Martin Sahlberg, vd OSD
Foto: (C)TOMMY ANDERSSON PHOTOGRAPHY

Martin Sahlberg, OSD

NYHET Publicerad

Replik: Regeringen straffar småföretagarna

DEBATT Nu är det snart två år kvar till 2020 och Sverige är långt ifrån att vinna EM-guldet i jobbskapande. Regeringens åtgärdslista har varit bred, men inte särskilt vass, skriver Östersundsföretagaren Martin Sahlberg i en replik till Mikael Damberg.

Vi är just nu inne i en högkonjunktur som är mycket positiv för Sverige och företagen som verkar här men vi vet att en högkonjunktur inte varar för evigt vilket ställer höga krav på regeringen att göra åtgärder som gynnar näringslivet på lång sikt. För visst är det så som Mikael Damberg skriver att fyra av fem jobb skapas i de små och medelstora företagen.

Nu är det snart två år kvar till 2020 och Sverige är långt ifrån att vinna EM-guldet i jobbskapande. Regeringens åtgärdslista har varit bred, men inte särskilt vass. En granskning av regeringens paradreformer visar på undermåliga resultat. Det gäller allt från traineejobb, extratjänster, utbildningskontrakt och beredskapsjobb som snabbspår och matchningsanställningar.

Regeringen säger att den vill skapa goda förutsättningar för landets företag och företagare. För det är där jobben och tillväxten skapas. Det är i stort sett alla överens om. Men, samtidigt har regeringen sedan den tillträdde aviserat en mängd försämringar för företagen. De straffar det de vill se mer av. Man ställer sig frågan – Hur tänker ni och vad vill ni egentligen?

När det gäller stödformer för att få företag att anställa så är jag tveksam till dessa då de sällan fungerar förutom några undantag. Förslaget att sänka arbetsgivaravgiften för den första anställda tror jag inte alls på. Effekten kommer att vara minimal. För många enmansföretagare handlar det inte om att anställa utan om hur man ska klara sig vid sjukdom eller bemanning vid tillfälliga toppar i sin verksamhet. Istället hade jag velat se att regeringen låtit den lägre arbetsgivaravgiften för unga ligga kvar, en reform som vi vet skapade många jobb inom främst besöksnäringen. Men även att gynna befintliga företag som gärna växer men anser det vara för dyrt. Jag driver ett sådant företag inom besöksnäringen.

Vi är inne i en rejäl omsättningsökning men vi vågar och kan inte anställa. Några av anledningarna är slopandet av den lägre arbetsgivaravgiften för unga men även för att det inte finns utbildad personal. Krångliga regler kring nystartsjobb är en annan anledning. Hade istället Regeringens förslag gällt företag med upp till 50 anställda hade vi sett en betydligt bättre effekt och vi hade vågat anställa. Företag med fler än en anställd vågar anställa om möjligheterna finns vilket ger effekt i jämförelse med enmansföretagaren som i stor utsträckning aldrig kommer att anställa.

Samtidigt som Regeringen pratar om lättnader för företagen har Regeringen försämrat ROT- och RUT-avdragen och ökat marginalskatten. Företagen har varit tydliga. Det här är försämringar för dem. Utfallet blir att de har svårare att utveckla sina företag och att skapa arbetstillfällen.

Verksam i Jämtland är en av de skattehöjningar som föreslagits av Regeringen tidigare i år, det vill säga kilometerskatten, en av de mest skadliga för vår region och Norrland. Det blir en väldigt stor orättvisa mellan landsbygd och storstad och de ökade kostnaderna för företagen riskerar att resultera i nedskärningar. Lägg där till flygskatten som direkt slår mot våra företag i norr som inte har andra alternativ att snabbt transportera sig. Det riskera även att slå mot besöksnäringen då det blir dyrare att resa till vår stad för semester eller en konferens.

Annons

När det sedan kommer till satsningen på 200 miljoner kronor som du Mikael Damberg tydligen är så stolt över så är det egentligen ingen satsning alls. För i grunden låg två miljarder kronor som nu förs över till hela Sverige och kvar blir 200 miljoner kronor, men visst låter det fint att Regeringen tillför 200 miljoner kronor.

Låt 2018 till skillnad från 2017 bli året med raka och tydliga besked till landets företagare!

Martin Sahlberg, vd OSD

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.