Handlare i Husby kräver: Ta brotten mot oss på allvar

Företagarprotest i Husby
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Företagarna i Husby kräver att brotten i deras område ska tas på allvar
462

Debatt När handlarna i Husby drabbas av brott får de inte det stöd de behöver. Brotten tas inte på allvar och personer som grips är snart tillbaka i butikerna, som de använder som sina skafferier. Nu krävs en förändring, skriver Salam Kurda och Nico Mulic.

Salam Kurda
Salam Kurda
Nico Mulic
Nico Mulic

För andra gången på mindre än ett år stängde vi handlare i Husby våra butiker för att protestera mot den ökade kriminalitet som drabbar oss företagare i vardagen. Butiken Orient Livs i Husby kommer snart att läggas ned som en direkt konsekvens av upprepade brott och stölder. Om inget görs för att bryta utvecklingen riskerar vi att fler butiker kommer att tvingas följa samma öde.

Politiker pratar om att skapa nya företag, de borde börja med att ta hand om de företag som redan finns. Vi kräver att våra butiker ska vara trygga och säkra miljöer för både medarbetare och kunder.

När vi handlare drabbas av stöld och hot får vi ofta inte det stöd från polis och rättssystemet som vi behöver. Brotten som sker i butik tas inte på tillräckligt stort allvar. Anmäler vi en stöld tar det ofta alltför lång tid innan polis är på plats och när rättsliga påföljder väl döms ut biter de sällan på den kriminelle. Butiken blir ett skafferi som de kriminella kan plocka varor från. De grips för att några dagar senare leende dyka upp i butiken igen. Vi som äger butiken står maktlösa och kan bara titta på.

Konsekvensen blir att många slutar att anmäla brotten eftersom det ändå inte leder till något. Vem vill spendera timmar med en misstänkt gärningsman om det inte resulterar i någon förändring?

Siffror från Svensk Handel visar att stölderna i handeln uppgår till sex miljarder varje år. Branschorganisationens undersökning visar att majoriteten av stölderna utförs av kriminella som organiserat stjäl från landets butiker. Även om vi i handeln ökat investeringarna i olika säkerhetslösningar kan vi som enskilda företagare aldrig värja oss mot kriminaliteten. Det måste vara polisens uppdrag.

Vi välkomnar möjligheten att använda kameraövervakning i butiken, men det är helt uppenbart att det också krävs fler synliga poliser på våra gator och torg. Därför är vi kritiska mot att polisstationen i Kista ska stängas. Vi bad om fler poliser, inte färre.

Vi ser också ett oroväckande mönster där vakt- och försäkringsbolag tvekar inför att acceptera oss företagare i Husby som kunder. Det hämmar möjligheten att starta och driva företag i området. Inte nog med att butiker stänger, potentiella butiker kommer aldrig att öppnas. Att det finns ett levande centrum i Husby är avgörande för att skapa trygghet i området. Handeln är dessutom en bransch som skapar mängder med jobbmöjligheter för våra ungdomar.   

För att utvecklingen i Husby snabbt och resolut ska brytas kräver vi:

En attitydförändring – butiksbrotten måste tas på allvar! Att personer som vid upprepade tillfällen stjäl och förstör i våra butiker måste kunna portas. Den polisiära närvaron på våra gator och torg måste öka.

Vi har fantastiska kunder i våra butiker och det är för dem vi varje dag gör det lilla extra för att ge bästa möjliga service. Tyvärr får ett fåtal kriminella ta mycket av den energi vi skulle vilja lägga på att vidareutveckla våra butiker. Låt oss fokusera på att driva butik och göra Husby till en bättre plats för alla.

Salam Kurda, äger och driver Orient Livs i Husby

Nico Mulic, handlare, Ica Supermarket Husby