NYHET Publicerad

Böckerna blev räddningen

ENTREPRENÖR Det var när han upptäckte boken "Sikta mot stjärnorna" som livet vände. Då gick det att kanalisera viljan att ta sig ur den trassliga uppväxten i ett missbrukarhem till en kreativ kraft. Tidningen Entreprenör har mött Stefan Ekberg, maskrosbarnet som i företagandet hittat det hem han saknat. Idag driver han ett framgångsrikt bokförlag.

Stefan Ekberg driver bokförlaget Redaktionen.

Stefan Ekberg sökte sig ofta till Stockholms stadsbibliotek när han var ung. Nu driver han bokförlaget Redaktionen.

Stefan Ekberg, Redaktionen.

Företagaren Stefan Ekberg har kommit en lång väg från missbrukarhemmet i Hässelby gård.

Böcker utgivna av förlaget Redaktionen.

En del av Stefan Ekbergs digra utgivning.

Stefan Ekberg började livet, inte med två tomma händer, utan med två händer fulla med sopor. Så skriver han själv i boken ”Så blir du framgångsrik utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund.”

Det är en klassisk ledarskapsbok om hur man vänder svårigheter till framgång men framför allt är det en bok där författarens egen bakgrund lyser igenom mellan varje rad. Det skapar en svårslagen trovärdighet, långt från den vanliga ta-oss-i-kragen-litteraturen.

Stefan Ekberg hade bokstavligen inga pengar, inga kontakter och helt fel bakgrund för att uttrycka det diplomatiskt. Så här redogör han själv för den misär som uppväxten i ett alkoholisthem i Hässelby Gård, förort till Stockholm, innebar:

Middagen bestod ofta av en kokosboll eller möjligen en burk Ravioli, värmd direkt på plattan. Elen stängdes av titt som tätt, även mitt i kalla vintern. Som artonåring fick Stefan vårdnaden och ansvaret för sin yngre bror. Inte sällan hittade han sin mamma utslagen på trottoaren och tvingades snabbt hitta på en förklaring till kompisarna som var med. Han var i ständigt avsaknad av närhet, lojalitet och stöd.

Den obehagliga listan går att göra hur lång som helst, men den speglar också ett en förfluten tid.

– Det gjorde ont att skriva boken och jag har försökt att inte gotta mig i det. En beskrivning kan vara personlig men aldrig privat, då blir den bara snaskig. Idag har jag distanserat mig från de olika situationerna och minnena, jag har inget behov av att rota i mina föräldrars problem, jag är inte dem. Och framför allt vill jag inte ha något medlidande från omgivningen. Men naturligtvis går det aldrig att komma ifrån den uppväxt som jag och min bror genomlevde, säger Stefan Ekberg.

De brukar kallas maskrosbarn, de barn som trots svåra förhållanden klarar att skapa ett drägligt liv. Stefan Ekberg räknar sig själv som ett sådant och har just startat en sajt kring begreppet. Likt maskrosen förmår barnen ta sig upp genom asfalten. Ofta, men inte alltid, finns ett stöd utanför den dysfunktionella familjekretsen. För Stefan Ekberg var det i stadsbiblioteket i Stockholm som tryggheten fanns.

– Jag har alltid läst. Jag var tidigt intresserad av böcker och när jag hittade till biblioteket fanns jag en frid där som saknades hemma. Jag älskade miljön där inne.

I biblioteket hittade han också boken som blev vändpunkten. Det var ”Sikta mot stjärnorna” av den amerikanske psykologen Wayne Dyer, en self-made man med en barndom liknande Stefan Ekbergs egen. Nu ägnade sig Dyer åt att inspirera människor till personlig utveckling och att tro på sin egen förmåga.

– Boken talade direkt till mig. Varenda sida innehöll rent guld. Allt han sa stämde precis med det jag alltid längtat efter att få höra och det blev starten på min uppfostran, säger Stefan Ekberg.

– Det var sommarlovet mellan sjuan och åttan. Farsan var spårlöst försvunnen sedan tre månader och var morsan befann sig hade jag ingen aning om, men den där boken och äppelmer och kokosbollar till middag varje dag, var allt jag behövde för att få ett sommarlov som var en riktig höjdare.

De följande åren slukade Stefan Ekberg böcker, till största delen de som handlade om personlig utveckling, hur man blir företagare och även ren managementlitteratur.

