En kvinna med slöja i ett möte med kollegor.
NYHET Publicerad

Så kan ditt företag bidra till integrationen

DEBATT Erbjud praktikplatser till nyanlända, håll öppet hus och bjud in föreläsare till samtal om integration. Det är några av de saker som du som företagare kan göra för att bidra till integrationen i Sverige, skriver debattören och författaren Navid Modiri.

Navid Modiri
Foto: Robert Eldrim, Medljus

Integration handlar inte om att invandrare ska lära sig att bli svenskar utan om att vi ska hitta ett klokt sätt att leva och interagera med varandra i Sverige. För att kunna göra det behöver vi prata om integration som något vi gör med varandra och inte något som bara en grupp ska bli. Att skapa ett bättre Sverige tillsammans för de många människorna – det är vad som menas med integration.

Det är lätt att tro att det är upp till staten eller ett litet antal organisationer att lösa integrationen men det är i själva verket upp till oss – de tio miljoner svenskar som bor i Sverige – att skapa det bästa landet vi möjligtvis kan för varandra och för våra barn.

 1. Håll öppet hus på ert företag och bjud in människor som inte känner till er. Se till att ha tolkar på plats och hjälp människor med funktionsvariationer att känna sig välkomna. Använd kommunikationskanaler som ni traditionellt inte brukar finnas på.
 2. Hitta lokala integratörer, det vill säga personer som arbetar med integration, i er kommun och stötta dem på olika sätt. Hjälp de som redan försöker stärka integrationen i Sverige att bättre göra sitt jobb.
 3. Utbilda medarbetare och ledning i kulturell kompetens. Ta hjälp utifrån och se till att de som arbetar på ert företag lär sig mer om världen och de grupper som de senaste decennierna blivit svenskar.
 4. Bjud in inspiratörer och föreläsare som delar med sig av sina resor och berättelser om flykt, utanförskap och mångfald. Ett sätt att få människor att förstå sånt de själva inte varit med om är att bli berörda av andra.
 5. Starta en frivilligpool där era medarbetare kan anmäla sig för att vara mentorer åt nyanlända, arbetslösa eller unga i ytterområden. Genom att uppmuntra och skapa incitament för att engagera sig kommer ni inte bara öka känslan av syfte på arbetsplatsen utan också träna era medarbetare inom områden som ledarskap, kulturell kompetens och samhällsmedvetenhet.
 6. Sök er utanför er vanliga sfär och be en grupp som inte köper era varor eller tjänster att ge sitt perspektiv på dem och var beredd på att få ärlig och ibland kanske smärtsam feedback. Sök er till lokala grupper och be om hjälp och se till att kompensera dem för deras tid.
 7. Bjud in till öppna samtal om integration, mångfald och inkludering där du låter människor prata med varandra i ett tryggt rum. Istället för den där afterworken finns det en poäng att bjuda in till meningsfulla samtal där ni tar hjälp av duktiga samtalsledare som hjälper er att adressera komplexa frågor.
 8. Erbjud praktikplatser för nyanlända där de kan prova på att visa sin kompetens eller hitta kompetensområden som de eller ni inte visste att de hade. Använd tillfället till att också lära känna människor som personer och individer.
 9. Bjud in till en intern akademi där människor på olika positioner och avdelningar på arbetsplatsen får möjlighet att lära varandra vad de är bra på. Kolla upp Ted.com och format som Pecha Kucha för inspiration.
 10. Leta efter exempel på företag som har gjort lyckade projekt för att stärka integrationen i Sverige.

Navid Modiri, föreläsare och författare.
Aktuell med boken ”Hej syster” och podden ”Björn & Navid”.

Orgnaisationer att ta hjälp av
 • Rättviseförmedlingen och Barakat Ghebrehawariat på barakat.nu när det gäller utbildning i kulturellt kompetens.
 • Talarforum.se och Roa.se när det gäller inspirerande föreläsare.
 • Altitude Meetings eller Smarta Samtal när det gäller pfofessionell samtalsledning.
 • Öppna dörren eller Korta vägen när det gäller praktikplatser till nyanlända.
 • Everyday School när det gäller att bygga upp en intern akademi.
 • Integratörer som Öppna Dörren eller Open Up när det gäller att hitta lyckade företagsexempel.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.