Fredrik Torehammar varnar för att Sverige missar exportchans genom Reepaluutredningen
Foto: Pressbilder
NYHET Publicerad

Handelskammaren: Reepalus förslag innebär att Sverige riskerar missa exportchans

DEBATT Sverige håller på att hamna utanför när det gäller export av utbildning, skriver Fredrik Torehammar från Stockholms handelskammare. Orsaken är bland annat Reepaluutredningen, med förslag om begränsningar för välfärdssektorn.

Den pågående processen kring Reepaluutredningen och de föreslagna begränsningarna av den svenska välfärdssektorn är destruktiv för branschens utveckling. Men förutom riskerna på hemmaplan finns en ytterligare, ofta förbisedd, aspekt av hur begränsningar av välfärdsföretagande även skulle hindra framväxten av mer svensk export. Svenska utbildningsföretag är redan ute i världen och säljer in sina tjänster, men får dubbla signaler av politikerna.  

Det finns några goda exempel på export av svensk utbildning och dess underutnyttjade potential. Kunskapsskolan är till exempel etablerad i Indien, Norge och Saudiarabien. Behandlingen från den svenska regeringen är dock, minst sagt, ambivalent. Å ena sidan bjuder regeringen med företag som Kunskapsskolan på delegationsresor som ska främja export, å andra sidan kritiseras företaget på hemmaplan för att de bedriver sin verksamhet och exporterar.

Stockholms Handelskammare publicerar i veckan en ny rapport om internationaliseringen av utbildning. Den visar tydligt hur utbildning och undervisning är en växande bransch globalt. Respekterade utbildningsinstitutioner öppnar filialer och utökar sin verksamhet till gagn för fler studenter och elever över hela världen. Antalet internationella högskole- och universitetsfilialer i världen har tredubblats på femton år. I Australien, som precis som Sverige har omfattande exportintäkter från gruvor och tung industri, är utbildning landets tredje största exportgren med över en halv miljon betalande studenter.

Vår rapport visar hur Sverige håller på att hamna utanför denna utveckling. Detta trots att vi har goda förutsättningar för att exportera utbildningstjänster. Svenska elevers resultat i internationella mätningar har haft en viss negativ trend, men det finns fortfarande en mängd områden där Sverige har ett försprång. Förskolepedagogik, vuxenutbildning och kulturskolor är några områden där Sverige håller hög internationell klass och intresset från utlandet att lära av oss på dessa områden är stort. Sverige har även en lång tradition av distansutbildningar, ända sedan Hermods Korrespondens dagar. I dag finns många utbildningstjänster online, och företag som Hyper Island tar traditionen vidare. Det skapar förutsättningar för export.  

Tyvärr saknar Sverige idag etablering av en större utländsk utbildningsaktör, vilket skulle främja vår högre utbildning. Flera försök har gjorts från utländska högskolor och intresserade värdkommuner, men alla har fallit på grund av byråkrati och krångel med sådant som examensrätt och studiemedel. Problemet med bristande internationalisering är inte bara utebliven handel - ett minst lika stort problem är att kvaliteten i svensk utbildning och forskning hotas om den inte vässas av internationell konkurrens.

Utbildningsbranschen måste i högre grad ses som en möjlig exportsektor av svenska utlandsmyndigheter och prioriteras högre i deras främjandearbete. Men det akuta och största hotet på hemmamarknaden för de svenska utbildningsföretagen är risken att Välfärdsutredningens förslag blir verklighet. Capio hade inte varit ett stort svenskt vårdföretag med verksamhet i flera europeiska länder utan en fungerande hemmamarknad. Att låta välfärdsföretagen få långsiktiga spelregler i Sverige är helt grundläggande för kvaliteten i svensk utbildning och för svensk export.

Fredrik Torehammar, näringspolitisk expert, Stockholms Handelskammare

Annons
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.