NYHET Publicerad

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som Djävulen själv kommer från.

Vladimir Putin och Karl-Petter Thorwaldsson
Foto: TT

Rysslands president Vladimir Putin och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Fredrik Segerfeldt

Fredrik Segerfeldt menar att det inte finns belägg för påståendena i LO:s valfilm.

I en artikel i tidskriften Capx gör den brittiske vänsterskribenten Oliver Kamm upp med den lögnaktiga ryska propagandan om engelska Salisbury respektive syriska Douma. Han avfärdar Rysslands påståenden om att den brittiska säkerhetstjänsten skulle ligga bakom de två gasattackerna och vänder sig sedan mot termen informationskrigföring och den falska ekvivalens som sägs råda mellan det ryska narrativet och det brittiska. Det är fråga om sant och falskt, menar Kamm. 

Detsamma skulle man kunna säga om LO:s omdebatterade valfilm. I den påstås det bland annat att med alliansen vid makten kommer ”vi bli av med våra jobb” och ”Kristersson bestämma vad en gruvarbetare i Gällivare ska tjäna”. En undersköterska frågar sig hur hon ens ska ha råd att bo. Det blir inga fasta anställningar, ingen får bli sjuk, äldre eller skaffa barn, sägs det. 

Precis som Ryssland varken kan presentera några bevis eller finna något stöd hos oberoende bedömare för sina påståenden, kan LO inte lägga fram några belägg för det som sägs i filmen. Dessutom har en hel radda oberoende experter avfärdat den som hittepå. Aftonbladets Lena Mellin: ”Jag skulle kalla LO:s film rent lögnaktig.” Och i Expressen kallar Birgitta Nyström, professor i arbetsrätt, det hela ”inte trovärdigt” och ”ledsamt”. Den nya satsningen faktiskt.se har granskat två av LO:s påståenden och konstaterat att de bägge är ”helt fel”. Det är inte valrörelse, utan en fråga om sant och falskt. 

När det gäller faktaresistens och fake news brukar vi oftast tänka på Donald Trump. Han kommer ju hela tiden undan verkligheten genom att skapa en egen sådan, med ”alternativa fakta”. Och det finns paralleller mellan Norra Bantorget och såväl Vita Huset som Kreml. LO har det gemensamt med bägge stormakterna att de känner att samtiden springer ifrån dem, att de minskar i relevans och att omvärlden hotar. Och att de omvandlar sin frustration i aggressivitet och lögner.

Men likheterna med Ryssland är ändå starkare. Nej, jag tänker självklart inte på de historiskt gemensamma röda fanorna. Trollfabriken ligger i S:t Petersburg, inte i Leningrad. Utan jag tänker på självförtroendet. Den amerikanske presidenten kan ljuga för att han är megaloman och struntar i vilket. Hans supporters gillar honom ändå. För de verkar hålla med Donald Trump om att han är större än sanningen. I populismen går känsla alltid före fakta.

Med den ryska ledningen förhåller det sig tvärt om. Den far med osanning för att den lider av dåligt självförtroende. Trots att det är världens största land med kust mot fem hav känner sig Ryssland inringat av NATO och Vladimir Putin har kallat Sovjetunionens sönderfall för 1900-talets största geopolitiska katastrof. Det är en bitter och paranoid före detta global supermakt, som bara har lögnen kvar när fantomsmärtorna i det forna imperiet blir allt för starka. På samma sätt är LO en 1900-talsrelik, med fallande styrka och relevans. Och det är samma panikartade nostalgi som får Norra Bantorget att anamma Kremls nivå när det gäller budskapens sanningshalt.

Precis som den ryske utrikesministern Sergej Lavrov ser journalisterna stint in i ögonen när han far med sina osanningar gör LO:s ledning det. En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön. Och bägge får eldunderstöd från stormtrupperna i sociala medier.

Annons

Såväl Kreml som Norra bantorget resonerar så här: En stor del av retoriken har en intern målgrupp. Ledningen lyssnar nämligen på fotfolkets oro, över att det egna inflytandet har försvagats, för vad som händer om motståndarna får för mycket makt och för att värderingar om tolerans ska få fotfäste i de egna leden. Och mot den oron har sanningen inte en chans.

Frågan är dock varifrån den där tanken kommer, att svenska företag är som Djävulen själv. Den där eviga motsättningen LO-ledningen tycker sig se mellan företagen och de som jobbar i dem motsvaras inte av verkligheten på merparten av landets arbetsplatser. Ty de flesta som går till jobbet gör det med vetskapen om att de tjänar på att det går bra för företaget.

Fredrik Segerfeldt, författare och liberal debattör

Se LO:s valfilm.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.