NYHET Publicerad

7 kända företagarkvinnor som inte är med på topplistan

TOPP-50-LISTAN För att kvala in på Entreprenörs lista över de 50 största kvinnliga företagarna krävs två saker: dels att kvinnan är ägare, eller stor delägare, dels att kvinnan är operativt ansvarig för företagets drift som vd (eller i något fall operativ styrelseordförande).

Antonia Ax:son Johnson, tidigare styrelseordförande i Johnson-koncernen.

Antonia Ax:son Johnson, tidigare styrelseordförande i Johnson-koncernen.

Vicky Ax:son Johnson, styrelseordförande i Nordstjernan.

Vicky Ax:son Johnson, styrelseordförande i Nordstjernan.

Foto: TT/Gunnar Lundmark/SvD
Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik och ledare för Stenbäcksfären.

Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik och ledare för Stenbäcksfären.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska skolan.

Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska skolan.

Lena Apler, grundare av Collector bank.

Lena Apler, grundare av Collector bank.

Monica Lindstedt, grundare av tjänsteföretaget Hemfrid.

Monica Lindstedt, grundare av tjänsteföretaget Hemfrid.

Christina Wahlström, grundare av mödravårdsföretaget Mama Mia.

Christina Wahlström, grundare av mödravårdsföretaget Mama Mia.

Men det finns förstås fler kvinnor än de på vår topp-50-lista som framgångsrikt lett och byggt upp familjeföretag eller koncernen under många år eller till och med decennier bakåt i tiden. Anledningen till att vissa välkända kvinnliga företagare därför saknas på listan kan exempelvis vara att de sålt hela eller delar av sitt företag, företaget har börsnoterats eller så är de inte längre operativt aktiva i bolaget. Det kan också vara så att företagets nettoomsättning inte når upp till 131 miljoner kronor (vilket motsvarar plats 50 på listan).

Antonia Ax:son Johnson: Hon är familjeföretagare i fjärde generationen och har tidigare varit styrelseordförande i Johnson-koncernen, som omsätter 72 miljarder kronor. Tillsammans med sin familj är Antonia Ax:son Johnsson fortfarande storägare. Koncernen hel- och deläger en mängd bolag där Antonia fortfarande är styrelseordförande eller ledamot. Antonias dotter Caroline Mörner Berg är idag styrelseordförande i Johnson-koncernen.

Vicky Ax:son Johnson: Hon är styrelseordförande i Nordstjernan, som år 2015 omsatte 76 miljarder kronor. Hon är kusin med Antonia och sitter tillsammans med henne i många olika hel- eller delägda bolag.

Cristina Stenbeck: Hon är dotter till entreprenören Jan Stenbeck och hon tog efter hans död över ledarskapet i Stenbecksfären. Cristina Stenbeck har vuxit upp i USA och är varken vd eller styrelseordförande i något aktiebolag i Sverige, men hon är alltså storägare i Kinnevik. Det är numera ett investmentbolag som äger ett 30-tal bolag, den så kallade Stenbecksfären. Cristina är ledamot i många av dessa företags styrelser. Värdet på Kinneviks ägarandelar uppgick 2016 till 72 miljarder kronor.

Barbara Bergström: Hon är grundare av Internationella Engelska skolan, som driver ett 35-tal skolor i Sverige. Koncernen omsätter 1,8 miljarder kronor. Barbara är idag styrelseledamot och bosatt utomlands. Företaget är börsnoterat, men hon äger fortfarande, enligt uppgift, runt 25 procent.

Lena Apler: Hon är grundare av Collector bank. Lena är idag styrelseordförande i bank- och finansföretaget, som är börsnoterat. Omsättningen uppgår till en dryg miljard kronor och Lena uppges äga en mindre andel.

Monica Lindstedt: Hon är grundare av tjänsteföretaget Hemfrid. Företaget startades 1996 efter en helt egen idé och Monica var länge ansvarig för driften av verksamheten. Idag är hon styrelseordförande och huvudägare. Hemfrid omsatte drygt 440 miljoner kronor år 2015.

Christina Wahlström: Hon är grundare av mödravårdsföretaget Mama Mia. Christina med familj är fortfarande ägare av bolaget, men Christinas dotter Eva Laurin har tagit över vd-rollen.

Monica Renstig

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.