Företagarprotest i Husby
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Företagarna i Husby kräver att brotten i deras område ska tas på allvar

NYHET Publicerad

Handlare i Husby kräver: Ta brotten mot oss på allvar

DEBATT När handlarna i Husby drabbas av brott får de inte det stöd de behöver. Brotten tas inte på allvar och personer som grips är snart tillbaka i butikerna, som de använder som sina skafferier. Nu krävs en förändring, skriver Salam Kurda och Nico Mulic.

Salam Kurda

Salam Kurda

Nico Mulic

Nico Mulic

För andra gången på mindre än ett år stängde vi handlare i Husby våra butiker för att protestera mot den ökade kriminalitet som drabbar oss företagare i vardagen. Butiken Orient Livs i Husby kommer snart att läggas ned som en direkt konsekvens av upprepade brott och stölder. Om inget görs för att bryta utvecklingen riskerar vi att fler butiker kommer att tvingas följa samma öde.

Politiker pratar om att skapa nya företag, de borde börja med att ta hand om de företag som redan finns. Vi kräver att våra butiker ska vara trygga och säkra miljöer för både medarbetare och kunder.

När vi handlare drabbas av stöld och hot får vi ofta inte det stöd från polis och rättssystemet som vi behöver. Brotten som sker i butik tas inte på tillräckligt stort allvar. Anmäler vi en stöld tar det ofta alltför lång tid innan polis är på plats och när rättsliga påföljder väl döms ut biter de sällan på den kriminelle. Butiken blir ett skafferi som de kriminella kan plocka varor från. De grips för att några dagar senare leende dyka upp i butiken igen. Vi som äger butiken står maktlösa och kan bara titta på.

Konsekvensen blir att många slutar att anmäla brotten eftersom det ändå inte leder till något. Vem vill spendera timmar med en misstänkt gärningsman om det inte resulterar i någon förändring?

Siffror från Svensk Handel visar att stölderna i handeln uppgår till sex miljarder varje år. Branschorganisationens undersökning visar att majoriteten av stölderna utförs av kriminella som organiserat stjäl från landets butiker. Även om vi i handeln ökat investeringarna i olika säkerhetslösningar kan vi som enskilda företagare aldrig värja oss mot kriminaliteten. Det måste vara polisens uppdrag.

Vi välkomnar möjligheten att använda kameraövervakning i butiken, men det är helt uppenbart att det också krävs fler synliga poliser på våra gator och torg. Därför är vi kritiska mot att polisstationen i Kista ska stängas. Vi bad om fler poliser, inte färre.

Vi ser också ett oroväckande mönster där vakt- och försäkringsbolag tvekar inför att acceptera oss företagare i Husby som kunder. Det hämmar möjligheten att starta och driva företag i området. Inte nog med att butiker stänger, potentiella butiker kommer aldrig att öppnas. Att det finns ett levande centrum i Husby är avgörande för att skapa trygghet i området. Handeln är dessutom en bransch som skapar mängder med jobbmöjligheter för våra ungdomar.   

Annons

För att utvecklingen i Husby snabbt och resolut ska brytas kräver vi:

En attitydförändring – butiksbrotten måste tas på allvar! Att personer som vid upprepade tillfällen stjäl och förstör i våra butiker måste kunna portas. Den polisiära närvaron på våra gator och torg måste öka.

Vi har fantastiska kunder i våra butiker och det är för dem vi varje dag gör det lilla extra för att ge bästa möjliga service. Tyvärr får ett fåtal kriminella ta mycket av den energi vi skulle vilja lägga på att vidareutveckla våra butiker. Låt oss fokusera på att driva butik och göra Husby till en bättre plats för alla.

Salam Kurda, äger och driver Orient Livs i Husby

Nico Mulic, handlare, Ica Supermarket Husby

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.