NYHET Publicerad

Hög tid att regeringen tar bort kravet på danstillstånd

DEBATT Det är orimligt att det i Sverige 2018 krävs att en pub- eller restaurangägare har danstillstånd för att inte straffas om gästerna spontant reser sig och dansar till musiken. Men fortfarande har inget förslag kommit från regeringen om att avskaffa lagen. Det skriver riksdagsledamot Jenny Petersson (M).

Dansande damer
Foto: Mostphotos
Jenny Petersson, moderat riksdagsledamot

Jenny Petersson, moderat riksdagsledamot

Foto: Pressbild riksdagen

Trots att en majoritet i riksdagen röstade för att danstillståndet i ordningslagen skulle avskaffas finns det fortfarande kvar. Under våren 2016 uppmanades regeringen i ett tillkännagivande av Sveriges riksdag att se till att tillståndskravet slopades. Men fortfarande har inget förslag kommit från regeringen för att ändra eller avskaffa danstillståndet i ordningslagen.

Vid påtryckningar sedan tillkännagivandet har svaret länge varit från regeringen att frågan bereds på regeringskansliet. Men i januari i år meddelade Morgon Johansson i ett svar på en skriftlig fråga att en utredare fått i uppdrag av Justitiedepartementet att utreda frågan om kravet på tillstånd för att anordna offentlig danstillställning. Uppdraget ska redovisas den 15 juni i år. 

Det är orimligt att företagare ska lägga tid och pengar på ett förlegat krav på danstillstånd medan regeringen förhalar avskaffandet. I undersökning efter undersökning uppger företagare att regelbördan är tung samt att regelkrångel är en prioriterad frågar för dem. Förutom att minska onödig byråkrati för företagare i denna fråga, borde slopandet även frigöra resurser från både polis och kommuner.

Det är helt enkelt orimligt att det i Sverige 2018 krävs att en pub- eller restaurangägare har danstillstånd för att inte straffas om gästerna spontant reser sig och dansar till musiken. Förbudet för gästerna att dansa på en restaurang, bar eller annan lokal innebär att det åligger ägaren till lokalen att få gästerna att upphöra med att röra sig till musiken. Påföljden kan i annat fall bli böter eller fängelse.

Kravet på danstillstånd finns i ordningslagen sedan 1956. Danstillställningar, alkoholkonsumtion och okontrollerade möten mellan unga män och kvinnor var det som låg bakom införandet av tillståndet. Mycket har hänt sedan dess, inte minst när det gäller nya lagar, tillsyn och krav.

Regeringen har som sagt inte bråttom i denna fråga. Under mer än ett år fick frågan snurra runt på regeringskansliet utan en tidsplan eller ambition samtidigt som tillståndskravet tillsammans med annat regelkrångel fortsätter att hämma företagsamhet och tillväxt.

Det är hög tid att regeringen följer Sveriges riksdags beslut och tar bort kravet på danstillstånd. Samtidigt så här när våren är på frammarsch vore det mer än välkommet om regeringen samtidigt rensade upp i krav- och regelrabatten. Det skulle gynna såväl polis, kommun och företagsamhet.

Jenny Petersson (M), riksdagsledamot sen 2010 (tillfälligt föräldraledig)

Annons
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.