NYHET Publicerad

Äntligen rentvådd

ENTREPRENÖR Han har vänt på vartenda papper och gått igenom brottsutredningen om och om igen. Efter sju år lades åtalet mot Jens Nylander, mer känd som "Jens of Sweden", nyligen ned. I en öppenhjärtig intervju avslöjar han allt om bolagskraschen, dagen då tullkriminalen knackade på och varför han vägrade att ge upp.

Jens Nylander, grundare av Jens of Sweden och Jays.
Foto: SÃREN ANDERSSON

”Nu är det slut.” Den 5 september i år kunde Jens Nylander äntligen börja packa ned högarna med utredningsmaterial i kartonger och bära upp dem på vinden. Då hade det gått åtta år sedan det påstådda tullbrottet och fyra år sedan åtalet.

– Jag har suttit i karantän i nästan sju år. Det är en ohyggligt lång tid, konstaterar Jens Nylander, alias Jens of Sweden, sakligt.

Han säger det utan minsta bitterhet i rösten men erkänner samtidigt att nedläggningsbeslutet innebär en avgörande skillnad i hans liv. Nu kan han sätta punkt. Nu kan han gå vidare. Nu kan han berätta.

”Det vore roligt om jag fick dela erfarenheten med era läsare hur jag hanterade en situation när allt gick snett (konkurs) och ett åtal låg över mitt företagande i sju år. Vad tänker man? Hur undviker man att det knäcker en? Vart får man stöd? Hur gick jag ur situationen?”.

Så skriver Jens Nylander i ett mail till tidningen Entreprenör den 12 september, samma dag som han egentligen skulle befunnit sig i tingsrätten om inte kammaråklagare Anne-Christine Maderud beslutat att lägga ned åtalet.

– Jag vill att andra företagare ska känna att det finns fler som har det tuff och att man aldrig ska vara rädd för att våga. Det är okej att det går snett ibland, säger Jens och framhåller att han inte ställer upp på intervjuer för att få upprättelse.

– Jag har gått på en jättesmäll men samtidigt har jag lärt mig väldigt mycket under processen. De lärdomarna tror jag andra entreprenörer kan ha nytta av och dem pratar jag gärna om även om det inkluderar ett misslyckande, säger han och låter uppriktig.

Annons

Men innan vi kommer fram till kraschen måste vi återskapa en del av framgångssagan ”Jens of Sweden”.

Året är 2003 och Jens pluggar på entreprenörskapsprogrammet på högskolan i Västerås. Han är 23 år och har huvudet fullt av idéer. På nätet kommer han i kontakt med en koreansk tillverkare av mp3-spelare och han beställer sju stycken på prov. De säljer som smör på Blocket. Jens bestämmer sig snabbt för att satsa stort och i januari grundar han företaget ”Jens of Sweden” och gör därmed sig själv till ett levande varumärke.

Till en början går det bra, mycket bra. Marknaden för mp3-spelare exploderar i Sverige och Jens snygga, designade spelare är populärast av alla. Den säljer till och med bättre än Apples Ipod. 2004 omsätter Jens of Sweden 70 miljoner kronor och Jens är den klarast lysande stjärnan på it-himlen. Ung och orädd som han är skapar han rubriker i affärspressen och han spås en lysande framtid.

Men bara några månader senare är kraschar allt. Bråk med leverantören om allt för många defekta mp3-spelare och ett kraftigt prisfall gör att Jens of Swedens kassa snart är tom. I september 2005 tvingas Jens Nylander begära bolaget i konkurs.

– Det var det sista jag trodde skulle hända. Jag var så fokuserad på att lösa alla problem att jag egentligen aldrig var riktigt orolig, även om folk i min omgivning säkert var det. Jag tänkte hela tiden ”att det här fixar sig nog”.

Men det gjorde det alltså inte och inom kort kom nästa dråpslag.

En morgon knackade det på dörren. Utanför stod ett antal kommissarier från Tullkriminalen som krävde att få göra husrannsakan på Jens kontor. Han var misstänkt för grovt tullbrott efter att Tullverket upptäckt två kartonger med mp3-spelare som deklarerats fel, medvetet fel, enligt Tullverket. Jens blev anklagad för att ha undanhållit pengar som skulle gått till tullavgifter.

– Från början handlade misstankarna om mp3-spelare till ett värde av dryga miljonen men när åtalet väl kom var summan nere i 320 000 kronor.

Jens kallades till förhör på tullkriminalen.

– Det var helt overkligt. Jag tänkte hela tiden” att det här måste vara lätt att lösa”. Om jag bara samarbetar och visar att jag inte har något att dölja så reder det upp sig. Men så fungerar det inte i Myndighetssverige.

