Oscar Swartz
NYHET Publicerad

Kampen för att bli papperslös

Efter en del frustration är jag nästan framme men inte helt. Banken tycks ha hört mig: Den meddelar att e-faktura för företag kommer senare i år. Om fler ligger på kanske vi kan bli helt papperslösa. Äntligen!

Efter 10 år lämnade jag det företag jag grundade 1994. Sedan dess är jag ett enmansbolag som skriver konsultrapporter och artiklar, sitter i paneler på konferenser och föreläser. Jag delar tiden mellan Stockholm och Berlin. Kontoutdrag på papper, avtal, fakturor och kvitton hamnar på två ställen. Jobbigt!

Redan på 1970-talet drömde man om det papperslösa kontoret. Vad hände? Förbrukningen av kontorspapper exploderade. Men 2007 vände det och redan har 25 procent skalats bort. Digitala nomader vill ha allt tillgängligt i sin laptop och surfplatta, oberoende av plats.

Kontoutdrag går ofta att avbeställa. Självklart kör jag autogiro. Men att få 16 pappersfakturor för el till ett litet kontor på ett år är ju bara bisarrt: fyra för nätet och tolv för strömmen. Speciellt när de ligger på en hundralapp.

Jag kunde tävla om en iPad om jag valde e-faktura. Perfekt! Tills man skulle fylla i personnummer. Det gällde privatpersoner.

"Som företagskund finns möjligheten att få EDI-faktura (Electronic Data Interchange) … Lösningen kräver systemstöd, kontakta din it-leverantör", fick jag veta av nätleverantören.

"Informationen går direkt in i era interna system och det är fritt fram att börja använda denna data i ekonomi-, statistik- och uppföljningssystem", skröt strömleverantören.

Jag bönade hos kundtjänsterna: "Men jag är ju ett litet kontor som gör av med mindre el än ett hushåll och har ingen it-avdelning". Att bankens företagskonto inte kan hantera en enkel e-faktura hade jag ingen aning om.

El-problemen löste vi. På kundportalen fanns ingen kryssruta för att slippa papper men att ringa fungerade: Jag lovades notifiering med e-post istället när en ny PDF-faktura finns upplagd för nedladdning.

Kassakvitton har jag scannat in. Entreprenörerna är dock på hugget nu sedan Skatteverket lovat att acceptera digitala kvitton. Dags för Sparakvittot.se eller Kvittar.se? En entreprenörskollega berättade om sin nya baby: Kivra.com, en digital box för utskick från föreningar, myndigheter och företag som man själv har godkänt.

Efter en del frustration och jobb är jag nästan framme men inte helt. Banken tycks ha hört mig: Den meddelar att e-faktura för företag kommer senare i år. Om fler ligger på kanske vi kan bli helt papperslösa. Äntligen!

 

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Medarbetarna stal företagshemligheter – nu har de fällts i tre domstolar

STÖLD Tre medarbetare sa upp sig och startade eget i samma bransch och efter att ha stulit hela kundregistret. Det bestraffades med rekordhöga böter i Hovrätten. Nu har även AD fastställt skuld och höga böter.
NYHET Publicerad:

Starkt uppåt för nyföretagandet

BAROMETER Nästan 69 000 nya företag registrerades i Sverige förra året. Det är knappt 4200 företag fler än år 2015, vilket innebär att nyföretagandet ökade med 6,4 procent. Göteborg, Trosa och Ekerö tog sig in på listan över de tio kommuner där det startas flest nya företag per invånare.
NYHET Publicerad:

Träffsäker värvning - tack vare video

I PRAKTIKEN Ica-handlaren Pernilla Eskils har halverat sin anställningsprocess med hjälp av videorekrytering. Social kompetens står högst upp på önskelistan. "Jag provade och är fast. I dag kan jag inte klara mig utan det här verktyget för att hitta rätt personer till butiken”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Striden om personaloptionerna

