Läkarundersökning
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
NYHET Publicerad

Förslag för mindre slöseri med skattepengar

DEBATT Det är förlusterna i välfärden som kostar pengar. Därför behövs mer transparens i den offentliga bokföringen. Dessutom bör skatterna bli mer synliga, menar debattören, riksdagsledamoten Ida Drougge (M). Hon har tagit fram ett reformförslag för att minska slöseriet med skattepengar.

Ida Drougge (M), riksdagsledamot

Ida Drougge (M), riksdagsledamot

Med mindre än ett år kvar till valet skruvas tonen i debatten upp ytterligare kring vinsterna i välfärden. Förlusterna i välfärden är det färre som pratar om.

Innan jag blev riksdagsledamot för Moderaterna arbetade jag tillsammans med dåvarande slöseriombudsmannen Martin Borgs för att visa hur mycket av våra skattepengar som slösas bort. Pengar som hade kunnat gå till skola, polis eller sjukvård används istället till en dimmaskin i rondell eller för att värma upp en badsjö.

Moderaternas partiledning gav mig 2015 i uppdrag att ta fram reformförslag på systemnivå för att minska slöseri med skattepengar. Och medan en del andra riksdagsledamöter från andra partier har ägnat de senaste tre åren till att försöka stoppa framgångsrika skolor som levererar bra undervisning till våra barn, har jag istället fokuserat på att stoppa förlusterna i välfärden. I mitt uppdrag från Moderaterna har jag tagit fram 19 konkreta förslag för att minska slöseri med skattepengar.

Jag har utgått från tre grundpelare:

1. Synliga skatter. För att kunna värdera om du vill ha en tjänst eller produkt behöver du veta varans pris. De dolda skatterna gör att detta inte är möjligt. Det innebär att vårt politiska samtal riskerar att baseras på felaktiga antaganden.

Ett första steg för att komma till rätta med det här är att konvertera arbetsgivaravgiften till inkomstskatt. Stat och kommun behöver också tydligare redovisa hur mycket skatt som medborgare och företag betalar. Det offentliga behöver även redovisa vilka underlag och beräkningar som ligger till grund för olika tillsynsavgifter.

2. Transparens. Vi skattebetalare ska enkelt kunna följa vart pengarna tar vägen. Transparens gör att den ansvarige tvingas tänka efter före. Det underlättar granskning och skapar på så sätt en förebyggande effekt mot slöseri.

Annons

Det är dags att stat och kommun öppnar sin bokföring. Gör allmänna transaktioner synliga – i realtid. Låt oss kalla det en digitalisering av offentlighetsprincipen.

3. Ansvarsutkrävande. Om du lägger din hand på en stekhet spisplatta dröjer det inte lång tid förrän det bränner till och svider. Du kommer inte att lägga handen frivilligt på spisplattan igen.

För att minska risken för att politiker och tjänstemän gör dåliga val är det viktigt att handlande får konsekvenser. Särskilt när besluten är skadliga och går ut över andra.

Vi behöver ett riktigt tjänstemannaansvar i Sverige. Det vi har idag kan knappt räknas. Uppklarningsprocenten är densamma som för cykelstölder: en procent. Få lagförs och straffas. Istället utreder kommunerna problem internt.

Ansvarsutkrävande av politiker sker formellt genom val vart fjärde år. Detta är otillräckligt. Därför behöver den kommunala revisionen kompletteras med en oberoende statlig revision. Politiker bör inte leda revision av sina partikolleger, och kommunen som granskas bör inte vara den som betalar för granskningen. Därtill bör denna revision ges verktyg så som prickningssystem för att varna framtida arbetsgivare och väljare för personer som har begått allvarliga misstag.

Det är förlusterna i välfärden som är problemet, inte vinsterna.

Ida Drougge (M), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Johannes Tovatt driver en arkitektbyrå och riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

KONKURRENS Landskrona kommun har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete med så kallade extratjänster som betalas av staten. Det sätter konkurrensen ur spel, menar Sveriges Tvätteriförbund.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.