Slutreplik: Bra att vi inte är överens

Debatt Det konstruktivt att vi inte är överens, skriver Maria Mattsson Mähl i en slutreplik till Feministiskt Initiativ. Nu ser hon fram emot en valrörelse där FI engagerar sig för en variation av driftsformer.

Maria Mattsson Mähl replikerar Femnistiskt initiativ
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Henrik Montgomery/TT

Jag uppskattar att Fi engagerar för att förbättra Sveriges företagsklimat. Efter 20 år som företagsledare är jag den första att skriva under på flera av de svårigheter som lyfts. Jag har till exempel suttit i flertal möten med banktjänstemän som istället för att titta på mina nyckeltal och min riskanalys kommenterat färgval eller logga. Att sitta i ett möte där motparten konstant vänder sig till min manliga medarbetare istället, trots att det är jag som är vd:n med mest makt i frågan, tillhör min vardag. Det hände mig så sent som i förra veckan på ett affärsmöte i Tyskland. Men att likställa #metoo-rörelsen med klantiga banktjänstemän som är ovana att diskutera affärsplaner med en kvinna är att dra för stora paralleller.

Att förbättra villkoren för entreprenörer – oavsett kön, bransch, inriktning eller geografi är viktigt. Det är också viktigt att ha ett belysa frågan ur flera perspektiv. Därför är det bra och konstruktivt att vi inte är eniga i diverse sakfrågor.

Jag måste också säga att jag uppskattar förtydligandet att ”Feministiskt initiativ vill värna om den variation av driftsformer som med nyskapande idéer om vård, skola och omsorg bidrar till en uppskattad mångfald i utbudet av välfärdstjänster”. Det betyder att jag kan förvänta mig en valrörelse där ni engagerar er för att fler offentliga tjänster ska ut på entreprenad. Den debatten ser jag fram emot att få följa.

Maria Mattsson Mähl, vd AlphaCE

Slutreplik på: Skolexempel på hur kvinnor förminskas, av Feministiskt Initiativ