Läkarundersökning
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
NYHET Publicerad

Förslag för mindre slöseri med skattepengar

DEBATT Det är förlusterna i välfärden som kostar pengar. Därför behövs mer transparens i den offentliga bokföringen. Dessutom bör skatterna bli mer synliga, menar debattören, riksdagsledamoten Ida Drougge (M). Hon har tagit fram ett reformförslag för att minska slöseriet med skattepengar.

Ida Drougge (M), riksdagsledamot

Ida Drougge (M), riksdagsledamot

Med mindre än ett år kvar till valet skruvas tonen i debatten upp ytterligare kring vinsterna i välfärden. Förlusterna i välfärden är det färre som pratar om.

Innan jag blev riksdagsledamot för Moderaterna arbetade jag tillsammans med dåvarande slöseriombudsmannen Martin Borgs för att visa hur mycket av våra skattepengar som slösas bort. Pengar som hade kunnat gå till skola, polis eller sjukvård används istället till en dimmaskin i rondell eller för att värma upp en badsjö.

Moderaternas partiledning gav mig 2015 i uppdrag att ta fram reformförslag på systemnivå för att minska slöseri med skattepengar. Och medan en del andra riksdagsledamöter från andra partier har ägnat de senaste tre åren till att försöka stoppa framgångsrika skolor som levererar bra undervisning till våra barn, har jag istället fokuserat på att stoppa förlusterna i välfärden. I mitt uppdrag från Moderaterna har jag tagit fram 19 konkreta förslag för att minska slöseri med skattepengar.

Jag har utgått från tre grundpelare:

1. Synliga skatter. För att kunna värdera om du vill ha en tjänst eller produkt behöver du veta varans pris. De dolda skatterna gör att detta inte är möjligt. Det innebär att vårt politiska samtal riskerar att baseras på felaktiga antaganden.

Ett första steg för att komma till rätta med det här är att konvertera arbetsgivaravgiften till inkomstskatt. Stat och kommun behöver också tydligare redovisa hur mycket skatt som medborgare och företag betalar. Det offentliga behöver även redovisa vilka underlag och beräkningar som ligger till grund för olika tillsynsavgifter.

2. Transparens. Vi skattebetalare ska enkelt kunna följa vart pengarna tar vägen. Transparens gör att den ansvarige tvingas tänka efter före. Det underlättar granskning och skapar på så sätt en förebyggande effekt mot slöseri.

Annons

Det är dags att stat och kommun öppnar sin bokföring. Gör allmänna transaktioner synliga – i realtid. Låt oss kalla det en digitalisering av offentlighetsprincipen.

3. Ansvarsutkrävande. Om du lägger din hand på en stekhet spisplatta dröjer det inte lång tid förrän det bränner till och svider. Du kommer inte att lägga handen frivilligt på spisplattan igen.

För att minska risken för att politiker och tjänstemän gör dåliga val är det viktigt att handlande får konsekvenser. Särskilt när besluten är skadliga och går ut över andra.

Vi behöver ett riktigt tjänstemannaansvar i Sverige. Det vi har idag kan knappt räknas. Uppklarningsprocenten är densamma som för cykelstölder: en procent. Få lagförs och straffas. Istället utreder kommunerna problem internt.

Ansvarsutkrävande av politiker sker formellt genom val vart fjärde år. Detta är otillräckligt. Därför behöver den kommunala revisionen kompletteras med en oberoende statlig revision. Politiker bör inte leda revision av sina partikolleger, och kommunen som granskas bör inte vara den som betalar för granskningen. Därtill bör denna revision ges verktyg så som prickningssystem för att varna framtida arbetsgivare och väljare för personer som har begått allvarliga misstag.

Det är förlusterna i välfärden som är problemet, inte vinsterna.

Ida Drougge (M), riksdagsledamot

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.