NYHET Publicerad

Framgångsrika företag väcker starka känslor

Som entreprenör ska man inte vara rädd för att bli baktalad. Inte så länge man också är älskad av många. Att folk har starka känslor för ens företag visar att man gjort rätt.

Oscar Swartz

Tänk att man kan ha känslor för ett företag. En del älskar man som en god kompis. Andra känns som en ondsint myndighet i långtbort-listan.

Det företag jag själv grundade stod upp för kommunikationsfrihet på nätet från dag ett. Ibland kändes det obehagligt att bli påhoppad för Bahnhof har haft både hängivna fans och belackare.

En del bolag vill jag själv alltid rycka ut och försvara. Folk som rynkar på näsan och tycker att de "aldrig skulle köpa en pryl på Ikea för de har bara billig skit" vill jag gärna banka förstånd i. Under studietiden var jag Ikean och upplevde Ikea-andan på jobbet. Vi gav faktiskt vanligt folk bättre hem och hör sen!

Min första Mac köpte jag 1988. Många vill faktiskt betala en rund summa för snygg design och ett operativsystem där allt funkar från början. Visst kan hemmapularen skruva ihop en pc med snabbare processor och vassare grafik för halva priset. Men man slipper svära över drivrutiner, oavsett vad nördarna säger i alla forum på nätet, så det så!

När det skrivs skit om Ryanair reser jag ragg. Nyss klippte jag detta ur kommentarsfälten där besserwissrarna hånar både företaget och oss passagerare: "Jag har aldrig flugit med Ryanair, och jag hoppas jag aldrig behöver det heller. Bolaget har uppenbarligen noll service och anser tydligen att dess passagerare är mer att betrakta som boskap än betalande flygpassagerare".

Visst! Undertecknade kossa flög 23 gånger mellan Stockholm och Berlin på ett år för 4 972 kronor inklusive alla de där avgifterna ni klagar på. Sug på den, era puckon och se till att bara ha 10 kilo i ryggsäcken så slipper ni få blodstörtning! Ryanair har revolutionerat livet för mig och många andra.

Det slår mig att de här företagen som folk har så starka åsikter om är entreprenörsföretag, även om de råkar vara stora. Ingvar Kamprad, Steve Jobs och Michael O'Leary är briljanta entreprenörer med visioner som inte tonats ned av förvaltande och rädda tjänstemän. Då tycks man få både hat och kärlek.

Som entreprenör ska man inte vara rädd för att bli baktalad. Inte så länge man också är älskad av många. Att folk har starka känslor för ens företag visar att man gjort rätt. 

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Medarbetarna stal företagshemligheter – nu har de fällts i tre domstolar

STÖLD Tre medarbetare sa upp sig och startade eget i samma bransch och efter att ha stulit hela kundregistret. Det bestraffades med rekordhöga böter i Hovrätten. Nu har även AD fastställt skuld och höga böter.
NYHET Publicerad:

Starkt uppåt för nyföretagandet

BAROMETER Nästan 69 000 nya företag registrerades i Sverige förra året. Det är knappt 4200 företag fler än år 2015, vilket innebär att nyföretagandet ökade med 6,4 procent. Göteborg, Trosa och Ekerö tog sig in på listan över de tio kommuner där det startas flest nya företag per invånare.
NYHET Publicerad:

Träffsäker värvning - tack vare video

I PRAKTIKEN Ica-handlaren Pernilla Eskils har halverat sin anställningsprocess med hjälp av videorekrytering. Social kompetens står högst upp på önskelistan. "Jag provade och är fast. I dag kan jag inte klara mig utan det här verktyget för att hitta rätt personer till butiken”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Striden om personaloptionerna

SKATTEREGLER Personaloptioner är ofta en nyckelfaktor för små tillväxtföretag som vill rekrytera topptalanger. I slutet av förra året lade regeringen fram ett förslag på nya skattelättnader för den här typen av incitamentsprogram. Men förslaget väckte ett ramaskri i startupvärlden. Företag som Spotify och Klarna sågar förslaget eftersom så få bolag omfattas av de nya reglerna.
NYHET Publicerad:

