Näringsminister Mikael Damberg (S)
Foto: Henrik Montgomery/TT
NYHET Publicerad

Damberg: Vi har växlat upp småföretagarpolitiken

DEBATT Just nu växer svenska företag rejält, samtidigt som vi ser utmaningar för de små företagens möjligheter att ta nästa steg. Därför har vi växlat upp småföretagarpolitiken, skriver näringsminister Mikael Damberg och fokuserar på tre områden.

2017 har varit ett starkt år för Sveriges entreprenörer och företag. Oktober var en rekordmånad när det kommer till antal nystartade företag då hela 6 049 nya företag startades. Det är enligt Bolagsverkets statistik det högsta antalet sedan 2004 och motsvarar en uppgång med otroliga 18 procent jämfört med samma månad förra året. Eftersom majoriteten av jobben skapas av små företag är det här mycket glädjande besked.

Men för att nya jobbtillfällen ska uppstå är det minst lika viktigt att vi vid sidan om starkt nyföretagande också har växande företag över hela landet. Just nu växer svenska företag rejält, samtidigt som vi ser utmaningar för de små företagens möjligheter att ta nästa steg – att gör den där nödvändiga investeringen, att anställa eller att kliva in på en ny marknad. Under året har vi därför växlat upp småföretagarpolitiken med fokus på just växande företag och jag vill särskilt peka på tre viktiga områden:

Sänkt kostnad för att anställa genom växastöd och sänkt skatt på personaloptioner. För att fler ska våga och kunna göra sin första anställning har vi sänkt kostanden för den första medarbetaren. Den företagare som gör sin första anställning behöver nu inte betala full arbetsgivaravgift eller löneskatt på lönen under ett år. Som mest kan rabatten uppgå till 63 000 kronor första året. Dessutom har vi sänkt skatten på vissa personaloptioner för att underlätta för små snabbväxande företag att rekrytera den kompetens som behövs för att växa.

Kortare betaltider. Under allt för lång tid har små företag använts som bank av storbolagen. Det skapar likviditetsproblem som hindrar företag från att anställa. Därför sammankallade jag tidigare i år ett antal näringslivsorganisationer och företrädare för de allra största företagen och uppmanade dem att hitta en frivillig, självreglerande lösning på problemet. Jag var också tydlig med att om detta inte skedde så kommer regeringen att gå vidare med tvingande lagstiftning om 30 dagars betaltider.

I oktober kunde jag äntligen konstatera att detta lyckades: de största företagen står nu bakom principer för en frivillig kod som innebär 30 dagars betaltider som regel. Parallellt med att näringslivet utvecklar denna uppförandekod tar också regeringen fram ett lagförslag som innebär rapporteringsplikt för större företag, så att vi kan se att koden leder till kortare betaltider.

Bättre möjligheter att få lån. Entreprenörer över hela landet har vittnat om svårigheter med att få lån hos affärsbankerna. Värst drabbade är företagare i mindre städer och i glesbygden. Därför fick Almi redan 2015 ökat anslag och kunde utveckla nya låneformer som innebar att deras nyutlåning steg med hela 38 procent under 2016.

Under året har jag inlett en bankdialog med affärsbankerna som bland annat resulterat i två piloter där bankerna i tidigare skede tar över Almis lånekunder så att Almi kan bevilja fler lån till nya kunder. I höstens budget får också Norrlandsfonden 200 miljoner för öka tillgången på kapital i de fem norrlandslänen.

Snart kliver vi in i ett nytt år där ett av det viktigaste för svenska företags möjligheter att fortsätta växa är att vi lyckas hålla uppe trycket i ekonomin genom investeringar i kompetens, matchning, infrastruktur och bostäder. Men först: God jul!

Mikael Damberg (S), näringsminister

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.