprenör som hamnar i statens och Skatteverkets klor riskerar en svår och utdragen kamp. Skattereglerna är bitvis otydliga och själva processen rättsosäker. Det hävdar grundarna till initiativet "Rättvis Skatteprocess", som hjälper företagare som råkat illa ut i skattemål.
NYHET Publicerad:

Han är Sveriges främsta entreprenör

UTMÄRKELSE Johan Löf, vd på RaySearch Laboratories, är Sveriges främsta entreprenör. Det stod klart när den nationella finalen av EY Entrepreneur of the Year avgjordes.
NYHET Publicerad:

Jannika Hernelius: ”Jag har aldrig passat in i några fack”

TIO FRÅGOR Kreativiteten och entreprenörsandan har alltid drivit henne framåt. Men egentligen var det slumpen som fick kreatören Jannika Hernelius att bli egen företagare.
NYHET Publicerad:

Så golvade Pappelina mattmarknaden

ENTREPRENÖR När designern Lina Rickardsson för första gången vävde i plast insåg hon potentialen. Nu ligger Pappelinas mönstrade plastmattor på golvet i vart och vartannat hem. Men det som på ytan ser ut som en tillväxtsaga har inneburit mycket hårt arbete för Lina Rickardsson, som har dyslexi.
– För mig kändes det som om det var kassan på Ica eller eget företag.