Lars Knapasjö, Screen&Marknaden
NYHET Publicerad

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.

Med uttrycket ”kommer som ett brev på posten” menades något säkert och förutsägbart. Något som går att lita på. Fast det var då och idag är det snarare tvärtom.

Postnords vd Håkan Ericsson erkänner i en artikel i SvD, att de hade stora problem under 2015 med att brev inte kom fram eller helt enkelt bara försvann. DN i sin tur berättar i en artikel om att interna dokument hos Postnord visar att 5–6 miljoner brev kan ha försvunnit enbart under 2016. Det är inte det vi tänker på när vi talar om att något är säkert som ett brev på posten.

Som grädde på moset har Postnord nu börjat att systematiskt lägga beslag på andras egendom och medvetet förstöra eller makulera försändelser istället för att returnera till avsändaren. Helt på eget bevåg.

Screen&Marknaden är en nordisk branschtidning för Print, Profil och Promotion och kommer ut åtta gånger per år med en upplaga på 3 500 ex. Vid varje utskick som Posttidning B, vilket kostar oss mellan 5 och 7 kronor per exemplar, så har vi alltid fått 1–2 procent i retur på grund av att eftersändning har upphört eller mottagaren har flyttat. Det betyder att vi fått tillbaka 35–70 ex vid varje tillfälle. Något som gjort att vi kunnat ta reda på mottagarens rätta adress och uppdatera vårt utskicksregister.

Plötsligt i våras kom det bara något enstaka exemplar eller inget alls tillbaka, vilket först gjorde oss glada för att vi trodde att adressregistret verkligen var up-to-date, men senare blev vi lite betänksamma. Vid en kontroll med Postnord visar det sig att de hade infört en ny klausul i sitt reglemente för Posttidningar: Har mottagaren flyttat eller saknar gällande eftersändning eller är okänd på den angivna adressen makuleras tidningen av Postnord.

Vi betalar för att Postnord ska överlämna en försändelse till en adresserad mottagare och självklart ska Postnord returnera försändelsen till avsändaren om de av något skäl inte klarar av att fullfölja uppdraget. Att på eget bevåg makulera försändelsen är inte okej, utan att betrakta som egenmäktigt förfarande och/eller stöld.

Hur ska vi kunna veta att mottagare, som har betalt för sin tidning, inte längre får den, om Postnord inte returnerar de försändelser de inte kan dela ut? Vad händer den dag samma sak kommer att gälla för alla brev-, paket- och postförsändelser eller är det vad som redan har skett?

Annons

Idag har bara en av sex svenskar förtroende för Postnord - någon är som förvånad?

Lars Knapasjö, chefredaktör, Screen&Marknaden

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kvalitet viktigare än ägandeform

DEBATT "Huvudmännen bakom välfärdsföretag är ofta eldsjälar med brinnande engagemang men utan stora ekonomiska tillgångar", skriver ordförande för LUF i Södermanland, Hannes Rudsäter, som är kritisk till ett vinsttak för välfärdsföretag.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT Styrelseledamöter tvingas minska på sina uppdrag efter en dom i Högsta förvaltningsrätten. Nu hotas tillväxten i företagen.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Den svenska exportkartan ritas om

EXPORT Efterfrågan i Europa är på väg upp och det ser ljust ut för svensk export. Men Brexit och Donald Trump är orosmoln som kan slå hårt mot världshandeln. Samtidigt kan det förändrade världsläget skapa nya möjligheter för länder och företag som spelar sina kort rätt, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.
NYHET Publicerad:

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.
NYHET Publicerad:

Hatten av för Babblarnas mamma

ENTREPRENÖR Babblarna är färgglada figurer som trollbinder små barn framför skärmen. Men de är också språkpedagogiska hjälpmedel på hög nivå. Idag har skaparen Anneli Tisells idéer blivit ett succéföretag som omfattar böcker, spel, appar, musik, film och musikvideor, som har 140 miljoner visningar på Youtube. Nu har Babblarnas mamma siktet inställt på världen.
NYHET Publicerad:

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Edward Blom: Den motvillige entreprenören

TIO FRÅGOR Böcker, sommarvärd på radio, tv-personlighet, kulturhistoriker, gastronom och så en jullåt på det. Edward Bloms portfolio går inte av för hackor, men själv hävdar han att han är en ganska motvillig entreprenör. ”Många entreprenörer gillar vägen till målet. För mig kommer den riktiga lusten när något är färdigt.”