NYHET Publicerad

Kalla in en kundorienterad entreprenör

Låt inte programmerare skriva instruktioner. Kunderna drivs till vansinne. För är det inte märkligt att statens och bankernas och Telias samlade resurser inte förmår att fixa it-system som funkar bättre? Det är dags att kalla in en kundorienterad entreprenör.

Oscar Swartz

"Ingen entreprenör hade gjort det på det här sättet", tänker jag ibland. Nu senast när jag skulle använda mitt e-id. Igen.

Som företagare med fåmansbolag kan man numera skicka in sin personliga självdeklaration elektroniskt, inklusive blanketter som K10. Men det förutsätter att man kan signera förstås.

En gång om året använder jag mitt e-id. Åtminstone försöker jag. Mellan försöken har man uppgraderat både webbläsare och operativsystem. Så när det är dags igen får man meddelande om ny programvara. Kanske måste man ansöka om nytt e-id. Allt är oklart och sker genom Telia.

Jag väljer alltid fel certifikat. Det ena är till för identifiering och det andra för signering, men de ser identiska ut. För att undvika misstaget i framtiden instrueras jag konfigurera ett förval: Det korrekta svenska id-certifikatet kommer då att automatiskt väljas på alla sajter som slutar på.SE. Rimligt!

Tillbaks till Telias testsajt för installationen. Funkar inte! Visst ja, den har ju adressen Telia.com, inte Telia.se. Han tänkte tydligen inte på det när han skrev instruktionerna. För jag misstänker att det är en han. En programmerande datanörd. För vem annars skulle kläcka fram sådana här uppmuntrande rader när man installerar:

"Net iD pkcs#11 modul för Firefox är installerad, använd knappen nedan för att avinstallera modulen".

Sedan följer rubriken "Spårning" med instruktionen: "Skriv in full sökväg till den fil där spårningsinformation ska skrivas. Spårning kommer aktiveras när den tillämpning som använder programvaran startas om".

Ytterligare uppmaning: "Sätt språket som ska användas av programvaran". Tur att det bara fanns ett val: "Svenska (SAMSET)". Just så!

Som sagt: Ingen entreprenör hade gjort det på det här sättet! Eller? Jo, jag måste erkänna att sådär kunde det nog se ut i början i det internetföretag jag startade 1994. Men då bestod företaget av några datanördar och hade en alltför liten skvätt inskjutna pengar.

Idag skulle jag säga: Låt inte programmerare skriva instruktioner. Kunderna drivs till vansinne. Eller medborgarna. För är det inte märkligt att statens och bankernas och Telias samlade resurser inte förmår fixa ett system som funkar bättre? Kanske borde de kalla in en kundorienterad entreprenör.

 

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Medarbetarna stal företagshemligheter – nu har de fällts i tre domstolar

STÖLD Tre medarbetare sa upp sig och startade eget i samma bransch och efter att ha stulit hela kundregistret. Det bestraffades med rekordhöga böter i Hovrätten. Nu har även AD fastställt skuld och höga böter.
NYHET Publicerad:

Starkt uppåt för nyföretagandet

BAROMETER Nästan 69 000 nya företag registrerades i Sverige förra året. Det är knappt 4200 företag fler än år 2015, vilket innebär att nyföretagandet ökade med 6,4 procent. Göteborg, Trosa och Ekerö tog sig in på listan över de tio kommuner där det startas flest nya företag per invånare.
NYHET Publicerad:

Träffsäker värvning - tack vare video

I PRAKTIKEN Ica-handlaren Pernilla Eskils har halverat sin anställningsprocess med hjälp av videorekrytering. Social kompetens står högst upp på önskelistan. "Jag provade och är fast. I dag kan jag inte klara mig utan det här verktyget för att hitta rätt personer till butiken”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Striden om personaloptionerna

SKATTEREGLER Personaloptioner är ofta en nyckelfaktor för små tillväxtföretag som vill rekrytera topptalanger. I slutet av förra året lade regeringen fram ett förslag på nya skattelättnader för den här typen av incitamentsprogram. Men förslaget väckte ett ramaskri i startupvärlden. Företag som Spotify och Klarna sågar förslaget eftersom så få bolag omfattas av de nya reglerna.
NYHET Publicerad:

