NYHET Publicerad

Burell: "Analysera systemfelen inom skolan"

DEBATT Systemfelen i svensk skola har flera orsaker, bland annat den fria etableringsrätten och möjligheten för aktiebolag att göra övervinster. Det menar Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) i en replik på en debattartikel av Johan Sjölin.

Olle Burell replikerar på Johan Sjölin
Foto: Pressbild, Jessica Gow/TT

Efter 25 år med den nuvarande marknadsmodellen inom skolan syns effekterna tydligt; svenska elever får sämre resultat i internationella jämförelser och likvärdigheten i svensk skola är i fritt fall. Ingen kan påstå att detta beror på uteblivna ekonomiska satsningar. Tvärtom tävlar vi politiker, åtminstone i Stockholms stad, om att anslå mest pengar till utbildningsverksamheterna. Samtidigt pågår ett ambitiöst utvecklingsarbete både på enskilda skolor och på skolhuvudmannanivå, för att stärka det systematiska kvalitetsarbetet, det kollegiala lärandet, arbetsmiljö och elevhälsa. 

Jag menar att dagens skolsystem inte leder till den långsiktiga och förtroendefulla samverkan som skulle behövas mellan skolhuvudmännen, för att tillsammans mildra bostadssegregationens fördärv och skapa nya mötesplatser. Tiotusenkronorsfrågan är inte hur man skapar en enskild skola som är bra i det lilla, utan en samlad struktur som säkerställer att alla Sveriges elever kommer med på utbildningsresan. Vi måste kunna hålla två saker i huvudet samtidigt: att de stora skillnaderna mellan skolors resultat hänger samman både med den lokala enhetens kvalitet och de stora skillnaderna i grundförutsättningar på grund av sortering av elever.

Som jag framhöll i förra veckans budgetdebatt, beror systemfelen i svensk skola inte på en enskild faktor. Problemet är den olycksaliga kombinationen av a) den i praktiken fria etableringsrätten för nya friskolor oavsett den lokala skolsituationen, b) skolpengens konstruktion som innebär i stort sett fri dragningsrätt på kommunala skattemedel, c) skolvalets konstruktion där friskolor kan använda kö och andra selekterande metoder samt d) möjligheten för aktiebolag att göra övervinster som läcker ut från skolväsendet. De understrukna orden är alltså "kombinationen av..."

Det jag först och främst efterfrågar är en genuin vilja att prestigelöst analysera det systemfel som föreligger och hitta framtidens modell. Hur kan hållbar skolplanering och effektivt utnyttjande av skattebetalarnas pengar kombineras med pedagogiskt nytänkande och entreprenörskap? Hur kan det fria skolvalet kombineras med mekanismer och incitament som minskar segregationen istället för att förstärka den? Hur kan spärrar mot att kommunala skattemedel försvinner ut ur skolsektorn kombineras med en frihet för skolhuvudmän att själva välja driftsform, inklusive aktiebolag?

En sak hoppas jag i alla fall att Johan och jag redan i dag kan vara överens om: att när utländska riskkapitalbolag ser uppköp av svenska skolkoncerner som lukrativt är det något som är allvarligt fel.

Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad

Replik på: Olle Burell skjuter från höften om friskolorna av Johan Sjölin

Annons
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Musikentreprenören som fick stjärnproducenterna på kroken

ENTREPRENÖR Hans musiktjänst Auddly hjälper artister och låtskrivare att få koll på sina rättigheter. Det har fått stjärnproducenter som Björn Ulvaeus och Max Martin att öppna plånboken. Möt den musikaliska mångsysslaren Niclas Molinder, vars nya affärsidé är att göra Örebro till Sveriges svängigaste företagshubb. 
NYHET Publicerad:

Konkursen gav nya affärsidé – Splitgrid hjälper butiker med likviditeten

NYKLÄCKT När Göran Erikssons klädbutik gick i konkurs slogs han av tanken: Varför ska handlare behöva låsa in en massa pengar i varulager och varför ska leverantörerna behöva vänta på att få betalt? Tanken blev en ny affärsidé – en programvara för säkra betalningar mellan butiker och leverantörer.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.