NYHET Publicerad

Döp företaget efter dig själv

I Tyskland kan företagare vara buffliga. Kundservicen kan uppläxande meddela: "Du är ju en dag sen med din skriftliga uppsägning, så nu måste du betala ett nytt årskort på vårt gym. Det nya kontraktet börjar löpa om tre månader, enligt paragraf 5. Undantag för att du ska flytta till Nya Zeeland i nästa vecka finns inget i avtalet som stödjer."

Oscar Swartz

Ändå var Tyskland världens största exportnation fram till alldeles nyligen när Kina gick om. Hur går det ihop? Jo, bakom många tyska företags fula hemsidor och formalistiska front klappar brinnande företagarhjärtan.

Jag har köpt hopfällbar tysk cykel. Den kommer från Riese und Müller och är häpnadsväckande i sin konstruktion. Två maskiningenjörer i Darmstadt, Hessen, har gett sig sjutton på att ge världen fantastiska cyklar med fjädrade hjul.

Jag valde dock bort Rohloff, den navväxel som skulle höjt priset med 10 000 kronor. Inga smutsiga kransar av kugghjul eller kedja som hoppar av. Istället en osannolik samling mekanik inne i navet som ger 14 växlar och som aldrig går sönder om man så cyklar jorden runt. Herr och fru Rohloff lever för och på denna produkt i Fuldatal, Hessen.

Jag valde också bort den navdynamo på framhjulet som kan ge ström till belysningen. Världens minsta rullmotstånd och bästa kvalitet förstås: SON, Schmidt Original Nabendynamo. Wilfried Schmidt och hans 28 medarbetare sitter i Tübingen, Baden-Württemberg och utvecklar denna fantastiska produkt.

Alla har de uppkallat produkter och företag uppkallade efter sig själva. De har brinnande passion för en ganska smal produkt som de anser gör världen bättre. Dessutom stor kunskap och skicklighet att genomföra tillverkningen. Tidskriften Economist konstaterade i en artikel att tyskarna inte leder teknikracet för elbilar men påminde om att "det inte finns något så beslutsamt som en brädad tysk ingenjör".

Hitta din grej, en produkt eller tjänst som kan förbättra livet för andra! Gör vad du ska med passion och stolthet! Så bra att företaget kan bära ditt namn. Företagare av det slaget är hjältar. Alla behöver er. Det är vad som gjort Tyskland stort. Trots att företagen faktiskt ofta är små.

Förresten, lägg gärna till svensk kundservice!

Företagsamt av Oscar Swartz

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Medarbetarna stal företagshemligheter – nu har de fällts i tre domstolar

STÖLD Tre medarbetare sa upp sig och startade eget i samma bransch och efter att ha stulit hela kundregistret. Det bestraffades med rekordhöga böter i Hovrätten. Nu har även AD fastställt skuld och höga böter.
NYHET Publicerad:

Starkt uppåt för nyföretagandet

BAROMETER Nästan 69 000 nya företag registrerades i Sverige förra året. Det är knappt 4200 företag fler än år 2015, vilket innebär att nyföretagandet ökade med 6,4 procent. Göteborg, Trosa och Ekerö tog sig in på listan över de tio kommuner där det startas flest nya företag per invånare.
NYHET Publicerad:

Träffsäker värvning - tack vare video

I PRAKTIKEN Ica-handlaren Pernilla Eskils har halverat sin anställningsprocess med hjälp av videorekrytering. Social kompetens står högst upp på önskelistan. "Jag provade och är fast. I dag kan jag inte klara mig utan det här verktyget för att hitta rätt personer till butiken”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Striden om personaloptionerna

SKATTEREGLER Personaloptioner är ofta en nyckelfaktor för små tillväxtföretag som vill rekrytera topptalanger. I slutet av förra året lade regeringen fram ett förslag på nya skattelättnader för den här typen av incitamentsprogram. Men förslaget väckte ett ramaskri i startupvärlden. Företag som Spotify och Klarna sågar förslaget eftersom så få bolag omfattas av de nya reglerna.
NYHET Publicerad:

