NYHET Publicerad

7 kända företagarkvinnor som inte är med på topplistan

TOPP-50-LISTAN För att kvala in på Entreprenörs lista över de 50 största kvinnliga företagarna krävs två saker: dels att kvinnan är ägare, eller stor delägare, dels att kvinnan är operativt ansvarig för företagets drift som vd (eller i något fall operativ styrelseordförande).

Antonia Ax:son Johnson, tidigare styrelseordförande i Johnson-koncernen.

Antonia Ax:son Johnson, tidigare styrelseordförande i Johnson-koncernen.

Vicky Ax:son Johnson, styrelseordförande i Nordstjernan.

Vicky Ax:son Johnson, styrelseordförande i Nordstjernan.

Foto: TT/Gunnar Lundmark/SvD
Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik och ledare för Stenbäcksfären.

Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik och ledare för Stenbäcksfären.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska skolan.

Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska skolan.

Lena Apler, grundare av Collector bank.

Lena Apler, grundare av Collector bank.

Monica Lindstedt, grundare av tjänsteföretaget Hemfrid.

Monica Lindstedt, grundare av tjänsteföretaget Hemfrid.

Christina Wahlström, grundare av mödravårdsföretaget Mama Mia.

Christina Wahlström, grundare av mödravårdsföretaget Mama Mia.

Men det finns förstås fler kvinnor än de på vår topp-50-lista som framgångsrikt lett och byggt upp familjeföretag eller koncernen under många år eller till och med decennier bakåt i tiden. Anledningen till att vissa välkända kvinnliga företagare därför saknas på listan kan exempelvis vara att de sålt hela eller delar av sitt företag, företaget har börsnoterats eller så är de inte längre operativt aktiva i bolaget. Det kan också vara så att företagets nettoomsättning inte når upp till 131 miljoner kronor (vilket motsvarar plats 50 på listan).

Antonia Ax:son Johnson: Hon är familjeföretagare i fjärde generationen och har tidigare varit styrelseordförande i Johnson-koncernen, som omsätter 72 miljarder kronor. Tillsammans med sin familj är Antonia Ax:son Johnsson fortfarande storägare. Koncernen hel- och deläger en mängd bolag där Antonia fortfarande är styrelseordförande eller ledamot. Antonias dotter Caroline Mörner Berg är idag styrelseordförande i Johnson-koncernen.

Vicky Ax:son Johnson: Hon är styrelseordförande i Nordstjernan, som år 2015 omsatte 76 miljarder kronor. Hon är kusin med Antonia och sitter tillsammans med henne i många olika hel- eller delägda bolag.

Cristina Stenbeck: Hon är dotter till entreprenören Jan Stenbeck och hon tog efter hans död över ledarskapet i Stenbecksfären. Cristina Stenbeck har vuxit upp i USA och är varken vd eller styrelseordförande i något aktiebolag i Sverige, men hon är alltså storägare i Kinnevik. Det är numera ett investmentbolag som äger ett 30-tal bolag, den så kallade Stenbecksfären. Cristina är ledamot i många av dessa företags styrelser. Värdet på Kinneviks ägarandelar uppgick 2016 till 72 miljarder kronor.

Barbara Bergström: Hon är grundare av Internationella Engelska skolan, som driver ett 35-tal skolor i Sverige. Koncernen omsätter 1,8 miljarder kronor. Barbara är idag styrelseledamot och bosatt utomlands. Företaget är börsnoterat, men hon äger fortfarande, enligt uppgift, runt 25 procent.

Lena Apler: Hon är grundare av Collector bank. Lena är idag styrelseordförande i bank- och finansföretaget, som är börsnoterat. Omsättningen uppgår till en dryg miljard kronor och Lena uppges äga en mindre andel.

Monica Lindstedt: Hon är grundare av tjänsteföretaget Hemfrid. Företaget startades 1996 efter en helt egen idé och Monica var länge ansvarig för driften av verksamheten. Idag är hon styrelseordförande och huvudägare. Hemfrid omsatte drygt 440 miljoner kronor år 2015.

Christina Wahlström: Hon är grundare av mödravårdsföretaget Mama Mia. Christina med familj är fortfarande ägare av bolaget, men Christinas dotter Eva Laurin har tagit över vd-rollen.

Monica Renstig

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.