Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

132

Debatt Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.

Johan Sjölin är vd på Pops Academy
Foto: Berit Roald, Hasse Lindén

Friskoledebatten har under mina 25 år i branschen då och då blossat upp rejält. I början av 90-talet handlade det om ”för eller emot”. Efter några år lade sig debatten och övergick till att allt mer handla om rättvisa villkor och specifika regelverk kring detaljer. Inför förra valrörelsen 2014 tog allt tagit fart igen. Denna gång på vänsterledaren Jonas Sjöstedts initiativ kring vinster i välfärden. En lilla ställd fråga i en opinionsundersökning före valet togs som intäkt för att svenska folket inte vill ha vinster. Frågan är hur alla hade svarat om de förstått att alternativet till vinst är förlust.

Senast häromdagen hördes det socialdemokratiska skolborgarrådet i Stockholm, Olle Burell, kräva aktiebolagsförbud i vår bransch, men dessa plötsliga och okunniga utspel kan likaväl höras från andra landsändar. Hur som helst berör det oss alla som jobbar i denna välfungerande och väl reglerade bransch som omfattar ca 340 000 barn i hela Sverige.

”Förbud för aktiebolag” var alltså på dagordningen denna gång, när Olle Burell debatterade budget i Stockholms stadshus. Lite svårt att förstå faktiskt, hur väl jag än anstränger mig. Ibland får jag känslan av att politiker på grund av avsaknad av egen erfarenhet inte riktigt vet vad uttalanden får för konsekvenser. De skjuter lite från höften och hoppas på medhåll i opinionen. Och i ryggen har de enbart en politisk karriär utan annan yrkeserfarenhet. Det de eventuellt vet har de läst sig till.

Ett aktiebolag som friskola är, enligt mitt sätt att se det, den kanske mest lämpade associationsformen av alla för den verksamhet vi ska bedriva. En väl beprövad lagstiftning med över 100 år på nacken. Fullt transparent. Bara att tanka ner årsredovisningen för den som vill studera vad vi lägger våra pengar på. Som tankeexperiment kan man fundera på vad som skulle hända om även alla kommunala skolor skulle bedrivas i kommunalägda aktiebolag. Kanske inte realistiskt, men ändå. Tänk vilken transparens vi skulle få! Allt som idag ligger utspritt i kommunernas olika förvaltning, till exempel IT, fastigheter, särskilda öronmärka satsningar på än det ena, än det andra. Tänk att få allt samlat i ett aktiebolag. Då skulle det bli pinsamt synligt att även kommunala skolor måste gå med vinst eftersom alternativet är förlust. Och en förlustdriven kommunal verksamhet leder ofta till tvångsförvaltning där rektor tappar sitt inflytande.

Varför ska det egentligen spela någon roll vem som äger, driver och i vilken form. Det allra viktigaste borde ju vara kvaliteten på verksamheten. Att barnen får en så bra skola som det bara går att uppbringa. I det ljuset kan jag nästa bli irriterad över skolpolitiker som lägger ner så mycket tid och kraft på dessa  subfrågor. De borde tänka och prata kvalitet all vaken tid. Alla dagar i veckan! Endast då kan de göra skillnad på riktigt.

Nej, låt oss som bevisligen kan och vill bidra till svensk välfärd få vara med och utveckla den istället. Då kan vi tillsammans göra det här lite bättre.

Johan Sjölin, vd, Pops Academy (grundskola åk 4-9 i Stockholm)