NYHET Publicerad

7 kända företagarkvinnor som inte är med på topplistan

TOPP-50-LISTAN För att kvala in på Entreprenörs lista över de 50 största kvinnliga företagarna krävs två saker: dels att kvinnan är ägare, eller stor delägare, dels att kvinnan är operativt ansvarig för företagets drift som vd (eller i något fall operativ styrelseordförande).

Antonia Ax:son Johnson, tidigare styrelseordförande i Johnson-koncernen.

Antonia Ax:son Johnson, tidigare styrelseordförande i Johnson-koncernen.

Vicky Ax:son Johnson, styrelseordförande i Nordstjernan.

Vicky Ax:son Johnson, styrelseordförande i Nordstjernan.

Foto: TT/Gunnar Lundmark/SvD
Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik och ledare för Stenbäcksfären.

Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik och ledare för Stenbäcksfären.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska skolan.

Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska skolan.

Lena Apler, grundare av Collector bank.

Lena Apler, grundare av Collector bank.

Monica Lindstedt, grundare av tjänsteföretaget Hemfrid.

Monica Lindstedt, grundare av tjänsteföretaget Hemfrid.

Christina Wahlström, grundare av mödravårdsföretaget Mama Mia.

Christina Wahlström, grundare av mödravårdsföretaget Mama Mia.

Men det finns förstås fler kvinnor än de på vår topp-50-lista som framgångsrikt lett och byggt upp familjeföretag eller koncernen under många år eller till och med decennier bakåt i tiden. Anledningen till att vissa välkända kvinnliga företagare därför saknas på listan kan exempelvis vara att de sålt hela eller delar av sitt företag, företaget har börsnoterats eller så är de inte längre operativt aktiva i bolaget. Det kan också vara så att företagets nettoomsättning inte når upp till 131 miljoner kronor (vilket motsvarar plats 50 på listan).

Antonia Ax:son Johnson: Hon är familjeföretagare i fjärde generationen och har tidigare varit styrelseordförande i Johnson-koncernen, som omsätter 72 miljarder kronor. Tillsammans med sin familj är Antonia Ax:son Johnsson fortfarande storägare. Koncernen hel- och deläger en mängd bolag där Antonia fortfarande är styrelseordförande eller ledamot. Antonias dotter Caroline Mörner Berg är idag styrelseordförande i Johnson-koncernen.

Vicky Ax:son Johnson: Hon är styrelseordförande i Nordstjernan, som år 2015 omsatte 76 miljarder kronor. Hon är kusin med Antonia och sitter tillsammans med henne i många olika hel- eller delägda bolag.

Cristina Stenbeck: Hon är dotter till entreprenören Jan Stenbeck och hon tog efter hans död över ledarskapet i Stenbecksfären. Cristina Stenbeck har vuxit upp i USA och är varken vd eller styrelseordförande i något aktiebolag i Sverige, men hon är alltså storägare i Kinnevik. Det är numera ett investmentbolag som äger ett 30-tal bolag, den så kallade Stenbecksfären. Cristina är ledamot i många av dessa företags styrelser. Värdet på Kinneviks ägarandelar uppgick 2016 till 72 miljarder kronor.

Barbara Bergström: Hon är grundare av Internationella Engelska skolan, som driver ett 35-tal skolor i Sverige. Koncernen omsätter 1,8 miljarder kronor. Barbara är idag styrelseledamot och bosatt utomlands. Företaget är börsnoterat, men hon äger fortfarande, enligt uppgift, runt 25 procent.

Lena Apler: Hon är grundare av Collector bank. Lena är idag styrelseordförande i bank- och finansföretaget, som är börsnoterat. Omsättningen uppgår till en dryg miljard kronor och Lena uppges äga en mindre andel.

Monica Lindstedt: Hon är grundare av tjänsteföretaget Hemfrid. Företaget startades 1996 efter en helt egen idé och Monica var länge ansvarig för driften av verksamheten. Idag är hon styrelseordförande och huvudägare. Hemfrid omsatte drygt 440 miljoner kronor år 2015.

Christina Wahlström: Hon är grundare av mödravårdsföretaget Mama Mia. Christina med familj är fortfarande ägare av bolaget, men Christinas dotter Eva Laurin har tagit över vd-rollen.

Monica Renstig

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Fler äldre sätter högre tryck på välfärden

VÄLFÄRD Antalet stockholmare som är över åttio år kommer att öka dramatiskt de närmsta åren, vilket ställer större krav på utvecklingen. Men Reepalu-utredningen sätter käppar i hjulen för utvecklingen. "Jag hoppas att politikerna kommer att sansa sig", säger Catharina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.