Läkarundersökning
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
NYHET Publicerad

Förslag för mindre slöseri med skattepengar

DEBATT Det är förlusterna i välfärden som kostar pengar. Därför behövs mer transparens i den offentliga bokföringen. Dessutom bör skatterna bli mer synliga, menar debattören, riksdagsledamoten Ida Drougge (M). Hon har tagit fram ett reformförslag för att minska slöseriet med skattepengar.

Ida Drougge (M), riksdagsledamot

Ida Drougge (M), riksdagsledamot

Med mindre än ett år kvar till valet skruvas tonen i debatten upp ytterligare kring vinsterna i välfärden. Förlusterna i välfärden är det färre som pratar om.

Innan jag blev riksdagsledamot för Moderaterna arbetade jag tillsammans med dåvarande slöseriombudsmannen Martin Borgs för att visa hur mycket av våra skattepengar som slösas bort. Pengar som hade kunnat gå till skola, polis eller sjukvård används istället till en dimmaskin i rondell eller för att värma upp en badsjö.

Moderaternas partiledning gav mig 2015 i uppdrag att ta fram reformförslag på systemnivå för att minska slöseri med skattepengar. Och medan en del andra riksdagsledamöter från andra partier har ägnat de senaste tre åren till att försöka stoppa framgångsrika skolor som levererar bra undervisning till våra barn, har jag istället fokuserat på att stoppa förlusterna i välfärden. I mitt uppdrag från Moderaterna har jag tagit fram 19 konkreta förslag för att minska slöseri med skattepengar.

Jag har utgått från tre grundpelare:

1. Synliga skatter. För att kunna värdera om du vill ha en tjänst eller produkt behöver du veta varans pris. De dolda skatterna gör att detta inte är möjligt. Det innebär att vårt politiska samtal riskerar att baseras på felaktiga antaganden.

Ett första steg för att komma till rätta med det här är att konvertera arbetsgivaravgiften till inkomstskatt. Stat och kommun behöver också tydligare redovisa hur mycket skatt som medborgare och företag betalar. Det offentliga behöver även redovisa vilka underlag och beräkningar som ligger till grund för olika tillsynsavgifter.

2. Transparens. Vi skattebetalare ska enkelt kunna följa vart pengarna tar vägen. Transparens gör att den ansvarige tvingas tänka efter före. Det underlättar granskning och skapar på så sätt en förebyggande effekt mot slöseri.

Annons

Det är dags att stat och kommun öppnar sin bokföring. Gör allmänna transaktioner synliga – i realtid. Låt oss kalla det en digitalisering av offentlighetsprincipen.

3. Ansvarsutkrävande. Om du lägger din hand på en stekhet spisplatta dröjer det inte lång tid förrän det bränner till och svider. Du kommer inte att lägga handen frivilligt på spisplattan igen.

För att minska risken för att politiker och tjänstemän gör dåliga val är det viktigt att handlande får konsekvenser. Särskilt när besluten är skadliga och går ut över andra.

Vi behöver ett riktigt tjänstemannaansvar i Sverige. Det vi har idag kan knappt räknas. Uppklarningsprocenten är densamma som för cykelstölder: en procent. Få lagförs och straffas. Istället utreder kommunerna problem internt.

Ansvarsutkrävande av politiker sker formellt genom val vart fjärde år. Detta är otillräckligt. Därför behöver den kommunala revisionen kompletteras med en oberoende statlig revision. Politiker bör inte leda revision av sina partikolleger, och kommunen som granskas bör inte vara den som betalar för granskningen. Därtill bör denna revision ges verktyg så som prickningssystem för att varna framtida arbetsgivare och väljare för personer som har begått allvarliga misstag.

Det är förlusterna i välfärden som är problemet, inte vinsterna.

Ida Drougge (M), riksdagsledamot

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.