En utredning drog igång och Jens och tidigare anställda i Jens of Sweden kallades till nya förhör.

– Plötsligt pekade alla på mig. Jens var ju entreprenören och även om jag hade anställda och underleverantörer som hjälpte mig med importen och tulldeklarationerna så var det jag som förväntades ha kontrollen. Och visst, ytterst var jag ansvarig, men nu var jag dessutom en dålig chef, säger Jens och talar om sig själv i tredje person. Det gör han ofta.

Det var en jobbig tid, medger han.

– Jag hade spänningshuvudvärk och sov dåligt. Ibland kunde jag bara jobba två timmar per dag innan jag föll ihop i sängen.

– Samtidigt insåg jag att jag var tvungen att ta den här fajten. Jag hade inget annat val än att sätta mig med och gå igenom vartenda papper i utredningen för det stod tidigt klart för mig att utredarna inte heller hade någon koll på vad som egentligen gjorts rätt eller fel.

Sedan är det tyst i två och ett halvt år. Utredningen fortgår men ingenting händer. Under tiden hinner entreprenören Jens Nylander få en ny briljant idé. 2006 grundar han hörlursföretaget Jays tillsammans med Martin Alexandersson och Johan Trevald. Jens lyckas få riskkapitalbolaget Creandum, idag mest känt för sin investering i Spotify, att satsa pengar i bolaget. Men när han besöker Exportkreditnämnden för att få exportgarantier blir det tvärstopp. På grund av misstankarna om grovt tullbrott ansågs han inte vara en trovärdig person, hans goda redlighet var ifrågasatt, som Jens uttrycker det själv.

– Handläggaren band mig återkomma när misstankarna var utredda.

Så i september 2008 kommer slutligen åtalet från internationella åklagarkammaren i Stockholm, dit Tullverket lämnat över fallet. För Jens kommer åtalsbeslutet som en chock.

– Det var den värsta dagen i mitt liv. Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle gå så långt; Vi åtalar Jens. Visst, vi hade deklarerat några mp3-spelare fel, med det var aldrig medvetet och det visade sig också att vi vid flera tillfällen deklarerat fel åt andra hållet och alltså hade rätt att få tillbaka pengar från tullen, säger Jens.

Kort därefter lämnar Jens vd-posten i Jays och 2009 klipper han banden helt eftersom han inser att åtalet utgör ett hinder för bolagets tillväxt. För 140 000 kronor säljer han sin ägarandel på 22 procent i hörlursföretaget. I dag är Jays noterat på börsen och marknadsvärdet är upp i cirka 127 miljoner kronor, vilket gör den post som Jens sålde värd dryga 28 miljoner kronor, enligt en uträkning som Dagens Industri gjort.

– Jaha. Det är mycket pengar, men det är pengar som jag aldrig haft, så det är inget som jag tänker på. Jag känner ingen bitterhet över Jays. Jag är stolt över att jag grundande bolaget och det enda jag kanske skulle ha gjort annorlunda är att jag borde släppt taget ännu tidigare, ett år tidigare.

Han framhåller att pengar aldrig varit drivkraften i hans entreprenörskap. Jens är helt enkelt en ”doer”, en person som får en idé och som genomför den. En person som inte grubblar så mycket, varken i med eller motgång, utan som agerar och går vidare. En typisk företagare alltså.

– Många entreprenörer är nog lite naiva. Vi underskattar svårigheter och är alltid inställda på framgång, men å andra sidan är det enda sättet att faktiskt få något gjort. Man måste våga.

Därför har tanken på att ge upp heller aldrig slagit Jens Nylander. Inte ens den dagen då allt var som tyngst.

– Kryp inte undan. Det är min viktigaste lärdom av hela den här processen. Som entreprenör måste du själv vara aktiv och delaktig. Du får aldrig bara acceptera ett myndighetsbeslut utan hela tiden ifrågasätta.

Det är därför som han gång på gång har gått igenom utredningen kring åtalet och varje gång har han hittat nya uppgifter som åklagaren missat. Kammaråklagare Anne-Christine Maderud motiverar också sitt beslut att lägga ned åtalet med att ny bevisning förts in i utredningen och att den tagit för lång tid.

– Åtta år, det är inte rimligt med tanke på felet jag gjorde, konstaterar Jens återigen. Men nu har han ändå lagt ned kampen.

– Om jag skulle försöka gå vidare nu och ”hämnas” på myndigheterna för att de stulit så lång tid av mitt liv så skulle jag gå över gränsen och bli en rättshaverist. Man ska bara driva en process så länge som man själv faktiskt har något att vinna på den. Jag känner faktiskt inte någon bitterhet men jag är glad att det är över.

