NYHET Publicerad

Burell: "Analysera systemfelen inom skolan"

DEBATT Systemfelen i svensk skola har flera orsaker, bland annat den fria etableringsrätten och möjligheten för aktiebolag att göra övervinster. Det menar Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) i en replik på en debattartikel av Johan Sjölin.

Olle Burell replikerar på Johan Sjölin
Foto: Pressbild, Jessica Gow/TT

Efter 25 år med den nuvarande marknadsmodellen inom skolan syns effekterna tydligt; svenska elever får sämre resultat i internationella jämförelser och likvärdigheten i svensk skola är i fritt fall. Ingen kan påstå att detta beror på uteblivna ekonomiska satsningar. Tvärtom tävlar vi politiker, åtminstone i Stockholms stad, om att anslå mest pengar till utbildningsverksamheterna. Samtidigt pågår ett ambitiöst utvecklingsarbete både på enskilda skolor och på skolhuvudmannanivå, för att stärka det systematiska kvalitetsarbetet, det kollegiala lärandet, arbetsmiljö och elevhälsa. 

Jag menar att dagens skolsystem inte leder till den långsiktiga och förtroendefulla samverkan som skulle behövas mellan skolhuvudmännen, för att tillsammans mildra bostadssegregationens fördärv och skapa nya mötesplatser. Tiotusenkronorsfrågan är inte hur man skapar en enskild skola som är bra i det lilla, utan en samlad struktur som säkerställer att alla Sveriges elever kommer med på utbildningsresan. Vi måste kunna hålla två saker i huvudet samtidigt: att de stora skillnaderna mellan skolors resultat hänger samman både med den lokala enhetens kvalitet och de stora skillnaderna i grundförutsättningar på grund av sortering av elever.

Som jag framhöll i förra veckans budgetdebatt, beror systemfelen i svensk skola inte på en enskild faktor. Problemet är den olycksaliga kombinationen av a) den i praktiken fria etableringsrätten för nya friskolor oavsett den lokala skolsituationen, b) skolpengens konstruktion som innebär i stort sett fri dragningsrätt på kommunala skattemedel, c) skolvalets konstruktion där friskolor kan använda kö och andra selekterande metoder samt d) möjligheten för aktiebolag att göra övervinster som läcker ut från skolväsendet. De understrukna orden är alltså "kombinationen av..."

Det jag först och främst efterfrågar är en genuin vilja att prestigelöst analysera det systemfel som föreligger och hitta framtidens modell. Hur kan hållbar skolplanering och effektivt utnyttjande av skattebetalarnas pengar kombineras med pedagogiskt nytänkande och entreprenörskap? Hur kan det fria skolvalet kombineras med mekanismer och incitament som minskar segregationen istället för att förstärka den? Hur kan spärrar mot att kommunala skattemedel försvinner ut ur skolsektorn kombineras med en frihet för skolhuvudmän att själva välja driftsform, inklusive aktiebolag?

En sak hoppas jag i alla fall att Johan och jag redan i dag kan vara överens om: att när utländska riskkapitalbolag ser uppköp av svenska skolkoncerner som lukrativt är det något som är allvarligt fel.

Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad

Replik på: Olle Burell skjuter från höften om friskolorna av Johan Sjölin

Annons
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Myndighetens nej till Gutevin – anspelar på droger

REGELKRÅNGEL När den gotländska vinföretagaren Lauri Pappinen skulle förnya tillståndet för sin registreringsskylt med företagsnamnet Gutevin blev det nobben från Transportstyrelsen. 
NYHET Publicerad:

Svindlande affärer i Sveriges kommuner

REDAKTIONEN TYCKER Hässleholms kommun vägrar att ge privata bredbandsföretag markavtal för att dra fiber, Strömstads kommun driver en egen spa- och gymverksamhet och i Landskrona har politikerna startat ett tvätteri. Detta trots att det redan finns privata, etablerade aktörer i regionen.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga kommunala bolag slår mot näringslivet

KONKURRENS Sveriges kommuner startar allt fler företag. Sedan år 2000 har det startats två nya kommunalägda bolag i veckan och sammanlagt finns det nu över 1 700 kommunala bolag runt om i landet. Det är en utveckling som kraftigt påverkar de privatägda företagens möjligheter att utvecklas och växa.
NYHET Publicerad:

Twittrande ekobonde på klimatsmart mission

ENTREPRENÖR Han skulle inte bli bonde. Men det blev han – Ekobonden. Men han blev också entreprenör, bipollinerare, pr-expert och planetskötare. Adam Arnesson försöker förändra världen från Jannelunds gård i Närke. Och han är på god väg att lyckas.
NYHET Publicerad:

Upplevelsen viktigast för krögaren som inte står vid spisen

ENTREPRENÖR Anna Lallerstedt är krögaren som säger att hon inte kan laga mat. Ändå ska hon öppna sin tredje restaurang till våren. Tricket, enligt henne , är att driva restaurangerna som företag. Entreprenör har träffat doldiskrögaren som inte sätter sig själv på piedestal.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.