NYHET Publicerad

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.

Johan Sjölin är vd på Pops Academy
Foto: Berit Roald, Hasse Lindén

Friskoledebatten har under mina 25 år i branschen då och då blossat upp rejält. I början av 90-talet handlade det om ”för eller emot”. Efter några år lade sig debatten och övergick till att allt mer handla om rättvisa villkor och specifika regelverk kring detaljer. Inför förra valrörelsen 2014 tog allt tagit fart igen. Denna gång på vänsterledaren Jonas Sjöstedts initiativ kring vinster i välfärden. En lilla ställd fråga i en opinionsundersökning före valet togs som intäkt för att svenska folket inte vill ha vinster. Frågan är hur alla hade svarat om de förstått att alternativet till vinst är förlust.

Senast häromdagen hördes det socialdemokratiska skolborgarrådet i Stockholm, Olle Burell, kräva aktiebolagsförbud i vår bransch, men dessa plötsliga och okunniga utspel kan likaväl höras från andra landsändar. Hur som helst berör det oss alla som jobbar i denna välfungerande och väl reglerade bransch som omfattar ca 340 000 barn i hela Sverige.

”Förbud för aktiebolag” var alltså på dagordningen denna gång, när Olle Burell debatterade budget i Stockholms stadshus. Lite svårt att förstå faktiskt, hur väl jag än anstränger mig. Ibland får jag känslan av att politiker på grund av avsaknad av egen erfarenhet inte riktigt vet vad uttalanden får för konsekvenser. De skjuter lite från höften och hoppas på medhåll i opinionen. Och i ryggen har de enbart en politisk karriär utan annan yrkeserfarenhet. Det de eventuellt vet har de läst sig till.

Ett aktiebolag som friskola är, enligt mitt sätt att se det, den kanske mest lämpade associationsformen av alla för den verksamhet vi ska bedriva. En väl beprövad lagstiftning med över 100 år på nacken. Fullt transparent. Bara att tanka ner årsredovisningen för den som vill studera vad vi lägger våra pengar på. Som tankeexperiment kan man fundera på vad som skulle hända om även alla kommunala skolor skulle bedrivas i kommunalägda aktiebolag. Kanske inte realistiskt, men ändå. Tänk vilken transparens vi skulle få! Allt som idag ligger utspritt i kommunernas olika förvaltning, till exempel IT, fastigheter, särskilda öronmärka satsningar på än det ena, än det andra. Tänk att få allt samlat i ett aktiebolag. Då skulle det bli pinsamt synligt att även kommunala skolor måste gå med vinst eftersom alternativet är förlust. Och en förlustdriven kommunal verksamhet leder ofta till tvångsförvaltning där rektor tappar sitt inflytande.

Varför ska det egentligen spela någon roll vem som äger, driver och i vilken form. Det allra viktigaste borde ju vara kvaliteten på verksamheten. Att barnen får en så bra skola som det bara går att uppbringa. I det ljuset kan jag nästa bli irriterad över skolpolitiker som lägger ner så mycket tid och kraft på dessa  subfrågor. De borde tänka och prata kvalitet all vaken tid. Alla dagar i veckan! Endast då kan de göra skillnad på riktigt.

Nej, låt oss som bevisligen kan och vill bidra till svensk välfärd få vara med och utveckla den istället. Då kan vi tillsammans göra det här lite bättre.

Johan Sjölin, vd, Pops Academy (grundskola åk 4-9 i Stockholm)

Annons
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Myndighetens nej till Gutevin – anspelar på droger

REGELKRÅNGEL När den gotländska vinföretagaren Lauri Pappinen skulle förnya tillståndet för sin registreringsskylt med företagsnamnet Gutevin blev det nobben från Transportstyrelsen. 
NYHET Publicerad:

Svindlande affärer i Sveriges kommuner

REDAKTIONEN TYCKER Hässleholms kommun vägrar att ge privata bredbandsföretag markavtal för att dra fiber, Strömstads kommun driver en egen spa- och gymverksamhet och i Landskrona har politikerna startat ett tvätteri. Detta trots att det redan finns privata, etablerade aktörer i regionen.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga kommunala bolag slår mot näringslivet

KONKURRENS Sveriges kommuner startar allt fler företag. Sedan år 2000 har det startats två nya kommunalägda bolag i veckan och sammanlagt finns det nu över 1 700 kommunala bolag runt om i landet. Det är en utveckling som kraftigt påverkar de privatägda företagens möjligheter att utvecklas och växa.
NYHET Publicerad:

Twittrande ekobonde på klimatsmart mission

ENTREPRENÖR Han skulle inte bli bonde. Men det blev han – Ekobonden. Men han blev också entreprenör, bipollinerare, pr-expert och planetskötare. Adam Arnesson försöker förändra världen från Jannelunds gård i Närke. Och han är på god väg att lyckas.
NYHET Publicerad:

Upplevelsen viktigast för krögaren som inte står vid spisen

ENTREPRENÖR Anna Lallerstedt är krögaren som säger att hon inte kan laga mat. Ändå ska hon öppna sin tredje restaurang till våren. Tricket, enligt henne , är att driva restaurangerna som företag. Entreprenör har träffat doldiskrögaren som inte sätter sig själv på piedestal.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.