#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

Catharina Elmsäter Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier
Foto: Lars Pehrson/TT, Claudio Bresciani/TT, Jessica Gow/TT.
1

Debatt Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.

Imorgon, torsdag, bjuder bostadsminister Peter Eriksson in till samtal om hur vi gemensamt kan kraftsamla för att inga kvinnor ska utsättas för kränkande behandling i byggbranschen. Det välkomnar vi. Sveriges Byggindustrier och flera av våra medlemsföretag kommer naturligtvis att närvara.

Mångfalds- och jämställdhetsfrågan är inget vi i byggbranschen ska konkurrera om – det berör oss alla. Att de som vill eller jobbar i vår bransch ska känna sig trygga och inte minst välkomna är en nyckelfaktor för att vi ska kunna skapa en bransch som är attraktiv, sund och säker. För alla.

Vår bransch är inte ett undantag från förekomster av varken trakasserier, diskriminering eller sexism.

I veckan har vi kunnat läsa om byggsektorns upprop #sistaspikenikistan med fler än 4000 underskrifter och 200 vittnesmål för att uppmärksamma frågan som #metoo-rörelsen har lyft fram i ljuset.

Nu måste vi se till att ta bort de trösklar som många i vår bransch möter dagligen. För att fler ska vilja och kunna stanna kvar i vår bransch. Flertalet av våra medlemsföretag tar frågan om mångfald och jämställdhet på stort allvar. Det finns flera konkreta initiativ för att skapa en bransch där alla ska vara trygga och respekterade på sin arbetsplats.

Många byggbodar ute på våra byggarbetsplatser är idag inte anpassade för att anställda exempelvis ska kunna byta om och duscha i fred. Därför har en inkluderande byggbod tagits fram. Vi ser att företag i vår bransch tar fram kläder som är anpassade för alla kroppsformer. Flera kvinnliga hantverksprogram initieras och jämställdhetsplaner integreras i det vardagliga arbetet.

Det finns en förlegad syn att det inom bygg är väldigt tunga jobb och att det då inte passar för kvinnor. Att få kvinnor söker sig till branschen. Antalet kvinnor har ökat med 15 procent mellan 2015 och 2016 i de 30 största bygg- och anläggningsföretagen. Samtidigt som antalet anställda i de 30 största företagen ökade med 2,8 procent. Men trots en ökning, så är vi inte i mål.

Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. Där likabehandling och arbetsmiljö är integrerade. Vi måste arbeta för en bransch som visar att nolltolerans mot diskriminering, trakasserier och sexism faktiskt betyder noll-tolerans. Det måste genomsyra hela vår bransch och våra utbildningssystem. Det är en avgörande framtidsfråga att säkra kompetensförsörjningen.

Vi har en lång väg kvar att gå. Att bostadsminister Peter Eriksson nu lyfter frågan är bra. För att nå målet om en attraktiv, sund och säker bransch så måste vi kraftsamla från alla håll.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier