Näringsminister Mikael Damberg (S)
Foto: Henrik Montgomery/TT
NYHET Publicerad

Damberg: Vi har växlat upp småföretagarpolitiken

DEBATT Just nu växer svenska företag rejält, samtidigt som vi ser utmaningar för de små företagens möjligheter att ta nästa steg. Därför har vi växlat upp småföretagarpolitiken, skriver näringsminister Mikael Damberg och fokuserar på tre områden.

2017 har varit ett starkt år för Sveriges entreprenörer och företag. Oktober var en rekordmånad när det kommer till antal nystartade företag då hela 6 049 nya företag startades. Det är enligt Bolagsverkets statistik det högsta antalet sedan 2004 och motsvarar en uppgång med otroliga 18 procent jämfört med samma månad förra året. Eftersom majoriteten av jobben skapas av små företag är det här mycket glädjande besked.

Men för att nya jobbtillfällen ska uppstå är det minst lika viktigt att vi vid sidan om starkt nyföretagande också har växande företag över hela landet. Just nu växer svenska företag rejält, samtidigt som vi ser utmaningar för de små företagens möjligheter att ta nästa steg – att gör den där nödvändiga investeringen, att anställa eller att kliva in på en ny marknad. Under året har vi därför växlat upp småföretagarpolitiken med fokus på just växande företag och jag vill särskilt peka på tre viktiga områden:

Sänkt kostnad för att anställa genom växastöd och sänkt skatt på personaloptioner. För att fler ska våga och kunna göra sin första anställning har vi sänkt kostanden för den första medarbetaren. Den företagare som gör sin första anställning behöver nu inte betala full arbetsgivaravgift eller löneskatt på lönen under ett år. Som mest kan rabatten uppgå till 63 000 kronor första året. Dessutom har vi sänkt skatten på vissa personaloptioner för att underlätta för små snabbväxande företag att rekrytera den kompetens som behövs för att växa.

Kortare betaltider. Under allt för lång tid har små företag använts som bank av storbolagen. Det skapar likviditetsproblem som hindrar företag från att anställa. Därför sammankallade jag tidigare i år ett antal näringslivsorganisationer och företrädare för de allra största företagen och uppmanade dem att hitta en frivillig, självreglerande lösning på problemet. Jag var också tydlig med att om detta inte skedde så kommer regeringen att gå vidare med tvingande lagstiftning om 30 dagars betaltider.

I oktober kunde jag äntligen konstatera att detta lyckades: de största företagen står nu bakom principer för en frivillig kod som innebär 30 dagars betaltider som regel. Parallellt med att näringslivet utvecklar denna uppförandekod tar också regeringen fram ett lagförslag som innebär rapporteringsplikt för större företag, så att vi kan se att koden leder till kortare betaltider.

Bättre möjligheter att få lån. Entreprenörer över hela landet har vittnat om svårigheter med att få lån hos affärsbankerna. Värst drabbade är företagare i mindre städer och i glesbygden. Därför fick Almi redan 2015 ökat anslag och kunde utveckla nya låneformer som innebar att deras nyutlåning steg med hela 38 procent under 2016.

Under året har jag inlett en bankdialog med affärsbankerna som bland annat resulterat i två piloter där bankerna i tidigare skede tar över Almis lånekunder så att Almi kan bevilja fler lån till nya kunder. I höstens budget får också Norrlandsfonden 200 miljoner för öka tillgången på kapital i de fem norrlandslänen.

Snart kliver vi in i ett nytt år där ett av det viktigaste för svenska företags möjligheter att fortsätta växa är att vi lyckas hålla uppe trycket i ekonomin genom investeringar i kompetens, matchning, infrastruktur och bostäder. Men först: God jul!

Mikael Damberg (S), näringsminister

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.