Jonas Haqelqvist och Carl Eckerdal på IKEM
Foto: Pressbilder

Jonas Haqelqvist, vd, och Carl Eckerdal, chefekonom, på IKEM.

NYHET Publicerad

IKEM: Med lägre lönekostnader kan sju av tio anställa fler

DEBATT 70 procent av IKEM:s medlemmar skulle anställa fler om lönekostnaderna vore lägre. Vi vill vara med och lösa integrationsutmaningen och det kan vi med etableringsanställningarna, menar debattörerna.

För några dagar sedan undertecknade vi arbetsgivare en principöverenskommelse med facket om etableringsanställningar. Men kommer det verkligen leda till att fler nyanlända kommer i jobb? IKEM har frågat företagsledare inom kemi-, raffinaderi, läkemedel-, plast- och gummiindustrin om de skulle anställa fler om kostnaderna för en anställning var väsentligt lägre. Bilden är tydlig: 70 procent av företagen är intresserade av att anställa nya medarbetare om lönekostnaden är lägre.

IKEM är bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom kemi-, raffinaderi, läkemedel-, plast- och gummiindustrin. En av våra viktigaste uppgifter är att säkra företagens kompetensförsörjning. En förutsättning för detta är att matchningen mellan arbetsgivare och olika grupper på arbetsmarknaden fungerar. Vi tror att etableringsanställningar kan bli ett verktyg för att lösa matchningsproblematiken.

Enligt en färsk konjunkturenkät utvecklas försäljningen på exportmarknaderna positivt för våra medlemsföretag. Företagen planerar ökade investeringar i Sverige och många företag letar efter nya medarbetare, bland annat för att ersätta stora pensionsavgångar under de kommande åren. Samtidigt står tiotusentals nyanlända utan arbete. Det är matchningsproblematiken på den svenska arbetsmarknaden som ställer till det.

Lite förenklat handlar den om att genomsnittligt höga ingångslöner också kräver genomsnittligt hög produktivitet från arbetstagarna. Allt för att företagen ska kunna stå sig i den globala konkurrensen och inte bli omsprungna av industrier i låglöneländer.

Ett stort antal av de nyanlända har bristande kunskaps- och språkfärdigheter. Det gör att de har svårt att inledningsvis vara så produktiva som de svenska höga ingångslönerna förutsätter. Därför behövs nya anställningsformer så att vi kan få en bättre matchning mellan företag och arbetssökande.

Vår undersökning visar att företagen är beredda att anställa nyanlända personer - under rätt förutsättningar. 70 procent av företagen är intresserade av att anställa nya medarbetare om lönekostnaden är lägre. Genomsnittligt angav de en möjlig sysselsättningsexpansion på nästan tre procent, vilket indikerar en potential om totalt 1 500 nya arbetstillfällen.

Om man antar att våra företag är representativa för industrin som helhet eller för hela det privata näringslivet, så erbjuder etableringsanställningar en stor möjlighet för att få in nyanlända på den svenska arbetsmarknaden.

Annons

Industrin är sedan många år en integrationsmotor. Allt sedan industrialismens genombrott har industrin sysselsatt personer som har kommit till Sverige från andra länder. Historiska exempel är personer från Finland, Italien, Turkiet och Balkan. Personer som nu är väl integrerade i det svenska samhället.

Sverige står inför många utmaningar. Vi inom kemi-, raffinaderi, läkemedel-, plast- och gummiindustrin vill säkra konkurrenskraften för svensk industri och vi vill vara med och skapa ett samhälle med mindre utanförskap, där alla kan bidra med sina erfarenheter och kompetenser. Vi vill vara med och lösa integrationsutmaningen. Med etableringsanställningar kan vi erbjuda jobb i hela landet.

Jonas Hagelqvist, vd, IKEM

Carl Eckerdal, chefekonom, IKEM

Fakta om IKEM

IKEM är bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom kemi-, raffinaderi-, läkemedel, plast- och gummiindustrin.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.