Jonas Haqelqvist och Carl Eckerdal på IKEM
Foto: Pressbilder

Jonas Haqelqvist, vd, och Carl Eckerdal, chefekonom, på IKEM.

NYHET Publicerad

IKEM: Med lägre lönekostnader kan sju av tio anställa fler

DEBATT 70 procent av IKEM:s medlemmar skulle anställa fler om lönekostnaderna vore lägre. Vi vill vara med och lösa integrationsutmaningen och det kan vi med etableringsanställningarna, menar debattörerna.

För några dagar sedan undertecknade vi arbetsgivare en principöverenskommelse med facket om etableringsanställningar. Men kommer det verkligen leda till att fler nyanlända kommer i jobb? IKEM har frågat företagsledare inom kemi-, raffinaderi, läkemedel-, plast- och gummiindustrin om de skulle anställa fler om kostnaderna för en anställning var väsentligt lägre. Bilden är tydlig: 70 procent av företagen är intresserade av att anställa nya medarbetare om lönekostnaden är lägre.

IKEM är bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom kemi-, raffinaderi, läkemedel-, plast- och gummiindustrin. En av våra viktigaste uppgifter är att säkra företagens kompetensförsörjning. En förutsättning för detta är att matchningen mellan arbetsgivare och olika grupper på arbetsmarknaden fungerar. Vi tror att etableringsanställningar kan bli ett verktyg för att lösa matchningsproblematiken.

Enligt en färsk konjunkturenkät utvecklas försäljningen på exportmarknaderna positivt för våra medlemsföretag. Företagen planerar ökade investeringar i Sverige och många företag letar efter nya medarbetare, bland annat för att ersätta stora pensionsavgångar under de kommande åren. Samtidigt står tiotusentals nyanlända utan arbete. Det är matchningsproblematiken på den svenska arbetsmarknaden som ställer till det.

Lite förenklat handlar den om att genomsnittligt höga ingångslöner också kräver genomsnittligt hög produktivitet från arbetstagarna. Allt för att företagen ska kunna stå sig i den globala konkurrensen och inte bli omsprungna av industrier i låglöneländer.

Ett stort antal av de nyanlända har bristande kunskaps- och språkfärdigheter. Det gör att de har svårt att inledningsvis vara så produktiva som de svenska höga ingångslönerna förutsätter. Därför behövs nya anställningsformer så att vi kan få en bättre matchning mellan företag och arbetssökande.

Vår undersökning visar att företagen är beredda att anställa nyanlända personer - under rätt förutsättningar. 70 procent av företagen är intresserade av att anställa nya medarbetare om lönekostnaden är lägre. Genomsnittligt angav de en möjlig sysselsättningsexpansion på nästan tre procent, vilket indikerar en potential om totalt 1 500 nya arbetstillfällen.

Om man antar att våra företag är representativa för industrin som helhet eller för hela det privata näringslivet, så erbjuder etableringsanställningar en stor möjlighet för att få in nyanlända på den svenska arbetsmarknaden.

Annons

Industrin är sedan många år en integrationsmotor. Allt sedan industrialismens genombrott har industrin sysselsatt personer som har kommit till Sverige från andra länder. Historiska exempel är personer från Finland, Italien, Turkiet och Balkan. Personer som nu är väl integrerade i det svenska samhället.

Sverige står inför många utmaningar. Vi inom kemi-, raffinaderi, läkemedel-, plast- och gummiindustrin vill säkra konkurrenskraften för svensk industri och vi vill vara med och skapa ett samhälle med mindre utanförskap, där alla kan bidra med sina erfarenheter och kompetenser. Vi vill vara med och lösa integrationsutmaningen. Med etableringsanställningar kan vi erbjuda jobb i hela landet.

Jonas Hagelqvist, vd, IKEM

Carl Eckerdal, chefekonom, IKEM

Fakta om IKEM

IKEM är bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom kemi-, raffinaderi-, läkemedel, plast- och gummiindustrin.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.