Debattörerna om Brexit med EU-flagga och Union Jack samt människor som springer
Foto: Mostphotos + TT + pressbilder
NYHET Publicerad

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.

Medan svenskarna för snart två år sen förberedde sig för sillbord och dans kring midsommarstången gick Storbritannien till valurnorna.

Flera svårlösliga dilemman kvarstår, såsom Storbritanniens gräns till Nordirland och Spaniens inflytande över Gibraltar, men att brexit kommer att få konsekvenser för svenska företag som gör globala affärer har stått klart länge. Lika klart är det att brexit kommer att få konsekvenser för en mängd brittiska företag som har verksamhet inom övriga EU. En särskild smäll kommer Londons finansbransch att ta, och sedan omröstningen för två år sedan har vi bistått flera företag att utvärdera vilka länder som kan vara lämpliga alternativ som ny hub efter London. Framförallt Paris, Frankfurt och Luxemburg har visat sig vara starka kandidater.

Ett stort antal företag i finansbranschen väljer nu att sätta upp nya bolagsstrukturer utifrån ett lämpligt EU-land och är i full fart med att registrera filialer runtom i EU. Med EU:s gemensamma regler om verksamhetsövergång är det sedan förhållandevis smärtfritt att legalt föra över verksamheterna lokalt till de nya filialerna, och när brexit väl kommer så kan verksamheten fortsätta som tidigare, men nu under tillsyn av exempelvis tyska eller franska myndigheter, inte brittiska. Det största problemet här är nog det kompetenstapp som företagen kan få i de fall verksamheten fysiskt måste flyttas, och företag gör klokt i att ta med det i planeringen.

Ett annat område som företagen måste se över är leverantörskedjan. Här krävs en holistisk analys av hela flödet, ”från ax till limpa”, i en produktcykel. Hur man ska hantera exporter med nya tullar är bara ett problem som kräver analys. Ett annat är olika regulatoriska system. Exempelvis räknar ett stort brittiskt livsmedelsföretag med verksamhet runtom i världen med väldigt stora problem på grund av att märkning av matvaror kommer att skilja sig åt. Det blir då inte lika enkelt som tidigare att flytta runt varor för att få avsättning där behovet finns. Att många av dessa varor dessutom har en livslängd på mindre än två veckor gör inte situationen lättare.

Företagens compliance-analys behöver också förändras eftersom Storbritannien kommer att få ett regelverk skiljt från EU:s. Det blir alltså nödvändigt att analysera i vilken utsträckning ett företag har koppling till Storbritannien på ett sätt som gör att företaget omfattas av de lokala lagarna där.

Efter snart två år av analys börjar brittiska företag att verkställa sina strategier för att anpassa sig till verkligheten efter brexit. Samtidigt uppfattar många svenska företag fortfarande brexit som något avlägset. Även om alla företag som berörs givetvis talar om brexit, så visar studier att det inte finns någon större aktivitet bland svenska företag för att förstå mer om detta eller det förberedelsearbete som krävs. Vad det beror på kan man spekulera i, men det känns som att det är oroväckande litet analys och aktivitet jämfört med det noggranna och proaktiva arbete som många utländska företag bedriver. Om mindre än ett år är separationen ett faktum och de företag som inte har förberett sig till dess riskerar att förlora stora värden, bara administrationen av till exempel tullar mellan Storbritannien och EU får betydelse på sista raden. Det är dags för svenska företag att kavla upp ärmarna.

Mattias Hedwall och Johan Zetterström, advokater på Baker McKenzie

Annons
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.