NYHET Publicerad

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.

Johan Sjölin är vd på Pops Academy
Foto: Berit Roald, Hasse Lindén

Friskoledebatten har under mina 25 år i branschen då och då blossat upp rejält. I början av 90-talet handlade det om ”för eller emot”. Efter några år lade sig debatten och övergick till att allt mer handla om rättvisa villkor och specifika regelverk kring detaljer. Inför förra valrörelsen 2014 tog allt tagit fart igen. Denna gång på vänsterledaren Jonas Sjöstedts initiativ kring vinster i välfärden. En lilla ställd fråga i en opinionsundersökning före valet togs som intäkt för att svenska folket inte vill ha vinster. Frågan är hur alla hade svarat om de förstått att alternativet till vinst är förlust.

Senast häromdagen hördes det socialdemokratiska skolborgarrådet i Stockholm, Olle Burell, kräva aktiebolagsförbud i vår bransch, men dessa plötsliga och okunniga utspel kan likaväl höras från andra landsändar. Hur som helst berör det oss alla som jobbar i denna välfungerande och väl reglerade bransch som omfattar ca 340 000 barn i hela Sverige.

”Förbud för aktiebolag” var alltså på dagordningen denna gång, när Olle Burell debatterade budget i Stockholms stadshus. Lite svårt att förstå faktiskt, hur väl jag än anstränger mig. Ibland får jag känslan av att politiker på grund av avsaknad av egen erfarenhet inte riktigt vet vad uttalanden får för konsekvenser. De skjuter lite från höften och hoppas på medhåll i opinionen. Och i ryggen har de enbart en politisk karriär utan annan yrkeserfarenhet. Det de eventuellt vet har de läst sig till.

Ett aktiebolag som friskola är, enligt mitt sätt att se det, den kanske mest lämpade associationsformen av alla för den verksamhet vi ska bedriva. En väl beprövad lagstiftning med över 100 år på nacken. Fullt transparent. Bara att tanka ner årsredovisningen för den som vill studera vad vi lägger våra pengar på. Som tankeexperiment kan man fundera på vad som skulle hända om även alla kommunala skolor skulle bedrivas i kommunalägda aktiebolag. Kanske inte realistiskt, men ändå. Tänk vilken transparens vi skulle få! Allt som idag ligger utspritt i kommunernas olika förvaltning, till exempel IT, fastigheter, särskilda öronmärka satsningar på än det ena, än det andra. Tänk att få allt samlat i ett aktiebolag. Då skulle det bli pinsamt synligt att även kommunala skolor måste gå med vinst eftersom alternativet är förlust. Och en förlustdriven kommunal verksamhet leder ofta till tvångsförvaltning där rektor tappar sitt inflytande.

Varför ska det egentligen spela någon roll vem som äger, driver och i vilken form. Det allra viktigaste borde ju vara kvaliteten på verksamheten. Att barnen får en så bra skola som det bara går att uppbringa. I det ljuset kan jag nästa bli irriterad över skolpolitiker som lägger ner så mycket tid och kraft på dessa  subfrågor. De borde tänka och prata kvalitet all vaken tid. Alla dagar i veckan! Endast då kan de göra skillnad på riktigt.

Nej, låt oss som bevisligen kan och vill bidra till svensk välfärd få vara med och utveckla den istället. Då kan vi tillsammans göra det här lite bättre.

Johan Sjölin, vd, Pops Academy (grundskola åk 4-9 i Stockholm)

Annons
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.