NYHET Publicerad

Handelskrig mot Trump hotar svensk export

DEBATT Trumps hot om tullar på stål och aluminium kommer att drabba svensk tillverkningsindustri. Men den avgörande frågan är vilka konsekvenser eventuella motåtgärder får. Ett handelskrig skulle slå hårt mot kärnan i Sveriges export, skriver debattörerna från Teknikföretagen.

USA:s president Donald Trump
Foto: TT/Evan Vucci

USA:s president Donald Trump

Amelie von Zweigbergk

Amelie von Zweigbergk

Foto: Pressbild
Emanuel Badehi Kullander, Teknikföretagen

Emanuel Badehi Kullander

Foto: Pressbild

USA:s president Donald Trump ser nu ut göra verklighet av hotet om tullar på stål och aluminium. Åsikterna går isär i hur man bäst bemöter detta. En viktig bakgrund i denna debatt är att det globala värdet av stål och aluminium enskilt utgör en relativt liten sektor, jämfört med de värden som skapas genom förädling i övrig tillverkningsindustri. Och det är framförallt här som tullarna kan få stora effekter för svensk del.

Värdet på den globala stål- och metallindustrin utgör cirka en tiondel av värdet på de sektorer som sedan använder dessa metaller. De branscher som använder stålet och aluminiumet är alltså betydligt större än själva metallindustrierna. Det förklaras av att vi hittar metaller i de flesta sammansatta produkter såsom bilar, maskiner och byggnader. Hot om tullar på dessa insatsvaror kan därför få långtgående effekter på andra sektorer, och som sammantaget omfattar betydligt större värden.

Vid en enskild betraktelse av USA:s strafftullar, får de begränsade effekter på svensk handel med stål och aluminium. Det betyder dock inte att dessa strafftullar automatiskt kan få större konsekvenser för andra sektorer. Mycket beror på vilka eventuella motreaktioner EU och andra aktörer väljer att införa som svar på USA:s strafftullar. Om det blir ett riktigt handelskrig eller inte.

För svensk, men även europeisk, tillverkningsindustri vore det mycket bekymmersamt om EU inför liknande strafftullar på stål och aluminium från USA och tredje land. Det skulle minska attraktiviteten att förädla och bearbeta metallvaror i Sverige då priserna på metallbaserade insatsvaror stiger.

Aluminium och stål finns överallt i svenska exportprodukter.  I bilarna, maskinerna och telekomutrustningen. Bara för att ta några exempel. Det är mot dessa branscher som ett handelskrig skulle slå hårdast. Mot kärnan i svensk export.

Redan idag har EU egna strafftullar som riktas mot i huvudsak kinesiskt stål. Kina har en överproduktion av stål vilket påverkar det globala priset, eftersom överproduktionen letar sig till andra marknader och därigenom pressar ner priset.

Det här är ett allvarligt strukturellt problem som samtidigt måste handhas varsamt med tanke på vilka effekter metallpriserna kan få på tillverkningsindustrin i stort. Trumps hot om strafftullar får inte leda till ytterligare ökning av EU:s strafftullar mot tredje land.

Annons

Det är därför viktigt att företrädare för EU inte eskalerar hot om handelskrig och istället står upp för en så öppen och fri handel som möjligt och med en stadig förankring i WTO. I slutändan riskerar Trumps tullar att ytterst skada USA genom att skapa nettoförluster i amerikansk sysselsättning. Där fler jobb förloras i förhållande till att nya jobb tillkommer. Det är följden av att mindre konkurrenskraftiga sektorer stimuleras på bekostnad av mer konkurrenskraftiga. I det här fallet riskerar USA:s framgångsrika tjänste- och tillverkningssektorer att istället tappa styrka globalt.  Och någon upptrappning till ett handelskrig är inte USA betjänt av, lika lite som Sverige.

Amelie von Zweigbergk, chef industriell utveckling, Teknikföretagen

Emanuel Badehi Kullander, expert handelspolitiska frågor, Teknikföretagen

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.