Företagarprotest i Husby
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Företagarna i Husby kräver att brotten i deras område ska tas på allvar

NYHET Publicerad

Handlare i Husby kräver: Ta brotten mot oss på allvar

DEBATT När handlarna i Husby drabbas av brott får de inte det stöd de behöver. Brotten tas inte på allvar och personer som grips är snart tillbaka i butikerna, som de använder som sina skafferier. Nu krävs en förändring, skriver Salam Kurda och Nico Mulic.

Salam Kurda

Salam Kurda

Nico Mulic

Nico Mulic

För andra gången på mindre än ett år stängde vi handlare i Husby våra butiker för att protestera mot den ökade kriminalitet som drabbar oss företagare i vardagen. Butiken Orient Livs i Husby kommer snart att läggas ned som en direkt konsekvens av upprepade brott och stölder. Om inget görs för att bryta utvecklingen riskerar vi att fler butiker kommer att tvingas följa samma öde.

Politiker pratar om att skapa nya företag, de borde börja med att ta hand om de företag som redan finns. Vi kräver att våra butiker ska vara trygga och säkra miljöer för både medarbetare och kunder.

När vi handlare drabbas av stöld och hot får vi ofta inte det stöd från polis och rättssystemet som vi behöver. Brotten som sker i butik tas inte på tillräckligt stort allvar. Anmäler vi en stöld tar det ofta alltför lång tid innan polis är på plats och när rättsliga påföljder väl döms ut biter de sällan på den kriminelle. Butiken blir ett skafferi som de kriminella kan plocka varor från. De grips för att några dagar senare leende dyka upp i butiken igen. Vi som äger butiken står maktlösa och kan bara titta på.

Konsekvensen blir att många slutar att anmäla brotten eftersom det ändå inte leder till något. Vem vill spendera timmar med en misstänkt gärningsman om det inte resulterar i någon förändring?

Siffror från Svensk Handel visar att stölderna i handeln uppgår till sex miljarder varje år. Branschorganisationens undersökning visar att majoriteten av stölderna utförs av kriminella som organiserat stjäl från landets butiker. Även om vi i handeln ökat investeringarna i olika säkerhetslösningar kan vi som enskilda företagare aldrig värja oss mot kriminaliteten. Det måste vara polisens uppdrag.

Vi välkomnar möjligheten att använda kameraövervakning i butiken, men det är helt uppenbart att det också krävs fler synliga poliser på våra gator och torg. Därför är vi kritiska mot att polisstationen i Kista ska stängas. Vi bad om fler poliser, inte färre.

Vi ser också ett oroväckande mönster där vakt- och försäkringsbolag tvekar inför att acceptera oss företagare i Husby som kunder. Det hämmar möjligheten att starta och driva företag i området. Inte nog med att butiker stänger, potentiella butiker kommer aldrig att öppnas. Att det finns ett levande centrum i Husby är avgörande för att skapa trygghet i området. Handeln är dessutom en bransch som skapar mängder med jobbmöjligheter för våra ungdomar.   

Annons

För att utvecklingen i Husby snabbt och resolut ska brytas kräver vi:

En attitydförändring – butiksbrotten måste tas på allvar! Att personer som vid upprepade tillfällen stjäl och förstör i våra butiker måste kunna portas. Den polisiära närvaron på våra gator och torg måste öka.

Vi har fantastiska kunder i våra butiker och det är för dem vi varje dag gör det lilla extra för att ge bästa möjliga service. Tyvärr får ett fåtal kriminella ta mycket av den energi vi skulle vilja lägga på att vidareutveckla våra butiker. Låt oss fokusera på att driva butik och göra Husby till en bättre plats för alla.

Salam Kurda, äger och driver Orient Livs i Husby

Nico Mulic, handlare, Ica Supermarket Husby

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Myndighetens nej till Gutevin – anspelar på droger

REGELKRÅNGEL När den gotländska vinföretagaren Lauri Pappinen skulle förnya tillståndet för sin registreringsskylt med företagsnamnet Gutevin blev det nobben från Transportstyrelsen. 
NYHET Publicerad:

Svindlande affärer i Sveriges kommuner

REDAKTIONEN TYCKER Hässleholms kommun vägrar att ge privata bredbandsföretag markavtal för att dra fiber, Strömstads kommun driver en egen spa- och gymverksamhet och i Landskrona har politikerna startat ett tvätteri. Detta trots att det redan finns privata, etablerade aktörer i regionen.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga kommunala bolag slår mot näringslivet

KONKURRENS Sveriges kommuner startar allt fler företag. Sedan år 2000 har det startats två nya kommunalägda bolag i veckan och sammanlagt finns det nu över 1 700 kommunala bolag runt om i landet. Det är en utveckling som kraftigt påverkar de privatägda företagens möjligheter att utvecklas och växa.
NYHET Publicerad:

Twittrande ekobonde på klimatsmart mission

ENTREPRENÖR Han skulle inte bli bonde. Men det blev han – Ekobonden. Men han blev också entreprenör, bipollinerare, pr-expert och planetskötare. Adam Arnesson försöker förändra världen från Jannelunds gård i Närke. Och han är på god väg att lyckas.
NYHET Publicerad:

Upplevelsen viktigast för krögaren som inte står vid spisen

ENTREPRENÖR Anna Lallerstedt är krögaren som säger att hon inte kan laga mat. Ändå ska hon öppna sin tredje restaurang till våren. Tricket, enligt henne , är att driva restaurangerna som företag. Entreprenör har träffat doldiskrögaren som inte sätter sig själv på piedestal.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.