Fredrik Torehammar varnar för att Sverige missar exportchans genom Reepaluutredningen
Foto: Pressbilder
NYHET Publicerad

Handelskammaren: Reepalus förslag innebär att Sverige riskerar missa exportchans

DEBATT Sverige håller på att hamna utanför när det gäller export av utbildning, skriver Fredrik Torehammar från Stockholms handelskammare. Orsaken är bland annat Reepaluutredningen, med förslag om begränsningar för välfärdssektorn.

Den pågående processen kring Reepaluutredningen och de föreslagna begränsningarna av den svenska välfärdssektorn är destruktiv för branschens utveckling. Men förutom riskerna på hemmaplan finns en ytterligare, ofta förbisedd, aspekt av hur begränsningar av välfärdsföretagande även skulle hindra framväxten av mer svensk export. Svenska utbildningsföretag är redan ute i världen och säljer in sina tjänster, men får dubbla signaler av politikerna.  

Det finns några goda exempel på export av svensk utbildning och dess underutnyttjade potential. Kunskapsskolan är till exempel etablerad i Indien, Norge och Saudiarabien. Behandlingen från den svenska regeringen är dock, minst sagt, ambivalent. Å ena sidan bjuder regeringen med företag som Kunskapsskolan på delegationsresor som ska främja export, å andra sidan kritiseras företaget på hemmaplan för att de bedriver sin verksamhet och exporterar.

Stockholms Handelskammare publicerar i veckan en ny rapport om internationaliseringen av utbildning. Den visar tydligt hur utbildning och undervisning är en växande bransch globalt. Respekterade utbildningsinstitutioner öppnar filialer och utökar sin verksamhet till gagn för fler studenter och elever över hela världen. Antalet internationella högskole- och universitetsfilialer i världen har tredubblats på femton år. I Australien, som precis som Sverige har omfattande exportintäkter från gruvor och tung industri, är utbildning landets tredje största exportgren med över en halv miljon betalande studenter.

Vår rapport visar hur Sverige håller på att hamna utanför denna utveckling. Detta trots att vi har goda förutsättningar för att exportera utbildningstjänster. Svenska elevers resultat i internationella mätningar har haft en viss negativ trend, men det finns fortfarande en mängd områden där Sverige har ett försprång. Förskolepedagogik, vuxenutbildning och kulturskolor är några områden där Sverige håller hög internationell klass och intresset från utlandet att lära av oss på dessa områden är stort. Sverige har även en lång tradition av distansutbildningar, ända sedan Hermods Korrespondens dagar. I dag finns många utbildningstjänster online, och företag som Hyper Island tar traditionen vidare. Det skapar förutsättningar för export.  

Tyvärr saknar Sverige idag etablering av en större utländsk utbildningsaktör, vilket skulle främja vår högre utbildning. Flera försök har gjorts från utländska högskolor och intresserade värdkommuner, men alla har fallit på grund av byråkrati och krångel med sådant som examensrätt och studiemedel. Problemet med bristande internationalisering är inte bara utebliven handel - ett minst lika stort problem är att kvaliteten i svensk utbildning och forskning hotas om den inte vässas av internationell konkurrens.

Utbildningsbranschen måste i högre grad ses som en möjlig exportsektor av svenska utlandsmyndigheter och prioriteras högre i deras främjandearbete. Men det akuta och största hotet på hemmamarknaden för de svenska utbildningsföretagen är risken att Välfärdsutredningens förslag blir verklighet. Capio hade inte varit ett stort svenskt vårdföretag med verksamhet i flera europeiska länder utan en fungerande hemmamarknad. Att låta välfärdsföretagen få långsiktiga spelregler i Sverige är helt grundläggande för kvaliteten i svensk utbildning och för svensk export.

Fredrik Torehammar, näringspolitisk expert, Stockholms Handelskammare

Annons
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.