Inspiration för alla blivande exportörer

EXPORT Inspiration är nyckeln för framför allt de medelstora svenska företagen som har modet att satsa på export. Det framgår av boken ”Miljardvallen”.
NYHET Publicerad:

Orimliga kontroller vid upphandling

UPPHANDLING Färre anbud, mer pappersarbete och integritetskränkande. Krav på utdrag ur belastningsregistret vid offentlig upphandling får flera negativa konsekvenser. ”En vansinnig administration väntar”, säger Marcus Westdahl, vd för möbelföretaget European Furniture Group.
NYHET Publicerad:

En våg av ökat regelkrångel

REGELKRÅNGEL Regelkrånglet fortsätter att öka trots regeringens löften om att det ska minska. Det gör att företagen tvingas lägga ännu mer resurser på administration i stället för tillväxt och stärkt konkurrenskraft. ”Självklart ska vi hålla oss till lagar och regler men det handlar ofta om sådana petitesser”, säger Björn Rudström, vd på Pacwire.
NYHET Publicerad:

Andreas Carlsson: "Jag är ett vanligt popsnöre som halkade in på investeringar och entreprenörskap”

TIO FRÅGOR Han började sitt yrkesliv som låtskrivare och har flera listettor med världsartister på sin cv. Sedan dess har Andreas Carlsson startat skolor, suttit i juryn för ”Idol” och ”X Factor” och blivit en investerare av rang. Bäst mår han när han är på språng.
NYHET Publicerad:

Gamla bilbälten guld värda för Johanna

NYKLÄCKT För Johanna Boman är bilvrak en skattgömma. Hon använder begagnade bilbälten som material till Rebelts designade väska.
NYHET Publicerad:

Amerikansk dröm i svensk succéförpackning

ENTREPRENÖR De flesta skulle nog gissa att design- och inredningsföretaget Lexington är amerikanskt. Men bakom varumärket står den svenska designentreprenören Kristina Lindhe. Under 20 år har hon byggt upp ett företag som säljer amerikansk livsstil mer framgångsrikt än amerikanarna själva.
NYHET Publicerad:

Äventyret fortsätter trots svängningar i konjunkturen

VAD HÄNDE SEN Traditionell arrangör av konferenser och event å ena sidan. Specialist på äventyr och upplevelser å den andra. Adventura har trotsat konjunkturerna och hittat nya områden där den ursprungliga affärsidén kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

Räddaren i skattenöden

RÄTTSHJÄLP Den entreprenör som hamnar i statens och Skatteverkets klor riskerar en svår och utdragen kamp. Skattereglerna är bitvis otydliga och själva processen rättsosäker. Det hävdar grundarna till initiativet "Rättvis Skatteprocess", som hjälper företagare som råkat illa ut i skattemål.
NYHET Publicerad:

Han är Sveriges främsta entreprenör

UTMÄRKELSE Johan Löf, vd på RaySearch Laboratories, är Sveriges främsta entreprenör. Det stod klart när den nationella finalen av EY Entrepreneur of the Year avgjordes.
NYHET Publicerad:

Jannika Hernelius: ”Jag har aldrig passat in i några fack”

TIO FRÅGOR Kreativiteten och entreprenörsandan har alltid drivit henne framåt. Men egentligen var det slumpen som fick kreatören Jannika Hernelius att bli egen företagare.
NYHET Publicerad:

Så golvade Pappelina mattmarknaden

ENTREPRENÖR När designern Lina Rickardsson för första gången vävde i plast insåg hon potentialen. Nu ligger Pappelinas mönstrade plastmattor på golvet i vart och vartannat hem. Men det som på ytan ser ut som en tillväxtsaga har inneburit mycket hårt arbete för Lina Rickardsson, som har dyslexi.
– För mig kändes det som om det var kassan på Ica eller eget företag.