NYHET Publicerad

Värre än löntagarfonder

KLIMATHOTET Politiker, allmänhet och företagare är grovt vilseledda när det gäller klimathotet. De måste få tillgång till verkliga fakta, skriver Mats Jangdahl, maskinentreprenör och miljövetare.

När löntagarfonderna hotade den fria marknaden och därmed Sveriges välstånd, gjorde Svenskt Näringsliv en historisk insats. Till slut tvingades socialdemokraternas finansminister, Kjell-Olof Feldt, ta offentligt avstånd från löntagarfonderna. Landet räddades kvar som fungerande demokrati. I flera år har Svenskt Näringsliv kämpat för att förklara att skola, vård och omsorg är affärsområden som mår bra av konkurrens och kan skötas bra av företag på en fungerande marknad.

När Vänsterpartiet nu fått regeringen Löfvén att vilja förbjuda vinster i välfärden, har Feldt än en gång tagit till orda och läxat upp partikamraterna, för att de saknar grepp om verkligheten. Klimathotet är en annan konfiskatorisk idé, som marknadsförts i flera årtionden. Med Brundtlandrapporten 1987 ”Vår gemensamma framtid” lanserades begreppet hållbarhet hårt. Året därpå bildades IPCC med det specifika uppdraget att finna argument för hypotesen att människans utsläpp av koldioxid leder till en katastrofal uppvärmning av Jorden. Den stora konferensen i Rio 1992 blev startskottet för jakten på klimatavlat.

Politiker och media svalde falsariet, eller snarare drev på det. Alla kritiker tystades med beskedet att vetenskapen redan var avgjord. Då blev det legitimt att marknadsföra vad som helst med hänvisning till klimathotet. Det finns ingen ände på klimatsmarta, klimatneutrala och klimatkompenserande myndighetsbeslut och affärsverksamheter. Men de bygger alla på en hypotes som aldrig bevisats. Tvärtom, alla de datasimuleringar som prövats för att beskriva den kommande katastrofen har misslyckats. Det enda som visats så här långt är alltså att hypotesen om klimathotet är felaktig. Alla verkligt vetenskapliga fakta som kommit i dagen visar att inget oroande kunnat märkas på grund av våra koldioxidutsläpp.

Tvärtom, planeten har blivit märkbart grönare tack vare en beskedlig uppvärmning under förra seklet och lätt ökad mängd av livets gas, koldioxid. Den gynnar fotosyntesen, så att FAO noterat 20 % ökade skördar under senaste decenniet. Det har räddat hundratals miljoner människor från fattigdom och svält. De lokala väderkatastrofer som observerats ligger helt inom normala variationer, kallat årsmån på svenska. I länder som Kanada och Australien har politikerna insett faran med dessa villoläror. Svenskt Näringsliv har inte gått i bräschen för att avslöja hur grundlös hypotesen är.

Hur kommer de företag som marknadsfört klimathotet att uppfattas av kunder och konsumenter, när kunskapen om bluffen blir allmängods även i Sverige? I synnerhet om det är socialdemokrater som än en gång stoppar dumheterna, men denna gång utan att Svenskt Näringsliv ansträngt sig för att få fram sanningen? Idag behövs ett lika bestämt engagemang mot en fara som är än allvarligare än löntagarfonderna. Christiana Figueres, den som ansvarar för klimatfrågan i FN, sade den 3/2 att klimatförhandlingarnas mål är en total omställning av den globala ekonomin. Andra i organisationen har förklarat att det inte längre handlar om klimatet. De talar om planstyrd fördelningspolitik. I löntagarfondsdebatten fick båda sidor utrymme i media.

Beträffande klimatet gäller det fullständigt absurda förhållandet att public service och alla rikstidningar, systematiskt avvisar kritik av hypotesen. Politiker, allmänhet och företagare är grovt vilseledda. De måste få tillgång till verkliga fakta. Det SN kan och bör göra är att arrangera ett öppet seminarium, där kompetenta forskare får upplysa om kunskapsläget. De bör väljas både från kretsen runt IPCC och från kompetenta kritiker av klimathotet. Arrangemanget måste vara så stort att media inte kan förbigå det. Ett sådant seminarium står i SN:s makt att genomföra. Kontakter med världsledande forskare, både svenska och utländska, kan förmedlas av www.klimatupplysningen.se och klimatsans.com.

Allvaret är större än för löntagarfonderna. Det gäller att hindra klimatfobikerna att skriva bort nationens självbestämmande, förmögenhet och den privata äganderätten.

Annons

Mats Jangdahl, maskinentreprenör och miljövetare

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.