Lars Knapasjö, Screen&Marknaden
NYHET Publicerad

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.

Med uttrycket ”kommer som ett brev på posten” menades något säkert och förutsägbart. Något som går att lita på. Fast det var då och idag är det snarare tvärtom.

Postnords vd Håkan Ericsson erkänner i en artikel i SvD, att de hade stora problem under 2015 med att brev inte kom fram eller helt enkelt bara försvann. DN i sin tur berättar i en artikel om att interna dokument hos Postnord visar att 5–6 miljoner brev kan ha försvunnit enbart under 2016. Det är inte det vi tänker på när vi talar om att något är säkert som ett brev på posten.

Som grädde på moset har Postnord nu börjat att systematiskt lägga beslag på andras egendom och medvetet förstöra eller makulera försändelser istället för att returnera till avsändaren. Helt på eget bevåg.

Screen&Marknaden är en nordisk branschtidning för Print, Profil och Promotion och kommer ut åtta gånger per år med en upplaga på 3 500 ex. Vid varje utskick som Posttidning B, vilket kostar oss mellan 5 och 7 kronor per exemplar, så har vi alltid fått 1–2 procent i retur på grund av att eftersändning har upphört eller mottagaren har flyttat. Det betyder att vi fått tillbaka 35–70 ex vid varje tillfälle. Något som gjort att vi kunnat ta reda på mottagarens rätta adress och uppdatera vårt utskicksregister.

Plötsligt i våras kom det bara något enstaka exemplar eller inget alls tillbaka, vilket först gjorde oss glada för att vi trodde att adressregistret verkligen var up-to-date, men senare blev vi lite betänksamma. Vid en kontroll med Postnord visar det sig att de hade infört en ny klausul i sitt reglemente för Posttidningar: Har mottagaren flyttat eller saknar gällande eftersändning eller är okänd på den angivna adressen makuleras tidningen av Postnord.

Vi betalar för att Postnord ska överlämna en försändelse till en adresserad mottagare och självklart ska Postnord returnera försändelsen till avsändaren om de av något skäl inte klarar av att fullfölja uppdraget. Att på eget bevåg makulera försändelsen är inte okej, utan att betrakta som egenmäktigt förfarande och/eller stöld.

Hur ska vi kunna veta att mottagare, som har betalt för sin tidning, inte längre får den, om Postnord inte returnerar de försändelser de inte kan dela ut? Vad händer den dag samma sak kommer att gälla för alla brev-, paket- och postförsändelser eller är det vad som redan har skett?

Annons

Idag har bara en av sex svenskar förtroende för Postnord - någon är som förvånad?

Lars Knapasjö, chefredaktör, Screen&Marknaden

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.