NYHET Publicerad

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.

Johan Sjölin är vd på Pops Academy
Foto: Berit Roald, Hasse Lindén

Friskoledebatten har under mina 25 år i branschen då och då blossat upp rejält. I början av 90-talet handlade det om ”för eller emot”. Efter några år lade sig debatten och övergick till att allt mer handla om rättvisa villkor och specifika regelverk kring detaljer. Inför förra valrörelsen 2014 tog allt tagit fart igen. Denna gång på vänsterledaren Jonas Sjöstedts initiativ kring vinster i välfärden. En lilla ställd fråga i en opinionsundersökning före valet togs som intäkt för att svenska folket inte vill ha vinster. Frågan är hur alla hade svarat om de förstått att alternativet till vinst är förlust.

Senast häromdagen hördes det socialdemokratiska skolborgarrådet i Stockholm, Olle Burell, kräva aktiebolagsförbud i vår bransch, men dessa plötsliga och okunniga utspel kan likaväl höras från andra landsändar. Hur som helst berör det oss alla som jobbar i denna välfungerande och väl reglerade bransch som omfattar ca 340 000 barn i hela Sverige.

”Förbud för aktiebolag” var alltså på dagordningen denna gång, när Olle Burell debatterade budget i Stockholms stadshus. Lite svårt att förstå faktiskt, hur väl jag än anstränger mig. Ibland får jag känslan av att politiker på grund av avsaknad av egen erfarenhet inte riktigt vet vad uttalanden får för konsekvenser. De skjuter lite från höften och hoppas på medhåll i opinionen. Och i ryggen har de enbart en politisk karriär utan annan yrkeserfarenhet. Det de eventuellt vet har de läst sig till.

Ett aktiebolag som friskola är, enligt mitt sätt att se det, den kanske mest lämpade associationsformen av alla för den verksamhet vi ska bedriva. En väl beprövad lagstiftning med över 100 år på nacken. Fullt transparent. Bara att tanka ner årsredovisningen för den som vill studera vad vi lägger våra pengar på. Som tankeexperiment kan man fundera på vad som skulle hända om även alla kommunala skolor skulle bedrivas i kommunalägda aktiebolag. Kanske inte realistiskt, men ändå. Tänk vilken transparens vi skulle få! Allt som idag ligger utspritt i kommunernas olika förvaltning, till exempel IT, fastigheter, särskilda öronmärka satsningar på än det ena, än det andra. Tänk att få allt samlat i ett aktiebolag. Då skulle det bli pinsamt synligt att även kommunala skolor måste gå med vinst eftersom alternativet är förlust. Och en förlustdriven kommunal verksamhet leder ofta till tvångsförvaltning där rektor tappar sitt inflytande.

Varför ska det egentligen spela någon roll vem som äger, driver och i vilken form. Det allra viktigaste borde ju vara kvaliteten på verksamheten. Att barnen får en så bra skola som det bara går att uppbringa. I det ljuset kan jag nästa bli irriterad över skolpolitiker som lägger ner så mycket tid och kraft på dessa  subfrågor. De borde tänka och prata kvalitet all vaken tid. Alla dagar i veckan! Endast då kan de göra skillnad på riktigt.

Nej, låt oss som bevisligen kan och vill bidra till svensk välfärd få vara med och utveckla den istället. Då kan vi tillsammans göra det här lite bättre.

Johan Sjölin, vd, Pops Academy (grundskola åk 4-9 i Stockholm)

Annons
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.