En kvinna med slöja i ett möte med kollegor.
NYHET Publicerad

Så kan ditt företag bidra till integrationen

DEBATT Erbjud praktikplatser till nyanlända, håll öppet hus och bjud in föreläsare till samtal om integration. Det är några av de saker som du som företagare kan göra för att bidra till integrationen i Sverige, skriver debattören och författaren Navid Modiri.

Navid Modiri
Foto: Robert Eldrim, Medljus

Integration handlar inte om att invandrare ska lära sig att bli svenskar utan om att vi ska hitta ett klokt sätt att leva och interagera med varandra i Sverige. För att kunna göra det behöver vi prata om integration som något vi gör med varandra och inte något som bara en grupp ska bli. Att skapa ett bättre Sverige tillsammans för de många människorna – det är vad som menas med integration.

Det är lätt att tro att det är upp till staten eller ett litet antal organisationer att lösa integrationen men det är i själva verket upp till oss – de tio miljoner svenskar som bor i Sverige – att skapa det bästa landet vi möjligtvis kan för varandra och för våra barn.

 1. Håll öppet hus på ert företag och bjud in människor som inte känner till er. Se till att ha tolkar på plats och hjälp människor med funktionsvariationer att känna sig välkomna. Använd kommunikationskanaler som ni traditionellt inte brukar finnas på.
 2. Hitta lokala integratörer, det vill säga personer som arbetar med integration, i er kommun och stötta dem på olika sätt. Hjälp de som redan försöker stärka integrationen i Sverige att bättre göra sitt jobb.
 3. Utbilda medarbetare och ledning i kulturell kompetens. Ta hjälp utifrån och se till att de som arbetar på ert företag lär sig mer om världen och de grupper som de senaste decennierna blivit svenskar.
 4. Bjud in inspiratörer och föreläsare som delar med sig av sina resor och berättelser om flykt, utanförskap och mångfald. Ett sätt att få människor att förstå sånt de själva inte varit med om är att bli berörda av andra.
 5. Starta en frivilligpool där era medarbetare kan anmäla sig för att vara mentorer åt nyanlända, arbetslösa eller unga i ytterområden. Genom att uppmuntra och skapa incitament för att engagera sig kommer ni inte bara öka känslan av syfte på arbetsplatsen utan också träna era medarbetare inom områden som ledarskap, kulturell kompetens och samhällsmedvetenhet.
 6. Sök er utanför er vanliga sfär och be en grupp som inte köper era varor eller tjänster att ge sitt perspektiv på dem och var beredd på att få ärlig och ibland kanske smärtsam feedback. Sök er till lokala grupper och be om hjälp och se till att kompensera dem för deras tid.
 7. Bjud in till öppna samtal om integration, mångfald och inkludering där du låter människor prata med varandra i ett tryggt rum. Istället för den där afterworken finns det en poäng att bjuda in till meningsfulla samtal där ni tar hjälp av duktiga samtalsledare som hjälper er att adressera komplexa frågor.
 8. Erbjud praktikplatser för nyanlända där de kan prova på att visa sin kompetens eller hitta kompetensområden som de eller ni inte visste att de hade. Använd tillfället till att också lära känna människor som personer och individer.
 9. Bjud in till en intern akademi där människor på olika positioner och avdelningar på arbetsplatsen får möjlighet att lära varandra vad de är bra på. Kolla upp Ted.com och format som Pecha Kucha för inspiration.
 10. Leta efter exempel på företag som har gjort lyckade projekt för att stärka integrationen i Sverige.

Navid Modiri, föreläsare och författare.
Aktuell med boken ”Hej syster” och podden ”Björn & Navid”.

Orgnaisationer att ta hjälp av
 • Rättviseförmedlingen och Barakat Ghebrehawariat på barakat.nu när det gäller utbildning i kulturellt kompetens.
 • Talarforum.se och Roa.se när det gäller inspirerande föreläsare.
 • Altitude Meetings eller Smarta Samtal när det gäller pfofessionell samtalsledning.
 • Öppna dörren eller Korta vägen när det gäller praktikplatser till nyanlända.
 • Everyday School när det gäller att bygga upp en intern akademi.
 • Integratörer som Öppna Dörren eller Open Up när det gäller att hitta lyckade företagsexempel.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.