NYHET Publicerad

Kalla in en kundorienterad entreprenör

Låt inte programmerare skriva instruktioner. Kunderna drivs till vansinne. För är det inte märkligt att statens och bankernas och Telias samlade resurser inte förmår att fixa it-system som funkar bättre? Det är dags att kalla in en kundorienterad entreprenör.

Oscar Swartz

"Ingen entreprenör hade gjort det på det här sättet", tänker jag ibland. Nu senast när jag skulle använda mitt e-id. Igen.

Som företagare med fåmansbolag kan man numera skicka in sin personliga självdeklaration elektroniskt, inklusive blanketter som K10. Men det förutsätter att man kan signera förstås.

En gång om året använder jag mitt e-id. Åtminstone försöker jag. Mellan försöken har man uppgraderat både webbläsare och operativsystem. Så när det är dags igen får man meddelande om ny programvara. Kanske måste man ansöka om nytt e-id. Allt är oklart och sker genom Telia.

Jag väljer alltid fel certifikat. Det ena är till för identifiering och det andra för signering, men de ser identiska ut. För att undvika misstaget i framtiden instrueras jag konfigurera ett förval: Det korrekta svenska id-certifikatet kommer då att automatiskt väljas på alla sajter som slutar på.SE. Rimligt!

Tillbaks till Telias testsajt för installationen. Funkar inte! Visst ja, den har ju adressen Telia.com, inte Telia.se. Han tänkte tydligen inte på det när han skrev instruktionerna. För jag misstänker att det är en han. En programmerande datanörd. För vem annars skulle kläcka fram sådana här uppmuntrande rader när man installerar:

"Net iD pkcs#11 modul för Firefox är installerad, använd knappen nedan för att avinstallera modulen".

Sedan följer rubriken "Spårning" med instruktionen: "Skriv in full sökväg till den fil där spårningsinformation ska skrivas. Spårning kommer aktiveras när den tillämpning som använder programvaran startas om".

Annons

Ytterligare uppmaning: "Sätt språket som ska användas av programvaran". Tur att det bara fanns ett val: "Svenska (SAMSET)". Just så!

Som sagt: Ingen entreprenör hade gjort det på det här sättet! Eller? Jo, jag måste erkänna att sådär kunde det nog se ut i början i det internetföretag jag startade 1994. Men då bestod företaget av några datanördar och hade en alltför liten skvätt inskjutna pengar.

Idag skulle jag säga: Låt inte programmerare skriva instruktioner. Kunderna drivs till vansinne. Eller medborgarna. För är det inte märkligt att statens och bankernas och Telias samlade resurser inte förmår fixa ett system som funkar bättre? Kanske borde de kalla in en kundorienterad entreprenör.

 

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Hon lär nybörjare att haja börsen

ENTREPRENÖR Andra Farhads uppväxt i Fittja präglades av familjens ständiga brist på pengar. Som 16-åring började hon handla med aktier och under namnet ”Börshajen” blev hon snabbt en snackis i aktiehandlarkretsar. Idag driver hon ett utbildningsföretag med målet att lära andra att bli rika på börsen.
NYHET Publicerad:

Kickar igång digital fotbollskarriär för unga

NYKLÄCKT Med Just Football tar Christopher Brandeborn ungas fotbollskickande till en arena där de känner sig hemma – mobilen. "Som fotbollsspelare känns det extra kul att utveckla en app som får unga att engagera sig fysiskt tillsammans med andra”, säger han.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Ny plattform ska underlätta kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska företag skriker efter kompetens men svårigheter att nå, utveckla och behålla talang sätter käppar i hjulen. Det ska en nystartad näringslivsplattform ändra på. "Där kan privata arbetsgivare delta i interaktiva workshops där aktuella utmaningar hanteras", säger Hugo Ortiz Dubon och Minna Levin, grundare av We Link Sweden.
NYHET Publicerad:

Skatteverkets diktatur förstör företag och splittrar familjer

DEBATT Företagares och deras familjers ekonomi kan raseras av Skatteverkets krångliga regler och orimliga metoder. Det skriver en upprörd entreprenör.
NYHET Publicerad:

Kenyanska nyföretagare knyter affärskontakter i Sverige

TÄVLING Mobilappen Saver Pal och en spårningstjänst för färskvaror tog Catherine Wangari Mania och Edwin Muriuki Wanjiru högst upp på prispallen i Hand in Hand Youth Award. Under några intensiva dagar i maj besökte de keyanska nyföretagarna Sverige för att hämta inspiration från andra unga entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Svenska företag i Storbritannien trotsar brexit

BREXIT I slutet av mars lämnade Storbritannien formellt in sin ansökan om skilsmässa från EU. Men trots att det finns närmare 1 000 svenska dotterföretag i landet verkar företagarna ta utträdet med ro. Tidningen Entreprenör har besökt tre svenska företag i London för att ta reda på hur de påverkats av brexit. ”För oss rullar det på”, säger Linda Thiel, chef för White arkitekter.
NYHET Publicerad:

S-märkt godiskung gör världssuccé

ENTREPRENÖR Som tonåring jobbade Jacob Youssef i pappans lilla godisbutik i Lund. Som vuxen tog han över företaget Candy People, tänkte stort och numera säljs sötsakerna på alla kontinenter utom i Sydamerika. Storsäljaren är de klassiska svenska S-märkena.
NYHET Publicerad:

Carolina Klüft: ”Det finns stora likheter mellan att vara idrottare och entreprenör”

TIO FRÅGOR Hon är en av landets mest kända idrottare med guldmedaljer från bland annat OS, VM och EM. I dag satsar Carolina Klüft kraften och disciplinen på att föreläsa, vara programledare och sportkommentator och att inspirera unga människor till mer fysiska aktiviteter.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.
NYHET Publicerad:

Företagarna förlorare när kriminella tar över

SÄKERHET Hot, våld och rån utgör vardagen för många företagare i Sveriges utanförskapsområden. Hjälp från polisen är dock inte att räkna med, vittnar flera handlare i bland annat Rosengård och Husby om. Handlarna kräver nu åtgärder för att skydda sina verksamheter. ”Kriminaliteten och våldet tar över, men vi företagare får inget gehör hos politikerna eller polisen, säger Salam Kurda, butiksägare och ordförande i Husby företagarförening, som tvingas stänga sin butik efter 30 år.