NYHET Publicerad

7 kända företagarkvinnor som inte är med på topplistan

TOPP-50-LISTAN För att kvala in på Entreprenörs lista över de 50 största kvinnliga företagarna krävs två saker: dels att kvinnan är ägare, eller stor delägare, dels att kvinnan är operativt ansvarig för företagets drift som vd (eller i något fall operativ styrelseordförande).

Antonia Ax:son Johnson, tidigare styrelseordförande i Johnson-koncernen.

Antonia Ax:son Johnson, tidigare styrelseordförande i Johnson-koncernen.

Vicky Ax:son Johnson, styrelseordförande i Nordstjernan.

Vicky Ax:son Johnson, styrelseordförande i Nordstjernan.

Foto: TT/Gunnar Lundmark/SvD
Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik och ledare för Stenbäcksfären.

Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik och ledare för Stenbäcksfären.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska skolan.

Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska skolan.

Lena Apler, grundare av Collector bank.

Lena Apler, grundare av Collector bank.

Monica Lindstedt, grundare av tjänsteföretaget Hemfrid.

Monica Lindstedt, grundare av tjänsteföretaget Hemfrid.

Christina Wahlström, grundare av mödravårdsföretaget Mama Mia.

Christina Wahlström, grundare av mödravårdsföretaget Mama Mia.

Men det finns förstås fler kvinnor än de på vår topp-50-lista som framgångsrikt lett och byggt upp familjeföretag eller koncernen under många år eller till och med decennier bakåt i tiden. Anledningen till att vissa välkända kvinnliga företagare därför saknas på listan kan exempelvis vara att de sålt hela eller delar av sitt företag, företaget har börsnoterats eller så är de inte längre operativt aktiva i bolaget. Det kan också vara så att företagets nettoomsättning inte når upp till 131 miljoner kronor (vilket motsvarar plats 50 på listan).

Antonia Ax:son Johnson: Hon är familjeföretagare i fjärde generationen och har tidigare varit styrelseordförande i Johnson-koncernen, som omsätter 72 miljarder kronor. Tillsammans med sin familj är Antonia Ax:son Johnsson fortfarande storägare. Koncernen hel- och deläger en mängd bolag där Antonia fortfarande är styrelseordförande eller ledamot. Antonias dotter Caroline Mörner Berg är idag styrelseordförande i Johnson-koncernen.

Vicky Ax:son Johnson: Hon är styrelseordförande i Nordstjernan, som år 2015 omsatte 76 miljarder kronor. Hon är kusin med Antonia och sitter tillsammans med henne i många olika hel- eller delägda bolag.

Cristina Stenbeck: Hon är dotter till entreprenören Jan Stenbeck och hon tog efter hans död över ledarskapet i Stenbecksfären. Cristina Stenbeck har vuxit upp i USA och är varken vd eller styrelseordförande i något aktiebolag i Sverige, men hon är alltså storägare i Kinnevik. Det är numera ett investmentbolag som äger ett 30-tal bolag, den så kallade Stenbecksfären. Cristina är ledamot i många av dessa företags styrelser. Värdet på Kinneviks ägarandelar uppgick 2016 till 72 miljarder kronor.

Barbara Bergström: Hon är grundare av Internationella Engelska skolan, som driver ett 35-tal skolor i Sverige. Koncernen omsätter 1,8 miljarder kronor. Barbara är idag styrelseledamot och bosatt utomlands. Företaget är börsnoterat, men hon äger fortfarande, enligt uppgift, runt 25 procent.

Lena Apler: Hon är grundare av Collector bank. Lena är idag styrelseordförande i bank- och finansföretaget, som är börsnoterat. Omsättningen uppgår till en dryg miljard kronor och Lena uppges äga en mindre andel.

Monica Lindstedt: Hon är grundare av tjänsteföretaget Hemfrid. Företaget startades 1996 efter en helt egen idé och Monica var länge ansvarig för driften av verksamheten. Idag är hon styrelseordförande och huvudägare. Hemfrid omsatte drygt 440 miljoner kronor år 2015.

Christina Wahlström: Hon är grundare av mödravårdsföretaget Mama Mia. Christina med familj är fortfarande ägare av bolaget, men Christinas dotter Eva Laurin har tagit över vd-rollen.

Monica Renstig

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.