SKATTEREGLER Personaloptioner är ofta en nyckelfaktor för små tillväxtföretag som vill rekrytera topptalanger. I slutet av förra året lade regeringen fram ett förslag på nya skattelättnader för den här typen av incitamentsprogram. Men förslaget väckte ett ramaskri i startupvärlden. Företag som Spotify och Klarna sågar förslaget eftersom så få bolag omfattas av de nya reglerna.
NYHET Publicerad:

Inspiration för alla blivande exportörer

EXPORT Inspiration är nyckeln för framför allt de medelstora svenska företagen som har modet att satsa på export. Det framgår av boken ”Miljardvallen”.
NYHET Publicerad:

Orimliga kontroller vid upphandling

UPPHANDLING Färre anbud, mer pappersarbete och integritetskränkande. Krav på utdrag ur belastningsregistret vid offentlig upphandling får flera negativa konsekvenser. ”En vansinnig administration väntar”, säger Marcus Westdahl, vd för möbelföretaget European Furniture Group.
NYHET Publicerad:

En våg av ökat regelkrångel

REGELKRÅNGEL Regelkrånglet fortsätter att öka trots regeringens löften om att det ska minska. Det gör att företagen tvingas lägga ännu mer resurser på administration i stället för tillväxt och stärkt konkurrenskraft. ”Självklart ska vi hålla oss till lagar och regler men det handlar ofta om sådana petitesser”, säger Björn Rudström, vd på Pacwire.
NYHET Publicerad:

Andreas Carlsson: "Jag är ett vanligt popsnöre som halkade in på investeringar och entreprenörskap”

TIO FRÅGOR Han började sitt yrkesliv som låtskrivare och har flera listettor med världsartister på sin cv. Sedan dess har Andreas Carlsson startat skolor, suttit i juryn för ”Idol” och ”X Factor” och blivit en investerare av rang. Bäst mår han när han är på språng.
NYHET Publicerad:

Gamla bilbälten guld värda för Johanna

NYKLÄCKT För Johanna Boman är bilvrak en skattgömma. Hon använder begagnade bilbälten som material till Rebelts designade väska.
NYHET Publicerad:

Amerikansk dröm i svensk succéförpackning

ENTREPRENÖR De flesta skulle nog gissa att design- och inredningsföretaget Lexington är amerikanskt. Men bakom varumärket står den svenska designentreprenören Kristina Lindhe. Under 20 år har hon byggt upp ett företag som säljer amerikansk livsstil mer framgångsrikt än amerikanarna själva.
NYHET Publicerad:

Äventyret fortsätter trots svängningar i konjunkturen

VAD HÄNDE SEN Traditionell arrangör av konferenser och event å ena sidan. Specialist på äventyr och upplevelser å den andra. Adventura har trotsat konjunkturerna och hittat nya områden där den ursprungliga affärsidén kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

Räddaren i skattenöden

RÄTTSHJÄLP Den entreprenör som hamnar i statens och Skatteverkets klor riskerar en svår och utdragen kamp. Skattereglerna är bitvis otydliga och själva processen rättsosäker. Det hävdar grundarna till initiativet "Rättvis Skatteprocess", som hjälper företagare som råkat illa ut i skattemål.
NYHET Publicerad:

Han är Sveriges främsta entreprenör

UTMÄRKELSE Johan Löf, vd på RaySearch Laboratories, är Sveriges främsta entreprenör. Det stod klart när den nationella finalen av EY Entrepreneur of the Year avgjordes.
NYHET Publicerad:

Jannika Hernelius: ”Jag har aldrig passat in i några fack”

TIO FRÅGOR Kreativiteten och entreprenörsandan har alltid drivit henne framåt. Men egentligen var det slumpen som fick kreatören Jannika Hernelius att bli egen företagare.
NYHET Publicerad:

Så golvade Pappelina mattmarknaden

ENTREPRENÖR När designern Lina Rickardsson för första gången vävde i plast insåg hon potentialen. Nu ligger Pappelinas mönstrade plastmattor på golvet i vart och vartannat hem. Men det som på ytan ser ut som en tillväxtsaga har inneburit mycket hårt arbete för Lina Rickardsson, som har dyslexi.
– För mig kändes det som om det var kassan på Ica eller eget företag.