– Jag hade ju inga egna förebilder, alltså tog jag till mig allt som kunde lära mig hur man tog steget från att vara en alkisunge upp till de människor som hade fria jobb, pengar och som fattade hur man skulle göra för att få det liv som jag ville ha. Jag sökte efter normer och det var böckerna som uppfostrade mig.

Den typen av böcker, bygger inte de på den typiska och rätt tröttsamma amerikanska framgångsmyten att alla kan bli vad de vill?

– Absolut! Och det var just det som slog an i mig och som jag fortfarande använder. Varje dag. Jag pushar mig ständigt mot nya mål, säger Stefan Ekberg.

Då, i slutet av högstadiet och med outsinliga mängder ny livskunskap, hade han dessutom turen att flyttas över till en klass med studiemotiverade klasskamrater, bort från de värstingar som regerade i den gamla klassen.

– Där såg jag för första gången att den egna insatsen gjorde skillnad, att det gick att själv ta sig an sitt eget öde. Det fanns något annat, på riktigt, inte bara i böckerna.

Två somrar senare kom det som Stefan Ekberg menar är det viktigaste besked han fått i livet.

– Jag kom in på gymnasiet. Dessutom på en skola i andra änden av stan, där ingen visste vem jag var eller var jag kom ifrån.

Där fick han åter bekräftat att ansträngning lönar sig. Han pluggade extra en timme varje dag och betygen blev bättre.

– Det var rena aha-upplevelsen, att det verkligen fungerade! Jag slutade drömma och hoppas på att något skulle hända och jobbade på det själv istället. Handling är nyckeln till allt i livet, att snacka hjälper inte.

En snabbspolning av Stefans fortsatta liv visar på flera år med just ett sådant där vanligt och rekorderligt liv som varit ambitionen sedan slutet av högstadiet: lärare på dåvarande Televerket. Kostym, slips och anseende. Men samtidigt en längtan efter något annat.

– Jag skrev en roman på fritiden. Fick nobben från fem olika förlag och skrev om den lika många gånger, på skrivmaskin. Sedan blev den antagen.

Det blev två romaner till och snart insåg han att han kunde leva på att skriva: krönikor i de stora dagstidningarna, frågespalt i damtidningar och hundratals avsnitt i olika tv-såpor, bland annat Vänner och Fiender.

Där, i författarkollektivet som skrev nya avsnitt till tv-serierna, inställde sig nästa stora och betydelsefulla insikt.

– Jag insåg att de andra författarna var företagare och jag identifierade mig direkt med dem. Företagarna blev min stam och jag hade hittat hem.

Enligt Stefan är företagare personer som brinner för något, som vill saker och som inte är rädda för att rulla upp skjortärmarna och jobba hårt för vad de vill ha.

– I den stunden var mitt utanförskap brutet. Jag hade nämligen trott att jag inte hörde hemma någonstans; inte bland alkisbarnen, inte i medelklassen och inte i överklassen. Jag kom från den första gruppen, rörde mig i den andra och hade många gånger ekonomin och ambitionen i den tredje. Man jag hör de inte hemma någonstans. Inte förrän jag var företagare.

Steget vidare blev att starta ett eget företag, bokförlaget Redaktionen, och därmed få möjligheten att själv styra. I alla lägen.

– I grund och botten är jag nog inte anställningsbar. Jag vill bestämma, säger Stefan Ekberg.

Han valde att gräva där han stod. Förlaget Redaktionens inriktning är att publicera böcker som är till hjälp landets företagare. Det innebär en aldrig sinande ström av böcker med titlar som ”1 000 tips om att sälja mer i butik”, ”Jobba smartare, inte hårdare” och ”Spöa konkurrenterna”. Den allra första boken ”Gerillaföretagaren” kom ut för tolv år sedan och säljer fortfarande, i en ny upplaga, reviderad för åttonde gången.

– Jag vill hjälpa småföretagare att komma framåt så att de kan leva sina drömmar precis som jag.

Du är knappast ensam om att ge ut affärs- och företagarlitteratur. Vad är skillnaden mot annan utgivning på samma tema?

– Jag såg att det fanns en nisch för enkla, raka böcker om hur man driver företag eller hur man bär sig åt för att komma dit. Det ska vara hanterbara tips, som går att omsätta i vardagen. Enkelt men inte oseriöst.

