Jennifer Råsten, Pelle Hällje
Foto: Pressbilder
NYHET Publicerad

Fi: #metoo blottar rovdjuren i näringslivet

DEBATT Det finns ett sexuellt och ekonomiskt roffarbeteende i samhället kopplat till framgång. Samtidigt måste företagandet bli mer jämlikt och jämställt. Sakerna hänger ihop och dessa maktstrukturer måste ifrågasättas, menar debattörerna från Feministiskt initiativ.

Genomslagskraften i #metoo är enorm. Redan har en rad män med makt plötsligt ställts till svars för sina handlingar. Kraften som finns i alla dessa historier behöver nu lyftas till att belysa strukturerna som gör att män tillåts gå överstyr om och om igen. I företagspolitiken och näringslivet är bristen på normkritik och jämställdhet akut.

I ett näringsliv där bilden av en framgångsrik man, en framgångsrik företagare och ett besinningslöst rovdjur blandas ihop, skapas grogrunden för en våldtäktskultur på mängder av arbetsplatser. I USA vann Donald Trump valet enligt många analytiker inte trots att han är en miljardär som skryter om sina övergrepp mot kvinnor, utan tack vare att han är just detta. Associationen mellan ett sexuellt/ekonomiskt roffarbeteende och framgång i samhället måste bort. Samtidigt måste företagandet i Sverige bli mer jämställt och jämlikt. Dessa två saker hänger ihop, och därför behövs det politik som ser helheten och som vågar stå upp för att ifrågasätta dessa maktstrukturer.

Behoven för företagande ser i grunden lika ut för alla, men förutsättningarna för att tas på allvar eller få ett lån varierar kraftigt. Idag skapas fyra av fem nya jobb inom småföretag. Små företag har dessutom en större spridning när det gäller kön och födelseland än de största företagen. Ändå går pengarna fortfarande till investeringar och satsningar som gynnar likriktning och svenskfödda män, medan kvinnor, utrikes födda och unga i bästa fall får ta del av sidosatsningar som förstärker bilden av att dessa individer behöver “inspireras” eller mentoreras in på området. Av Almis och Norrlandsfondens nyutlåning 2016 gick 31 procent respektive 19 procent till kvinnor. Kvinnor betalar även högre ränta än män och värderas annorlunda, även med exakt lika eller till och med bättre affärsidé och ”entreprenöriell potential”. På så sätt reproduceras gamla exkluderande normer om vem som är företagare och vad som är företagande.

För en enskild individ kan det vara omöjligt att hitta någon att vända sig till i den överväldigande manskulturen. Alla vet att en gör sig ”omöjlig” att jobba med om en skulle protestera mot det klimat och de villkor som råder. Det är en makt-obalans som kräver strukturella förändringar och därmed politiska lösningar. Kvinnor ska inte, en och en, betala priset för detta trasiga system.

#metoo visar med all tydlighet denna struktur, även för de som inte behövt eller velat se tidigare. Omfattningen är så stor att det inte går att koka ner till enskilda händelser. Det påverkar hur vi klär oss och rör oss, vem som kramas och skakas hand med, vilken position vi tar i ett mötesrum, hur mycket vi utmanar eller håller tillbaka. Kvinnor ler och censurerar sig själva för att få vara kvar nästa dag. Män belönas och skyddas för att ha tagit för sig utan hänsyn, oavsett om det handlar om pengar, kroppar eller idéer. Det påverkar kvinnor, och det påverkar män, på väldigt olika sätt.

Nyligen släppte Feministiskt initiativ sin skuggbudget med titeln ”Vi förändrar makten”. För att utveckla näringslivets roll i samhället i en riktning som gagnar alla människor och påbörja en utjämning av maktobalansen, vill vi avsätta 100 miljoner kronor om året till en rad satsningar på informationsspridning, myndighetsanslag, utredningar samt ändrade myndighetsdirektiv. Det handlar om prioriteringar och synliggörande, tydliga direktiv om genusbalans i hela kedjan samt könsuppdelade analyser och forskning om statliga insatser. Utöver detta vill vi avsätta 600 miljoner kronor för att utöka och följa upp statligt och regionalt stöd till de grupper som idag missgynnas.

Genom att satsa på jämställdhet och jämlikhet inom alla politikområden, även näringslivet, hoppas vi att behovet av #metoo och liknande kampanjer i framtiden kommer att minska. Om vi ska lyckas med det så behöver vi ett näringsliv och ett företagsklimat som gagnar alla grupper i samhället, och där idealbilden inte är den aggressivt roffande mannen.

Annons

Jennifer Råsten, näringspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ

Pelle Hällje, näringsutskottet för Feministiskt initiativ

Replik: Tramsa inte sönder #metoo, av Maria Mattsson Mähl

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Johannes Tovatt driver en arkitektbyrå och riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

KONKURRENS Landskrona kommun har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete med så kallade extratjänster som betalas av staten. Det sätter konkurrensen ur spel, menar Sveriges Tvätteriförbund.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.