NYHET Publicerad

Dags för strid mot tredjemansrevisionen

TREDJEMANSREVISION Smaka på det ordet! I sig är det inget som får uppretade företagare att stå på barrikaderna. Men det kanske det borde?

Oscar Swartz

Tredjemansrevisionen avskaffades av regeringen Bildt, återinfördes av regeringen Persson och sedan dess har den hängt kvar.

Politikern Camilla Lindberg driver en kamp mot tredjemansrevisionen och har skrivit motion i frågan. Ni vet, hon folkpartisten som vågade rösta nej till FRA-lagen.

Tredjemansrevisionen handlar om att Skatteverket kan klampa in hos vilket företag som helst och kräva ut uppgifter, som inte har med företaget självt att göra, utan som handlar om "tredje man", det vill säga kunder, leverantörer och andra.

Ingen ifrågasätter statens rätt att tvinga fram uppgifter när man utreder ett konkret skattebrott. Men att Skatteverket kan begära in hela kundregister tillsammans med en massa annan information utan några som helst misstankar har liknats vid massavlyssning av bland andra Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

För ett par år sedan gick Skatteverket på ett antal internetleverantörer och krävde att få ut detaljerade uppgifter om alla företagskunder. Bara internetleverantören Bahnhof stod upp för kunderna och överklagade beslutet. Surprise, Skatteverket vann!

Så nu fiskar Skatteverket på nytt hos operatörerna. Verket kräver – utan ersättning för arbetet förstås – att följande uppgifter plockas fram för flera år tillbaka; namn, adress, organisations- och personnummer, fakturerade belopp, betalningar (belopp och datum), avtal med kund, affärsförbindelsens start och eventuellt avslut, tjänster som omfattas, alla domännamn, samtliga servrars IP-nummer hos webbhotellet och servertyp samt konfigurationsfil för varje server.

Kravet gäller samtliga kunder, både privatpersoner och företag. Hela befolkningen alltså!

Annons

Det finns skäl till att internetoperatörerna enligt lag har tystnadsplikt. Låt säga att någon driver en anonym kritisk blogg. Så länge bloggaren inte begår något brott ses det som en demokratisk rättighet. Polis och åklagare kan inte för skojs skull avslöja vem bloggaren är. De måste utreda brott.

Skatteverket däremot, kan med domar i ryggen, systematiskt kartlägga alla Sveriges bloggare, webbplatser och internetabonnemang, utan några som helst misstankar om brott. Skatteverket kan också gå på företag och tråla i deras arkiv utan restriktioner. Även hos det företag som lyder under tystnadsplikt. Banker och advokatbyråer har bland annat råkat ut för detta. Vems tur är det nästa gång?

Företagsamt av Oscar Swartz

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Hon lär nybörjare att haja börsen

ENTREPRENÖR Andra Farhads uppväxt i Fittja präglades av familjens ständiga brist på pengar. Som 16-åring började hon handla med aktier och under namnet ”Börshajen” blev hon snabbt en snackis i aktiehandlarkretsar. Idag driver hon ett utbildningsföretag med målet att lära andra att bli rika på börsen.
NYHET Publicerad:

Kickar igång digital fotbollskarriär för unga

NYKLÄCKT Med Just Football tar Christopher Brandeborn ungas fotbollskickande till en arena där de känner sig hemma – mobilen. "Som fotbollsspelare känns det extra kul att utveckla en app som får unga att engagera sig fysiskt tillsammans med andra”, säger han.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Ny plattform ska underlätta kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska företag skriker efter kompetens men svårigheter att nå, utveckla och behålla talang sätter käppar i hjulen. Det ska en nystartad näringslivsplattform ändra på. "Där kan privata arbetsgivare delta i interaktiva workshops där aktuella utmaningar hanteras", säger Hugo Ortiz Dubon och Minna Levin, grundare av We Link Sweden.
NYHET Publicerad:

Skatteverkets diktatur förstör företag och splittrar familjer

DEBATT Företagares och deras familjers ekonomi kan raseras av Skatteverkets krångliga regler och orimliga metoder. Det skriver en upprörd entreprenör.
NYHET Publicerad:

Kenyanska nyföretagare knyter affärskontakter i Sverige

TÄVLING Mobilappen Saver Pal och en spårningstjänst för färskvaror tog Catherine Wangari Mania och Edwin Muriuki Wanjiru högst upp på prispallen i Hand in Hand Youth Award. Under några intensiva dagar i maj besökte de keyanska nyföretagarna Sverige för att hämta inspiration från andra unga entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Svenska företag i Storbritannien trotsar brexit

BREXIT I slutet av mars lämnade Storbritannien formellt in sin ansökan om skilsmässa från EU. Men trots att det finns närmare 1 000 svenska dotterföretag i landet verkar företagarna ta utträdet med ro. Tidningen Entreprenör har besökt tre svenska företag i London för att ta reda på hur de påverkats av brexit. ”För oss rullar det på”, säger Linda Thiel, chef för White arkitekter.
NYHET Publicerad:

S-märkt godiskung gör världssuccé

ENTREPRENÖR Som tonåring jobbade Jacob Youssef i pappans lilla godisbutik i Lund. Som vuxen tog han över företaget Candy People, tänkte stort och numera säljs sötsakerna på alla kontinenter utom i Sydamerika. Storsäljaren är de klassiska svenska S-märkena.
NYHET Publicerad:

Carolina Klüft: ”Det finns stora likheter mellan att vara idrottare och entreprenör”

TIO FRÅGOR Hon är en av landets mest kända idrottare med guldmedaljer från bland annat OS, VM och EM. I dag satsar Carolina Klüft kraften och disciplinen på att föreläsa, vara programledare och sportkommentator och att inspirera unga människor till mer fysiska aktiviteter.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.
NYHET Publicerad:

Företagarna förlorare när kriminella tar över

SÄKERHET Hot, våld och rån utgör vardagen för många företagare i Sveriges utanförskapsområden. Hjälp från polisen är dock inte att räkna med, vittnar flera handlare i bland annat Rosengård och Husby om. Handlarna kräver nu åtgärder för att skydda sina verksamheter. ”Kriminaliteten och våldet tar över, men vi företagare får inget gehör hos politikerna eller polisen, säger Salam Kurda, butiksägare och ordförande i Husby företagarförening, som tvingas stänga sin butik efter 30 år.