NYHET Publicerad

KDU: Nya friåret ett stolpskott

DEBATT Det gemensamma ska inte finansiera reformer med tveksam eller avsaknad av önskad effekt, menar Felix Arnstedt från KDU, som går till attack mot förslaget om utvecklingsår som nyligen presenterades.

KDU utvecklingsår debatt.jpg
Foto: TT + pressbild

I dagarna presenterade regeringens utredare Anders Wallner det nygamla förslaget om friår som numera heter utvecklingsår. Förra året kallade Ylva Johansson det alterneringsår. En förändring från det tidigare friåret är att det numera inte står individen helt fritt att göra vad som helst under ett års tid. Individen ska även utvecklas. Det ska ske genom att prova på ett annat jobb, starta eget företag eller utbilda sig. Samtidigt får den tjänstledige ersättning motsvarande A-kassa under ett års tid. Genomförandet beräknas kosta mellan en och drygt tio miljarder kronor.

Att det kan bli dyrt för företagen och i förlängningen samhället är allvarligt. Men något som är en nagel i ögat är den beräknade direkta kostnaden. Mellan en och drygt tio miljarder. Att skattemedel ska finansiera den här typen av idealistisk självförverkligande framstår som magstarkt när regeringen samtidigt skär i LSS och det saknas 20 000 äldreboendeplatser till 2030. Tio miljarder kronor kan göra stor och verklig skillnad för sjukvården, polisen och försvarsmakten. Det finns hål att fylla.

Förslaget om utvecklingsår är inte mycket mer än en produkt av en miljöpartistisk käpphäst som återkommer med jämna mellanrum. För vad hände senast Miljöpartiet fick igenom ett friårsförslag?

Enligt IFAU:s granskning hade friåret en negativ effekt på lön, en möjlig negativ effekt på pensionsålder och ingen mätbar effekt på sjukfrånvaro. Även LO-förbund krävde ett avskaffande. Dåvarande Metallbasen, Göran Johnsson, kallade friåret ett stolpskott som borde skrotas så fort som möjligt.

Vad har den som presenterar ett sånt här förslag för erfarenhet och bild av företagande?. Att starta och bygga upp ett levnadsdugligt företag på under ett års tid är kanske inte omöjligt, men sällsynt.

Vad som förefaller märkligt med det nya utvecklingsåret är att möjligheter till ledighet redan finns genom tjänstledighet eller studieledighet. Du har alltså redan möjligheten att prova ett annat jobb eller vidareutbilda dig. Utvecklingsåret är alltså ett kostsamt slag i luften.

Förslaget ger tveksam, eller ingen, effekt för den enskilde arbetstagaren samtidigt som arbetsgivaren blir av med kompetens, arbetskraft och kanske lönsamhet under ett års tid. Tanken är att arbetstagare som befinner sig på utvecklingsår ska ersättas av vikarier. Bara att lära upp en person för att sköta de uppgifter som den lediga arbetstagaren har skött kan vara dyrt och tidskrävande. Att det skulle gå att få in arbetskraft som står långt från arbetsmarknaden på det viset är tveksamt.

Annons

Tanken om självförverkligande är fin. Men för KDU är det självklart att det gemensamma inte ska finansiera den här typen av reformer med tveksam eller avsaknad av önskad effekt. Det var ett stolpskott 2005, och det är det även idag.

Felix Arnstedt, ekonomi- och arbetsmarknadspolitisk talesperson KDU

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.