Idag har Jens Nylander hunnit bli 33 år och han och sambon Cecilia har fått tre barn. Julia som år två och ett halvt år och tvillingarna Evelina och Algot som är åtta månader. Under alla dessa år, från starten av Jens of Sweden till nu, har sambon Cecilia funnits vid hans sida.

– Cissi har alltid haft ett otroligt tålamod, kanske för att hela hennes släkt besår av egenföretagare. Hon vet hur vi är, säger Jens och ler.

Samtidigt har åtalet fått stora konsekvenser även i privatlivet.

– Vi har inte kunnat gifta oss. Tänk om jag hade dömts att betala miljonböter. Makar kan göras skyldiga för varandras skulder och det har jag inte velat utsätta min familj för.

Det är en annan lärdom som har gärna vill dela med sig av till andra entreprenörer.

– Tänk på riskerna och försök skydda dig själv. Även om du driver ett aktiebolag så kan borgensåtaganden göra att du riskerar att förlora allt du äger och har. Själv var jag tvungen att låna ännu mer pengar på mitt hus för att klara alla åtaganden.

Huset har dock Jens kvar. Det ligger på en vacker sjötomt i Tidö Lindö utanför Västerås. Trots att vädret är gråmulet och det duggar är utsikten hänförande. Han kanske inte är någon it-miljardär, Jens Nylander, men han lever ändå ett gott liv. Idag är han anställd inköpschef på it-konsultföretaget Qbranch i Stockholm. Men frågan är om det kan hålla honom på mattan nu när idéerna kan få fritt spelrum igen?

– Just nu passar livet som anställd i ett stort företag mig väldigt bra. Jag lär mig mycket varje dag, bland annat om chefskap och hur man bygger en bra organisation. Dessutom har jag ett rätt omfattande familjeliv just nu med tre små barn, säger Jens och tittat under lugg. Så lägger han till;

– Fast det är klart att när kliet i fingrarna blir för stort så vet man aldrig. Idéer har jag i alla fall ingen brist på.

Jens med hela svenska folket

Namn: Jens Nylander
Bakgrund: Grundare av mp3-spelarföretaget Jens of Sweden och hörlursföretaget Jays.
Ålder: 33 år
Familj: Sambon Cecilia och barnen Julia och tvillingarna Evelina och Algot.
Bor: Villa i Tidö Lindö utanför Västerås.
Gör idag: Inköpschef på it-konsultföretaget Qbranch.
Mest stolt över: ”Att jag lyckades bygga upp ett företag och ett varumärke på så kort tid som blev så populärt som det blev. Jens of Sweden sålde faktiskt flest mp3-spelare i Norden under 2004”.

En typisk Uppstartarentreprenör

Med 70 procent sannolikhet är Jens Nylander en Uppstartarentreprenör, enligt tidningen Entreprenörs Entreprenörprofilstest, EPT.

Uppstartaren är en entreprenörstyp som är besatt av själva kreationsprocessen. Han startar gärna bolag, bygger upp det snabbt, men tröttnar ganska fort. Den här personen har mycket spring i benen, tänker bäst i språnget och är ofta först med det nya. Uppstartaren är bra på att entusiasmera och låta andra människor besjälas av sin idé och sälja in den andra. Nackdelen är att uppstartaren är dålig på att avsluta och faktiskt tjäna pengar på bolaget kärnidé.

Vill du också veta vilken typ av entreprenör som du är?

Gör testet här

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Västerås och Skellefteå i kamp om Europas största batterifabrik

FÖRETAGSKLIMAT 3 000 jobb och möjligheten att vara en del i utvecklingen av en mer klimatsmart värld. Det är det som står på spel när Västerås och Skellefteå tar kampen om var batteritillverkaren Northvolts fabrik ska ligga. ”Den kommer att bli Europas största”, säger vd:n Peter Carlsson.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Svensk tonic gyllene framgångssaga

NYKLÄCKT De första flaskorna exploderade. Men på bara ett år har studenterna Viktor Eriksson och Gustaf Ytanders tonic gjort succé hos privatpersoner och på välrenommerade barer över hela landet.
NYHET Publicerad:

Här står dörren öppen för nyanlända

I PRAKTIKEN För bröderna Kreshnik och Fatos Mulaj har rekryteringen av nyanlända skapat en unik företagsmiljö där anställning baseras på prestation och inte referenser. ”Det skulle vara fantastiskt om fler företag vågade ta in nyanlända”, säger Kreshnik Mulaj.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.