– När jag får brev från läsare som säger att de sover med mina böcker under huvudkudden så vet jag att jag lyckats.

Och det är betydande skaror som tar sig an de handfasta tips som Stefan Ekberg delar med sig av. Parallellt med bokutgivningen, som nu är uppe i närmare 100 titlar, publiceras elva olika digitala nyhetsbrev med råd om allt från sälj och marknadsföring till hur man hanterar besvärliga människor. De når idag 232 000 mottagare och är en självklar marknadsföringskanal för bokutgivningen men också ett allt mer personligt media för att hålla kontakten med kunderna.

– Självklart, de är ju de som betalar mitt liv. Därför vill jag skapa en personlig relation till dem och jag blir modigare för varje nyhetsbrev. Det har gått från att vara ren business till att bli mer och mer personliga. Alla de problem som jag själv stött på som företagare, de har mina läsare också.

Idag har Redaktionen kommit upp på ”en platå”, som Stefan Ekberg uttrycker det. Med 232 000 adresser i registret, 60 000 kunder och en försäljning som till 95 procent sker över nätet krävs bara en personalstab på två personer. Det skulle gå att luta sig tillbaka och förnöjt se tiden an.

Om man inte heter Stefan Ekberg. Två gånger varje år svarar kunderna på frågan vilken typ av böcker de behöver och vill läsa framöver. Svaren ställs samman till en lista och en utgivningsplan som sträcker sig två år framåt i tiden. Dessutom har de första stegen tagits till en expansion utanför landets gränser enligt den enkla levnadsregeln att det som fungerar bland svenska företagare måste även fungerar i andra länder. Ett norskt förlag har köpt rättigheterna till tio titlar och förhandlingar pågår med Amazon i USA om att sälja på den amerikanska marknaden.

– Att flytta till USA och bygga upp en amerikansk plattform för Redaktionen vore naturligtvis det ultimata. Det skulle vara en fantastisk fortsättning på det som jag lärde mig i en fösta boken av Wayne Dyer. Jag lever ju USA i huvudet och jag om någon vet ju att allt hänger på oss själva.

Enligt forskningen är det 25 procent av maskrosbarnen som har turen att skapa ett fullvärdigt liv, fjärran från de umbäranden som präglat uppväxten. Men tur är inte ett begrepp som Stefan Ekberg gillar.

– Tur är mitt hatord numer ett, antagligen för att så många påstår att jag har det. Som jag ser det finns det inget som heter tur. Däremot kan vi skapa förutsättningar för tur och det görs genom medvetna val och hårt arbete, hur trist det än låter, säger han.

– Jag kan bli bekymrad över företagandets möjligheter i Sverige, bristen på entreprenörskap. Utgångspunkten måste ju vara att vi ska starta företag. Det är inte så märkvärdigt egentligen men det kräver handlingskraft och att man är sugen på att nå framgång.

Men det är ju lätt för dig att säga, som trots din bakgrund, kan predika framgångens evangelium?

– Ja, jag har uppnått allt de yttre tecknen på framgång och uppfyllt de flesta av mina professionella och ekonomiska drömmar. Men den allra viktigaste framgången, den som jag är riktigt, riktigt stolt över, det är familjen, min fru och mina två barn. Det har jag lyckats med trots att jag inte har någon som helst förebild på det området.

– Jag tror att jag, trots allt, haft en predestination att klara mig i livet, trots att de inledande åren var fyllda av sopor. På så sätt jag kanske säga att min uppväxt har gett mig ett försprång och att det för mig varit fantastiskt bra att ha två missbrukande föräldrar. Men jag tänker inte tacka dem för den sakens skull.

Self-made man

Namn: Stefan Ekberg
Ålder: 47 år
Familj: Fru och två barn
Bor: Stockholm
Bakgrund: Trasslig, svår, eländig.
Utbildning: ”Spridda skurar på universitetet, tills jag tröttnade.”
Vändpunkt i livet: Upptäckten av boken ”Sikta mot stjärnorna” av Wayne Dyer
Har bland annat: Varit huvudförfattare till 350 avsnitt av tv-serien ”Vänner och Fiender”, gett ut tre romaner och mängder av böcker för företagare, varit krönikör i Dagens Nyheter och Metro, haft en frågespalt i Damernas värld och driver landets största nyhetsbrev om marknadsföring.
Det visste du inte: Stefan patent på en egen uppfinning; en fiskedragsuppdragare.

