NYHET Publicerad

Värre än löntagarfonder

KLIMATHOTET Politiker, allmänhet och företagare är grovt vilseledda när det gäller klimathotet. De måste få tillgång till verkliga fakta, skriver Mats Jangdahl, maskinentreprenör och miljövetare.

När löntagarfonderna hotade den fria marknaden och därmed Sveriges välstånd, gjorde Svenskt Näringsliv en historisk insats. Till slut tvingades socialdemokraternas finansminister, Kjell-Olof Feldt, ta offentligt avstånd från löntagarfonderna. Landet räddades kvar som fungerande demokrati. I flera år har Svenskt Näringsliv kämpat för att förklara att skola, vård och omsorg är affärsområden som mår bra av konkurrens och kan skötas bra av företag på en fungerande marknad.

När Vänsterpartiet nu fått regeringen Löfvén att vilja förbjuda vinster i välfärden, har Feldt än en gång tagit till orda och läxat upp partikamraterna, för att de saknar grepp om verkligheten. Klimathotet är en annan konfiskatorisk idé, som marknadsförts i flera årtionden. Med Brundtlandrapporten 1987 ”Vår gemensamma framtid” lanserades begreppet hållbarhet hårt. Året därpå bildades IPCC med det specifika uppdraget att finna argument för hypotesen att människans utsläpp av koldioxid leder till en katastrofal uppvärmning av Jorden. Den stora konferensen i Rio 1992 blev startskottet för jakten på klimatavlat.

Politiker och media svalde falsariet, eller snarare drev på det. Alla kritiker tystades med beskedet att vetenskapen redan var avgjord. Då blev det legitimt att marknadsföra vad som helst med hänvisning till klimathotet. Det finns ingen ände på klimatsmarta, klimatneutrala och klimatkompenserande myndighetsbeslut och affärsverksamheter. Men de bygger alla på en hypotes som aldrig bevisats. Tvärtom, alla de datasimuleringar som prövats för att beskriva den kommande katastrofen har misslyckats. Det enda som visats så här långt är alltså att hypotesen om klimathotet är felaktig. Alla verkligt vetenskapliga fakta som kommit i dagen visar att inget oroande kunnat märkas på grund av våra koldioxidutsläpp.

Tvärtom, planeten har blivit märkbart grönare tack vare en beskedlig uppvärmning under förra seklet och lätt ökad mängd av livets gas, koldioxid. Den gynnar fotosyntesen, så att FAO noterat 20 % ökade skördar under senaste decenniet. Det har räddat hundratals miljoner människor från fattigdom och svält. De lokala väderkatastrofer som observerats ligger helt inom normala variationer, kallat årsmån på svenska. I länder som Kanada och Australien har politikerna insett faran med dessa villoläror. Svenskt Näringsliv har inte gått i bräschen för att avslöja hur grundlös hypotesen är.

Hur kommer de företag som marknadsfört klimathotet att uppfattas av kunder och konsumenter, när kunskapen om bluffen blir allmängods även i Sverige? I synnerhet om det är socialdemokrater som än en gång stoppar dumheterna, men denna gång utan att Svenskt Näringsliv ansträngt sig för att få fram sanningen? Idag behövs ett lika bestämt engagemang mot en fara som är än allvarligare än löntagarfonderna. Christiana Figueres, den som ansvarar för klimatfrågan i FN, sade den 3/2 att klimatförhandlingarnas mål är en total omställning av den globala ekonomin. Andra i organisationen har förklarat att det inte längre handlar om klimatet. De talar om planstyrd fördelningspolitik. I löntagarfondsdebatten fick båda sidor utrymme i media.

Beträffande klimatet gäller det fullständigt absurda förhållandet att public service och alla rikstidningar, systematiskt avvisar kritik av hypotesen. Politiker, allmänhet och företagare är grovt vilseledda. De måste få tillgång till verkliga fakta. Det SN kan och bör göra är att arrangera ett öppet seminarium, där kompetenta forskare får upplysa om kunskapsläget. De bör väljas både från kretsen runt IPCC och från kompetenta kritiker av klimathotet. Arrangemanget måste vara så stort att media inte kan förbigå det. Ett sådant seminarium står i SN:s makt att genomföra. Kontakter med världsledande forskare, både svenska och utländska, kan förmedlas av www.klimatupplysningen.se och klimatsans.com.

Allvaret är större än för löntagarfonderna. Det gäller att hindra klimatfobikerna att skriva bort nationens självbestämmande, förmögenhet och den privata äganderätten.

Annons

Mats Jangdahl, maskinentreprenör och miljövetare

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.