Cecilia Widegren (M), skattepolitisk talesperson
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
NYHET Publicerad

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.

Sverige är företagens Mecka, sett till antalet nya jobb som växer fram, främst i små- och medelstora företag. Det är glädjande och måste ges rättvisa förutsättningar för att kunna fortsätta. Mindre företag i flera kommuner runt om i landet är dessutom den stora skattebasen för framtidens välfärd och idag de största skattebetalarna, som står för en tredjedel av de kommunala skatteintäkterna. Ett utvecklande företagsklimat är därför avgörande för framtidens kvalitet, för elever, lärare, vårdbiträden, äldre och socialsekreterare. För Sverige är de kittet som gör att hela landet kan leva, att människor kan välja att bo och jobba på landsbygden eller i tätorter.

Moderaterna har hela tiden verkat för att fortsätta skapa bättre förutsättningar för företag, genom t ex minskad byråkrati, lägre skatter, fler bostäder och möjlighet att rekrytera rätt kompetens.

Utöver snåriga regler och höga skatter är negativa attityder och bristande kunskap om hur det är att driva ett företag utmaningar som näringslivet ständigt möter. Här bär den svaga rödgröna regeringen ett stort ansvar, både på kort- och på lång sikt. Det är främst den senare delen som vi efter tre år saknar. Sverige är samtidigt ett litet, exportberoende land som möter en stark global konkurrens. Det gör att villkor och förutsättningar måste hålla internationellt.

Moderaterna pekar därför på tre viktiga områden för att fortsätta förbättra företagens villkor:

För det första, för att företag ska kunna växa måste tillgång till kompetens och kapital vara god. Idag vittnar företagare om ökade utmaningar med rekrytering och tillgång till kapital, inte minst i det inledande kritiska skedet. För att förbättra tillgång på kompetens krävs också en bättre fungerande bostadsmarknad. Moderaterna har därför tillsammans med allianspartierna enats om att genomföra genomgripande regelförenklingsarbete för att sänka trösklar för byggande och för att minska dagens inlåsningseffekter. Det måste också bli enklare att hyra ut sin bostad i andra hand och dagens hyresreglering måste ses över, framförallt i nyproduktion.

För det andra, snabbväxande företag på en global marknad kräver bättre villkor för internationella rekryteringar. Därför vill vi se bättre regler för personaloptioner i tillväxtföretag. Regeringens förslag är hittills otillräckligt. Vi vill göra mer och gå längre. Dessutom krävs krafttag för att få slut på systemfel kring arbetskraftsinvandring. Det handlar både om kompetent arbetskraft som är verksam i Sverige idag och inte minst signaler om framtida internationella rekryteringar.

För det tredje ska Sverige vara pådrivande i omställningen till en klimatneutral ekonomi. Tillväxt och jobbskapande står inte i kontrast till hållbarhet, utan miljö och tillväxt kan gå hand i hand. Därför är det av yttersta vikt att företagare får långsiktiga och hållbara spelregler så att investeringar för ett mer klimatsmart företagande kan göras.

Annons

Vi ska hålla ihop Sverige, stärka kvaliteten i välfärd med ett företagsklimat som bejakar utveckling i hela landet.

Moderaterna kommer fortsatt att presentera konkreta förslag för starkare företagsklimat, idag och imorgon.

Cecilia Widegren (M), skattepolitisk talesperson

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.