Inspiration för alla blivande exportörer

EXPORT Inspiration är nyckeln för framför allt de medelstora svenska företagen som har modet att satsa på export. Det framgår av boken ”Miljardvallen”.
NYHET Publicerad:

Orimliga kontroller vid upphandling

UPPHANDLING Färre anbud, mer pappersarbete och integritetskränkande. Krav på utdrag ur belastningsregistret vid offentlig upphandling får flera negativa konsekvenser. ”En vansinnig administration väntar”, säger Marcus Westdahl, vd för möbelföretaget European Furniture Group.
NYHET Publicerad:

En våg av ökat regelkrångel

REGELKRÅNGEL Regelkrånglet fortsätter att öka trots regeringens löften om att det ska minska. Det gör att företagen tvingas lägga ännu mer resurser på administration i stället för tillväxt och stärkt konkurrenskraft. ”Självklart ska vi hålla oss till lagar och regler men det handlar ofta om sådana petitesser”, säger Björn Rudström, vd på Pacwire.
NYHET Publicerad:

Andreas Carlsson: "Jag är ett vanligt popsnöre som halkade in på investeringar och entreprenörskap”

TIO FRÅGOR Han började sitt yrkesliv som låtskrivare och har flera listettor med världsartister på sin cv. Sedan dess har Andreas Carlsson startat skolor, suttit i juryn för ”Idol” och ”X Factor” och blivit en investerare av rang. Bäst mår han när han är på språng.
NYHET Publicerad:

Gamla bilbälten guld värda för Johanna

NYKLÄCKT För Johanna Boman är bilvrak en skattgömma. Hon använder begagnade bilbälten som material till Rebelts designade väska.
NYHET Publicerad:

Amerikansk dröm i svensk succéförpackning

ENTREPRENÖR De flesta skulle nog gissa att design- och inredningsföretaget Lexington är amerikanskt. Men bakom varumärket står den svenska designentreprenören Kristina Lindhe. Under 20 år har hon byggt upp ett företag som säljer amerikansk livsstil mer framgångsrikt än amerikanarna själva.
NYHET Publicerad:

Äventyret fortsätter trots svängningar i konjunkturen

VAD HÄNDE SEN Traditionell arrangör av konferenser och event å ena sidan. Specialist på äventyr och upplevelser å den andra. Adventura har trotsat konjunkturerna och hittat nya områden där den ursprungliga affärsidén kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

Räddaren i skattenöden

RÄTTSHJÄLP Den entreprenör som hamnar i statens och Skatteverkets klor riskerar en svår och utdragen kamp. Skattereglerna är bitvis otydliga och själva processen rättsosäker. Det hävdar grundarna till initiativet "Rättvis Skatteprocess", som hjälper företagare som råkat illa ut i skattemål.
NYHET Publicerad:

Han är Sveriges främsta entreprenör

UTMÄRKELSE Johan Löf, vd på RaySearch Laboratories, är Sveriges främsta entreprenör. Det stod klart när den nationella finalen av EY Entrepreneur of the Year avgjordes.
NYHET Publicerad:

Jannika Hernelius: ”Jag har aldrig passat in i några fack”

TIO FRÅGOR Kreativiteten och entreprenörsandan har alltid drivit henne framåt. Men egentligen var det slumpen som fick kreatören Jannika Hernelius att bli egen företagare.
NYHET Publicerad:

Så golvade Pappelina mattmarknaden

ENTREPRENÖR När designern Lina Rickardsson för första gången vävde i plast insåg hon potentialen. Nu ligger Pappelinas mönstrade plastmattor på golvet i vart och vartannat hem. Men det som på ytan ser ut som en tillväxtsaga har inneburit mycket hårt arbete för Lina Rickardsson, som har dyslexi.
– För mig kändes det som om det var kassan på Ica eller eget företag.