Maria Mattsson Mähl replikerar Femnistiskt initiativ
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Henrik Montgomery/TT
NYHET Publicerad

Tramsa inte sönder #metoo

DEBATT FI överdriver när de pratar om en överväldigande manskultur i näringslivet där kvinnor betalar priset för ett trasigt system. Gör något på riktigt istället och underlätta för kvinnor att driva företagande i välfärdssektorn, skriver debattören Maria Mattsson Mähl i en replik.

Det är bra att genusperspektivet i näringslivet debatteras. Som kvinna med 20 års vd-erfarenhet från olika branscher är jag väl medveten om behovet av mångfald i affärslivet. Men att, som Feministiskt Initiativ gjorde i sin debattartikel, tala om en ”överväldigande manskultur” där kvinnor ”en och en” betalar priset för ”ett trasigt system” är en överdrift. Det riskerar faktiskt att tramsa sönder en viktig fråga.

Vill Feministiskt initiativ verkligen driva kvinnors rätt och möjligheter i näringslivet borde de vurma för fler välfärdsföretagare. De allra flesta som startar och driver företag gör det i en sektor eller bransch där de har kunskap, erfarenhet och nätverk. Eftersom många kvinnor arbetar inom skola, vård och omsorg är det också där de har bäst förutsättningar att starta och driva företag.

När kvinnor äger, driver och utvecklar företag får de också förutsättningar att påverka allt från företagskultur och kvalitetsprocesser till nyckeltal och vinstmarginal. Det sistnämnda har blivit ett skällsord i debatten om ”vinster i välfärden”, men faktum är att vinst är något positivt. Det betyder att intäkterna är högre än kostnaderna och en duktig företagsledare kan välja två sätt att hantera en eventuell vinst; den kan återinvesteras i företagets lokaler, utrustning eller personal alternativt kan ägaren besluta om utdelning. Oavsett om företaget går med vinst eller inte flyttas makten till kvinnorna. Går företaget bra blir företagsledaren dessutom en maktfaktor gentemot banker, leverantörer och andra intressenter – en maktfaktor som faktiskt kan vara med och påverka samhällsutvecklingen.

Blanda inte ihop viktiga kampanjer som #metoo med den patriarkaliska strukturen i näringslivet och försök vinna tramsiga poänger genom att skriva en debattartikel på temat. Gör något på riktigt istället och underlätta för kvinnor att driva företagande i välfärdssektorn! Då kan ni på riktigt påverka maktstrukturer, företagsklimat och näringslivet – för det är väl det ni vill?

Maria Mattsson Mähl, vd AlphaCE

Replik: FI: Skolexempel på hur kvinnor förminsas av Jennifer Råsten, näringspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ och Pelle Hällje, näringsutskottet för Feministiskt initiativ.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.