Inspiration för alla blivande exportörer

EXPORT Inspiration är nyckeln för framför allt de medelstora svenska företagen som har modet att satsa på export. Det framgår av boken ”Miljardvallen”.
NYHET Publicerad:

Orimliga kontroller vid upphandling

UPPHANDLING Färre anbud, mer pappersarbete och integritetskränkande. Krav på utdrag ur belastningsregistret vid offentlig upphandling får flera negativa konsekvenser. ”En vansinnig administration väntar”, säger Marcus Westdahl, vd för möbelföretaget European Furniture Group.
NYHET Publicerad:

En våg av ökat regelkrångel

REGELKRÅNGEL Regelkrånglet fortsätter att öka trots regeringens löften om att det ska minska. Det gör att företagen tvingas lägga ännu mer resurser på administration i stället för tillväxt och stärkt konkurrenskraft. ”Självklart ska vi hålla oss till lagar och regler men det handlar ofta om sådana petitesser”, säger Björn Rudström, vd på Pacwire.
NYHET Publicerad:

Andreas Carlsson: "Jag är ett vanligt popsnöre som halkade in på investeringar och entreprenörskap”

TIO FRÅGOR Han började sitt yrkesliv som låtskrivare och har flera listettor med världsartister på sin cv. Sedan dess har Andreas Carlsson startat skolor, suttit i juryn för ”Idol” och ”X Factor” och blivit en investerare av rang. Bäst mår han när han är på språng.
NYHET Publicerad:

Gamla bilbälten guld värda för Johanna

NYKLÄCKT För Johanna Boman är bilvrak en skattgömma. Hon använder begagnade bilbälten som material till Rebelts designade väska.
NYHET Publicerad:

Amerikansk dröm i svensk succéförpackning

ENTREPRENÖR De flesta skulle nog gissa att design- och inredningsföretaget Lexington är amerikanskt. Men bakom varumärket står den svenska designentreprenören Kristina Lindhe. Under 20 år har hon byggt upp ett företag som säljer amerikansk livsstil mer framgångsrikt än amerikanarna själva.
NYHET Publicerad:

Äventyret fortsätter trots svängningar i konjunkturen

VAD HÄNDE SEN Traditionell arrangör av konferenser och event å ena sidan. Specialist på äventyr och upplevelser å den andra. Adventura har trotsat konjunkturerna och hittat nya områden där den ursprungliga affärsidén kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

Räddaren i skattenöden

RÄTTSHJÄLP Den entreprenör som hamnar i statens och Skatteverkets klor riskerar en svår och utdragen kamp. Skattereglerna är bitvis otydliga och själva processen rättsosäker. Det hävdar grundarna till initiativet "Rättvis Skatteprocess", som hjälper företagare som råkat illa ut i skattemål.
NYHET Publicerad:

Han är Sveriges främsta entreprenör

UTMÄRKELSE Johan Löf, vd på RaySearch Laboratories, är Sveriges främsta entreprenör. Det stod klart när den nationella finalen av EY Entrepreneur of the Year avgjordes.
NYHET Publicerad:

Jannika Hernelius: ”Jag har aldrig passat in i några fack”

TIO FRÅGOR Kreativiteten och entreprenörsandan har alltid drivit henne framåt. Men egentligen var det slumpen som fick kreatören Jannika Hernelius att bli egen företagare.
NYHET Publicerad:

Så golvade Pappelina mattmarknaden

ENTREPRENÖR När designern Lina Rickardsson för första gången vävde i plast insåg hon potentialen. Nu ligger Pappelinas mönstrade plastmattor på golvet i vart och vartannat hem. Men det som på ytan ser ut som en tillväxtsaga har inneburit mycket hårt arbete för Lina Rickardsson, som har dyslexi.
– För mig kändes det som om det var kassan på Ica eller eget företag.