Martin Sahlberg, vd OSD
Foto: (C)TOMMY ANDERSSON PHOTOGRAPHY

Martin Sahlberg, OSD

NYHET Publicerad

Replik: Regeringen straffar småföretagarna

DEBATT Nu är det snart två år kvar till 2020 och Sverige är långt ifrån att vinna EM-guldet i jobbskapande. Regeringens åtgärdslista har varit bred, men inte särskilt vass, skriver Östersundsföretagaren Martin Sahlberg i en replik till Mikael Damberg.

Vi är just nu inne i en högkonjunktur som är mycket positiv för Sverige och företagen som verkar här men vi vet att en högkonjunktur inte varar för evigt vilket ställer höga krav på regeringen att göra åtgärder som gynnar näringslivet på lång sikt. För visst är det så som Mikael Damberg skriver att fyra av fem jobb skapas i de små och medelstora företagen.

Nu är det snart två år kvar till 2020 och Sverige är långt ifrån att vinna EM-guldet i jobbskapande. Regeringens åtgärdslista har varit bred, men inte särskilt vass. En granskning av regeringens paradreformer visar på undermåliga resultat. Det gäller allt från traineejobb, extratjänster, utbildningskontrakt och beredskapsjobb som snabbspår och matchningsanställningar.

Regeringen säger att den vill skapa goda förutsättningar för landets företag och företagare. För det är där jobben och tillväxten skapas. Det är i stort sett alla överens om. Men, samtidigt har regeringen sedan den tillträdde aviserat en mängd försämringar för företagen. De straffar det de vill se mer av. Man ställer sig frågan – Hur tänker ni och vad vill ni egentligen?

När det gäller stödformer för att få företag att anställa så är jag tveksam till dessa då de sällan fungerar förutom några undantag. Förslaget att sänka arbetsgivaravgiften för den första anställda tror jag inte alls på. Effekten kommer att vara minimal. För många enmansföretagare handlar det inte om att anställa utan om hur man ska klara sig vid sjukdom eller bemanning vid tillfälliga toppar i sin verksamhet. Istället hade jag velat se att regeringen låtit den lägre arbetsgivaravgiften för unga ligga kvar, en reform som vi vet skapade många jobb inom främst besöksnäringen. Men även att gynna befintliga företag som gärna växer men anser det vara för dyrt. Jag driver ett sådant företag inom besöksnäringen.

Vi är inne i en rejäl omsättningsökning men vi vågar och kan inte anställa. Några av anledningarna är slopandet av den lägre arbetsgivaravgiften för unga men även för att det inte finns utbildad personal. Krångliga regler kring nystartsjobb är en annan anledning. Hade istället Regeringens förslag gällt företag med upp till 50 anställda hade vi sett en betydligt bättre effekt och vi hade vågat anställa. Företag med fler än en anställd vågar anställa om möjligheterna finns vilket ger effekt i jämförelse med enmansföretagaren som i stor utsträckning aldrig kommer att anställa.

Samtidigt som Regeringen pratar om lättnader för företagen har Regeringen försämrat ROT- och RUT-avdragen och ökat marginalskatten. Företagen har varit tydliga. Det här är försämringar för dem. Utfallet blir att de har svårare att utveckla sina företag och att skapa arbetstillfällen.

Verksam i Jämtland är en av de skattehöjningar som föreslagits av Regeringen tidigare i år, det vill säga kilometerskatten, en av de mest skadliga för vår region och Norrland. Det blir en väldigt stor orättvisa mellan landsbygd och storstad och de ökade kostnaderna för företagen riskerar att resultera i nedskärningar. Lägg där till flygskatten som direkt slår mot våra företag i norr som inte har andra alternativ att snabbt transportera sig. Det riskera även att slå mot besöksnäringen då det blir dyrare att resa till vår stad för semester eller en konferens.

Annons

När det sedan kommer till satsningen på 200 miljoner kronor som du Mikael Damberg tydligen är så stolt över så är det egentligen ingen satsning alls. För i grunden låg två miljarder kronor som nu förs över till hela Sverige och kvar blir 200 miljoner kronor, men visst låter det fint att Regeringen tillför 200 miljoner kronor.

Låt 2018 till skillnad från 2017 bli året med raka och tydliga besked till landets företagare!

Martin Sahlberg, vd OSD

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.