Cecilia Widegren (M), skattepolitisk talesperson
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
NYHET Publicerad

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.

Sverige är företagens Mecka, sett till antalet nya jobb som växer fram, främst i små- och medelstora företag. Det är glädjande och måste ges rättvisa förutsättningar för att kunna fortsätta. Mindre företag i flera kommuner runt om i landet är dessutom den stora skattebasen för framtidens välfärd och idag de största skattebetalarna, som står för en tredjedel av de kommunala skatteintäkterna. Ett utvecklande företagsklimat är därför avgörande för framtidens kvalitet, för elever, lärare, vårdbiträden, äldre och socialsekreterare. För Sverige är de kittet som gör att hela landet kan leva, att människor kan välja att bo och jobba på landsbygden eller i tätorter.

Moderaterna har hela tiden verkat för att fortsätta skapa bättre förutsättningar för företag, genom t ex minskad byråkrati, lägre skatter, fler bostäder och möjlighet att rekrytera rätt kompetens.

Utöver snåriga regler och höga skatter är negativa attityder och bristande kunskap om hur det är att driva ett företag utmaningar som näringslivet ständigt möter. Här bär den svaga rödgröna regeringen ett stort ansvar, både på kort- och på lång sikt. Det är främst den senare delen som vi efter tre år saknar. Sverige är samtidigt ett litet, exportberoende land som möter en stark global konkurrens. Det gör att villkor och förutsättningar måste hålla internationellt.

Moderaterna pekar därför på tre viktiga områden för att fortsätta förbättra företagens villkor:

För det första, för att företag ska kunna växa måste tillgång till kompetens och kapital vara god. Idag vittnar företagare om ökade utmaningar med rekrytering och tillgång till kapital, inte minst i det inledande kritiska skedet. För att förbättra tillgång på kompetens krävs också en bättre fungerande bostadsmarknad. Moderaterna har därför tillsammans med allianspartierna enats om att genomföra genomgripande regelförenklingsarbete för att sänka trösklar för byggande och för att minska dagens inlåsningseffekter. Det måste också bli enklare att hyra ut sin bostad i andra hand och dagens hyresreglering måste ses över, framförallt i nyproduktion.

För det andra, snabbväxande företag på en global marknad kräver bättre villkor för internationella rekryteringar. Därför vill vi se bättre regler för personaloptioner i tillväxtföretag. Regeringens förslag är hittills otillräckligt. Vi vill göra mer och gå längre. Dessutom krävs krafttag för att få slut på systemfel kring arbetskraftsinvandring. Det handlar både om kompetent arbetskraft som är verksam i Sverige idag och inte minst signaler om framtida internationella rekryteringar.

För det tredje ska Sverige vara pådrivande i omställningen till en klimatneutral ekonomi. Tillväxt och jobbskapande står inte i kontrast till hållbarhet, utan miljö och tillväxt kan gå hand i hand. Därför är det av yttersta vikt att företagare får långsiktiga och hållbara spelregler så att investeringar för ett mer klimatsmart företagande kan göras.

Annons

Vi ska hålla ihop Sverige, stärka kvaliteten i välfärd med ett företagsklimat som bejakar utveckling i hela landet.

Moderaterna kommer fortsatt att presentera konkreta förslag för starkare företagsklimat, idag och imorgon.

Cecilia Widegren (M), skattepolitisk talesperson

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.