Förlaget som vill hjälpa andra företag

Namn: Redaktionen
Startat: 2001
Bransch: Förlagsverksamhet
Anställda: Två och en stor skara frilansande författare
Omsättning: 5,5 miljoner kronor
Framtidsplaner: Ett kontrakt med Amazon.com ger möjlighet att bygga en amerikansk verksamhet

Med styrka att genomborra asfalten

Maskrosbarn är barn som har det svårt hemma men som klarar sig ändå, ungefär som maskrosor som kan växa upp genom asfalten.

Maskrosbarn kan som vuxen utveckla en fungerande social tillvaro trots en extremt svår uppväxt. Den klassiska bilden av föräldraskapet är en ensamstående psykiskt sjuk förälder med någon form av missbruk. Inom familjen begås ofta övergrepp och barn utsätts för svår psykisk och ibland även fysisk misshandel. Att benämna de barn som klarar sig som osårbara är missvisande. Även om de överlever misären och även i många fall tar hand om och sköter om sina föräldrar blir de också känslomässigt skadade. Familjens hemlighet innebär en social tortyr och där pågår något som omgivningen har liten eller ingen kännedom om.

Ett maskrosbarn har ofta någon eller något i sin omgivning som ger denne mening. Det kan vara en busschaufför, tanten i trappuppgången, läraren eller något annat dylikt.

Av de barn som växer upp under onormalt dåliga förhållanden beräknas 25 procent bli maskrosbarn och det innebär att de har ett liv som vuxna fritt från psykisk ohälsa. 50 procent av de barn som växer upp under onormalt dåliga förhållanden får "halvt lyckade" liv där de har ett ganska bra liv men det kan kantas av exempelvis psykisk ohälsa. De sista 25 procenten går det riktigt illa för. Faktorer som spelar in vid chanserna för att ett barn kan bli ett maskrosbarn är att barnet måste ha god förmåga till empati och medkänsla, god intelligens, någon betydelsefull person i sin närhet som de har kontakt med och intresse av flera hobbies.

Källa: Maskrosbarn.nu, Wikipedia

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ny plattform ska underlätta kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska företag skriker efter kompetens men svårigheter att nå, utveckla och behålla talang sätter käppar i hjulen. Det ska en nystartad näringslivsplattform ändra på. "Där kan privata arbetsgivare delta i interaktiva workshops där aktuella utmaningar hanteras", säger Hugo Ortiz Dubon och Minna Levin, grundare av We Link Sweden.
NYHET Publicerad:

Skatteverkets diktatur förstör företag och splittrar familjer

DEBATT Företagares och deras familjers ekonomi kan raseras av Skatteverkets krångliga regler och orimliga metoder. Det skriver en upprörd entreprenör.
NYHET Publicerad:

Franchising får hjulen att snurra snabbare

I PRAKTIKEN Genom att satsa på franchise kunde Andreas Nilsson snabbt expandera sitt uthyrningsföretag Lastbilen.se. Modellen bygger på att franchisetagaren investerar i egna lokaler och lastbilar. Nu är målet att rekrytera tre nya franchisetagare om året.
NYHET Publicerad:

Svenska företag i Storbritannien trotsar brexit

BREXIT I slutet av mars lämnade Storbritannien formellt in sin ansökan om skilsmässa från EU. Men trots att det finns närmare 1 000 svenska dotterföretag i landet verkar företagarna ta utträdet med ro. Tidningen Entreprenör har besökt tre svenska företag i London för att ta reda på hur de påverkats av brexit. ”För oss rullar det på”, säger Linda Thiel, chef för White arkitekter.
NYHET Publicerad:

S-märkt godiskung gör världssuccé

ENTREPRENÖR Som tonåring jobbade Jacob Youssef i pappans lilla godisbutik i Lund. Som vuxen tog han över företaget Candy People, tänkte stort och numera säljs sötsakerna på alla kontinenter utom i Sydamerika. Storsäljaren är de klassiska svenska S-märkena.
NYHET Publicerad:

Carolina Klüft: ”Det finns stora likheter mellan att vara idrottare och entreprenör”

TIO FRÅGOR Hon är en av landets mest kända idrottare med guldmedaljer från bland annat OS, VM och EM. I dag satsar Carolina Klüft kraften och disciplinen på att föreläsa, vara programledare och sportkommentator och att inspirera unga människor till mer fysiska aktiviteter.
NYHET Publicerad:

Polisen: ”Det är ett misslyckande”

SÄKERHET Lokalpolisområdeschef Niclas Andersson har jobbat i Husby, Rinkeby och Tensta i 17 år. Han förstår företagarnas frustration över att se sitt samhälle i klorna på de kriminella. Han framhåller att den lokala polisen gör så gott de kan med de resurser de har. Men självkritiken är stor.
”Det är ett misslyckande från både polisen och från samhället att företagare tvingas stänga sina butiker på grund av kriminaliteten. Jag kan bara beklaga”, säger han.
NYHET Publicerad:

Företagarna förlorare när kriminella tar över

SÄKERHET Hot, våld och rån utgör vardagen för många företagare i Sveriges utanförskapsområden. Hjälp från polisen är dock inte att räkna med, vittnar flera handlare i bland annat Rosengård och Husby om. Handlarna kräver nu åtgärder för att skydda sina verksamheter. ”Kriminaliteten och våldet tar över, men vi företagare får inget gehör hos politikerna eller polisen, säger Salam Kurda, butiksägare och ordförande i Husby företagarförening, som tvingas stänga sin butik efter 30 år.
NYHET Publicerad:

”Jag vill höra massa galna affärsidéer”

HALLÅ DÄR... Maria Mattsson Mähl, en av Tidningen Entreprenörs krönikörer, som åter igen kommer att ta plats i en webbserie som företagsängel.
NYHET Publicerad:

Driver du Nordens mest innovativa bolag?

TÄVLING Nu har anmälan till Sveriges största entreprenörstävling för startup- och tillväxtbolag öppnat. I Serendipity Challenge kommer 50 av Sveriges och Nordens mest innovativa framtidsbolag tävla om titlarna “Årets startupbolag” och “Årets tillväxtbolag”.
NYHET Publicerad:

Uppkopplad hälsa lockar techföretag och investerare

E-HÄLSA Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025 har regeringen satt som mål. Det har fått riskkapitalister och unga techföretag att flockas kring branschen och ta fram nya innovativa lösningar för digitalisering inom vården. Förra året investerades nästan en halv miljard kronor i medtechsektorn. Entreprenör har träffat två heta startupföretag, Visiba och Tummy Lab, som båda dragit till sig investerarnas intresse.
NYHET Publicerad:

Bygdens son blåste liv i glasbruket

ENTREPRENÖR 2015 stod Reijmyre glasbruk på randen till konkurs. Då bestämde sig bygdens son, Ulf Rosén, för att flytta hem till Östergötland och försöka rädda bruket. Tidningen Entreprenör har besökt bruksorten och under en rundvandring berättar Ulf Rosén om utmaningarna med att ta över ett konkursbo och hur det är att axla rollen som hans far en gång hade, som ägare och vd för anrika Reijmyre.
NYHET Publicerad:

Aron Andersson: ”Företagandet en möjlighet att göra något bra för andra”

TIO FRÅGOR Aron Andersson har bestigit Kilimanjaro, simmat över Ålands hav och cyklat till Paris – trots att han är rullstolsburen efter att ha drabbats av cancer som nioåring. I det egna företaget är han äventyrare och föreläsare, och dessutom har han dragit in miljontals kronor till Barncancerfonden.
NYHET Publicerad:

Lång kö på Lantmäteriet sinkar tillväxt

REGELKRÅNGEL Lantmäteriets långa kötider slår hårt mot landets företag. Att få fram en fastighetsbeteckning för en ny tomt kan ta över ett år. Nu har några kommuner skrivit ett protestbrev mot att väntetiderna hindrar tillväxten.
NYHET Publicerad:

Olyckan blev starten – hans proteser gör exportsuccé

ENTREPRENÖR Christoffer Lindhe vaknade upp på sjukhuset med båda benen och en arm borta. Men istället för att se livet som förstört valde han att resa sig och komma igen. Med utgångspunkt i sitt eget handikapp har han skapat en helt ny fotprotes, unik i världen. I år startar lanseringen av Xtend Foot i Europa.